SDP

SDP:n Ville Skinnari: Rohkeat ilmastoratkaisut muuttuvat investoinneiksi, työpaikoiksi ja vienniksi

Jaa
Ilmastoratkaisuissa ei ole syytä lähteä peruuttamaan vaan rohkeita päätöksiä on tehtävä päättäväisesti myös ensi vaalikaudella. Vihreä siirtymä on tuonut Suomeen niin investointeja, työtä kuin vientiä.
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Tuore IPCC:n raportti muistuttaa, että siirtymistä puhtaaseen tuotantoon on kiirehdittävä kaikkialla. Suomi on toteuttanut kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa. Tämä on vauhdittanut vihreän siirtymän toteuttamista ja tehdyt ilmastoratkaisut ovat jo nyt muuttuneet investoinneiksi, työpaikoiksi ja vienniksi. Kehitystä on vietävä pitkäjänteisesti eteenpäin ja varmistettava, että muutos tapahtuu sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla.

IPCC:n tuore yhteenvetoraportti on vakavaa luettavaa. Sen viesti on selvä: muutokset yhteiskunnassamme ovat väistämättömiä. Meidän on yhdessä muun maailman kanssa irtauduttava fossiilisista polttoaineista ja puhdistettava tuotantomme päästöistä – mitä nopeammin, sen parempi.

Vihreä siirtymä on Suomelle suuri mahdollisuus ja olemme lähteneet sitä jo kuluneella hallituskaudella toteuttamaan. Meillä on useita kilpailuetuja vihreässä siirtymässä: metsiä, vettä ja edullista uusiutuvaa, hiilineutraalia sähköä, jota ydinvoima vakauttaa.

Suomalaisten koulutustaso on korkea ja meillä on vahva teknologiaosaaminen. Suomessa on suotuisa liiketoimintaympäristö ja vakaa poliittinen ja taloudellinen tilanne. Suomella on pitkä historia innovaatioista ja maine teknologisena edelläkävijänä. Ilmastopolitiikkaa tehdään kaikilla päätöksenteon tasoilla.

Kunnilla ja kaupungeilla on avainrooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Kunnissa tehdään päätöksiä maankäyttöön, liikennesuunnitteluun ja energiantuotantoon liittyen. Kunnat ovat myös merkittävä ilmastovaikuttaja hankintojen toteuttamisessa. Kaikki nämä päätökset vaikuttavat Suomen ilmastopoliittisten tavoitteiden saavuttamiseen.

Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää tiivistä yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa. Teollisuuden tiekartta kohti vähähiilisyyttä tehtiin yhdessä yritysten kanssa ja olimme ensimmäinen maa maailmassa, joka toimi näin. Tätä mallia pitää laajentaa myös muille sektoreille.

Yritysten vientinäkymiä vahvistavat selvästi eniten energiamurroksen myötä syntyvät puhtaan teknologian kasvavat markkinat. Vihreä teknologia on jo arviolta kymmenesosa Suomen viennistä, ja osuuden odotetaan kasvavan.

Pelkästään energia-alalla investoinnit ovat kuuden miljardin luokkaa ja tulossa on kymmenien miljardien uudet investoinnit, mutta meidän on toimittava oikein ja vahvistettava tätä kehitystä.

Seuraavassa hallitusohjelmassa on linjattava haitallisten, vanhoja tuotantorakenteita ylläpitävien yritystukien purkamisesta. Voimme houkutella investointeja myös valtion investointitukien kautta ja tarjoamalla biotalouden raaka-aineita yhä uusille biopohjaisille tuotteille.

Yhteyshenkilöt

Ville SkinnariSDP:n varapuheenjohtaja, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri

Yhteydenotot: erityisavustaja Pirjo Alijärvi, p. 050 323 6710

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP
SDP
Siltasaarenkatu 18-20 C
00530 HELSINKI

09 478 988 (vaihde)http://www.sdp.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen: Haluavatko suomalaiset heikomman ammattiyhdistysliikkeen?9.6.2023 10:23:08 EEST | Tiedote

Säätytalon neuvotteluista on tihkunut useita tietoja erilaisista tavoista heikentää liittojen asemaa. Jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistaminen, liittojen työttömyyskassojen korvaaminen esimerkiksi Kelan kassalla, lakko-oikeuden rajoittaminen sekä paikallisen sopimisen edistäminen lakiteitse heikentäen työntekijöiden edustusta ovat julkisuudessa liikuneiden tietojen mukaan ainakin pöydällä. Näinkin laajasta paketista edes keskusteltaessa on kysyttävä, haluaako Orpon oikeistokonservatiivijoukko todella heikentää ammattiyhdistysliikettä.

Kutsu medialle: SDP:n puheenjohtajaehdokkaiden valtakunnallinen Arvokiertue alkaa Helsingistä 9.6.2.6.2023 07:45:00 EEST | Kutsu

SDP:n puoluekokous valitsee puolueen seuraavan puheenjohtajan Jyväskylässä syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Tätä ennen SDP:n jäsenet pääsevät äänestämään neuvoa-antavassa jäsenäänestyksessä omaa suosikkiaan. Osana neuvoa-antavaa jäsenäänestystä ja puheenjohtajan valintaa SDP järjestää usean paikkakunnan puheenjohtajakiertueen, jossa paikalla ovat puheenjohtajaehdokkaat Krista Kiuru ja Antti Lindtman. Alla koko kiertueaikataulu. Tilaisuuksia ei striimata, ellei toisin mainita. Pyydämme ystävällisesti ilmoittautumaan Helsingin tilaisuuteen 8.6. klo 12.00 mennessä tämän lomakkeen kautta. Mahdolliset erilliset haastattelutoiveet pyydetään toimittamaan SDP:n viestintäpäällikkö Miia Järvelle: miia.jarvi@sdp.fi Helsinki 9.6. klo 14-15.30 Hotelli Mestaritalli (os. Fredrikinkatu 51–53). Tilaisuus striimataan, striimiä voi seurata SDP:n Youtube-kanavalla täällä. Mikkeli 10.6. klo 10-11 Kauppakeskus Stellan tähtitori (os. Maaherrankatu 13) Lappeenranta 10.6. klo 13-14 (paikka tarkentuu) Hämee

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen: “Mielenterveyskriisin ratkaiseminen lääke myös julkiseen talouteen”17.5.2023 15:49:47 EEST | Tiedote

THL:n tuoreen Terve Suomi -väestötutkimuksen tulokset kertovat karua kieltä suomalaisten työikäisten eli 20-64-vuotiaiden mielenterveydestä. Työikäisistä enää joka toinen kokee elämänlaatunsa hyväksi ja joka viides kokee merkittävää psyykkistä kuormittuneisuutta. Tutkimuksen mukaan myös itsemurha-ajatukset ovat lisääntyneet erityisesti alle 50-vuotiailla. Aiemmin joka kymmenes, nyt joka kahdeksas alle 50-vuotias kertoi itsemurha-ajatuksistaan. Jo nyt Suomessa alle 45-vuotiaiden selkeästi yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen syy on mielenterveyden sairaudet. Samaan aikaan OECD:n tilastojen mukaan Suomen mielenterveyspalveluihin käyttämä osuus julkisen terveydenhuollon kustannuksista on vertailumaiden pienimpiä. - Tutkimustulokset ja tilastot ovat erittäin huolestuttavia. Jos aliresursoitujen mielenterveyspalveuiden tilannetta ei saada kuntoon vaan ongelmat jatkavat paisumistaan, tulee työkyvyttömien määrä vain kasvamaan. Siksi viestini säätytalolle on, että mielenterveyspalvelui

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme