SDP EDUSKUNTA

SDP:n Werning pitää rikos- ja riita-asioiden sovittelumenettelyn käyttöönottoa kannattavana

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Kansanedustaja Paula Werningin (sd) mielestä rikos- ja riita-asioissa olisi kannattavaa valita sovittelumenettely käyttöön nykyistä useimmin.

Rikos- ja riita-asioiden sovittelua voidaan käyttää palveluna rikoksen tai riidan osapuolille. Tässä tapauksessa ulkopuoliset sovittelijat auttavat osapuolia sopimaan avoinna olevan asian jo ennen sen siirtymistä käräjäoikeuteen.

- Sovitteluun osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta palvelua molemmille osapuolille. Sovittelun tarkoitus on korvata rikoksen tai riidan seurauksena tapahtuva oikeudenkäynti ja mahdollistaa sopuratkaisun syntyminen osapuolten välillä, Werning täsmentää.

Sovittelu on aina luottamuksellista ja puolueetonta. Sovittelun voi myös keskeyttää missä vaiheessa tahansa. Se on myös oikeudenkäyntiä huomattavasti edullisempi vaihtoehto.

- Sovittelutapaamisessa ovat läsnä molemmat osapuolet sekä halutessaan heidän oikeusavustajat ja sovittelijat. On harmillista, että osapuolet eivät monesti ole tietoisia, että nämä asiat voidaan ratkaista sovittelulla. Pidän tärkeänä, että tästä mahdollisuudesta keskustellaan enemmän ja tätä vaihtoehtoa tuodaan enemmän ihmisten tietoon, Werning sanoo.

Rikokset voivat liittyä esimerkiksi henkilöön tai hänen omaisuuteensa ja muihin pienehköihin riita-asioihin. Myös ulosottoon liittyviä asioita on merkittävä määrä.

- Nämä rikos- ja riita-asiat kuormittavat käräjäoikeuksia ja saavat aikaiseksi sen, että käräjäoikeuksissa ruuhka kasvaa yhä enemmän ja kuormitus lisääntyy entisestään. Vapaaehtoisen sovittelun käytön yleistyminen helpottaisi käräjäoikeuksien työkuormaa tuntuvasti. Usein sovittelu saadaan järjestettyä myös nopeammalla aikataululla ja asia hoidettua ripeämmin, Werning toteaa.

Lakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Werning toivookin, että pienempien rikos- ja riita-asioiden sovittelumenettelyä käytettäisiin jatkossa nykyistä useimmin ja siitä tiedotettaisiin osapuolille paremmin, jotta käräjäoikeudet voisivat keskittyä enemmän isompien oikeustapausten käsittelyyn.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Malm ja Salonen Raumalla: Teollisuuden tilannetta ja tukitoimia on katsottava kokonaisuutena26.9.2020 10:00:00 EESTTiedote

SDP:n 1. varapuheenjohtaja Niina Malm ja eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen pitävät Suomen teollisuuden haasteiden ratkaisemiseksi välttämättömänä, että teollisuuden tilaa ja tukitoimia katsotaan yhtenä kokonaisuutena. Malm vieraili lauantaina Raumalla, jossa hän tutustui yhdessä Salosen kanssa muun muassa Rauman sataman tilanteeseen.

SDP:n Gustafsson ehdottaa sähköpyörien verovähennysoikeutta seniorikansalaisille25.9.2020 15:08:36 EESTTiedote

Kansanedustaja Jukka Gustafsson on jättänyt kirjallisen kysymyksen sähköpyörien verovähennysoikeudesta valtionverotuksessa yli 65-vuotiaille seniorikansalaisille. Sähköpyörät ovat tulleet osaksi monen suomalaisen arkipäivää. Erilaisista fyysistä vaivoista ja vammoista kärsiville ihmisille sähköpyörä helpottaa liikkumista. Liikunta voi tulla tavaksi, jos valitsee lajin, josta pitää, väkisin ei mitään tule tehtyä pitkään. Pyöräily on mukavaa ja virkistävää, ja se parantaa kuntoa. Kuitenkin ikääntyessä ylämäet tuntuvat raskailta, mikä voi latistaa harrastuksen. Ikäihmisten liikunnalla voidaan hidastaa lihasvoiman vähenemistä/lihaskatoa, pitää yllä lihasvoimaa ja kestävyyttä ja lisätä hapenkulutusta eritoten kestävyysharjoittelulla, eli edistää hengitys- ja verenkiertoelimistösi aerobista kuntoa.

SDP:n Paula Werning: Kuntouttava työtoiminta parantaa henkilön elämänhallintaa25.9.2020 13:46:37 EESTTiedote

Kansanedustaja Paula Werning on tyytyväinen hallituksen päätökseen muuttaa kuntouttavan työtoiminnan pelisääntöjä. Tarkoituksena on tarkentaa kuntouttavan työtoiminnan järjestämistä ja tuottamista koskevaa sääntelyä. Lakiin on tarkoitus lisätä kuntouttavan työtoiminnan sisältöä koskeva säädös, jossa palveluiden sisällöksi määritellään henkilön elämänhallinnan ja työ- ja toimintakyvyn edistäminen. - Tämän säädöksen mukaan on tarkoitus tarkentaa kuntouttavan työtoiminnan kuntouksellista asemaa. Näin se kohdentuu henkilöille, jotka eivät kykene osallistumaan julkisiin TE-palveluihin tai työelämään, Werning sanoo. Työllisyyden kuntakokeilut tulevat tukemaan myös sitä, miten TE-palveluja voidaan kehittää edelleen vastaamaan paremmin niiden henkilöiden palvelutarpeita, jotka ovat heikommassa asemassa työmarkkinoihin. - Pidän tärkeänä, että kuntouttava työtoiminta on jatkossa laadukasta ja entistä asiakaslähtöisempää. Ongelmana on ollut se, että asiakkaan työkykyyn ja sosiaaliseen toimintakyk

SDP:n Heinäluoma: Komission maahanmuuttopaketti on avaus vaikealle, mutta tärkeälle keskustelulle24.9.2020 09:18:58 EESTTiedote

Euroopan unionin komissio julkisti tänään oman ehdotuksensa EU:n yhteisen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan uudistamiseksi. SDP:n kansanedustaja, hallintovaliokunnan jäsen Eveliina Heinäluoma pitää avausta ennen kaikkea aloituksena vaikealle keskustelulle unionin tulevaisuuden kannalta tärkeästä aiheesta. Itse paketin Heinäluoma katsoo pitävän sisällään sekä kannatettavia että ongelmallisia asioita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme