Tampereen yliopisto

”Se nyt kuuluu tähän ikään” – Ikä on merkittävä voimavara eturauhassyöpää sairastaville

Jaa

Eturauhassyöpä on suomalaismiesten yleisin syöpä ja siihen sairastutaan yleensä vanhemmalla iällä. Parantuneenkin syövän hoitojen sivuvaikutukset saattavat jäädä jopa pysyviksi haitoiksi miehen elämään.

Tampereen yliopiston tutkijoiden Laura Lahden ja Hanna Ojalan tutkimus lisää ymmärrystä siitä, millaista on vanheta näiden asioiden kanssa ja miten miehet itse ajattelevat eturauhassyövän ja ikääntymisen liittyvän toisiinsa.

Eturauhassyöpä ja sen hoidot aiheuttavat usein pitkäaikaisia tai pysyviä virtsatieoireita, erektiohäiriöitä ja suolisto-oireita. Tutkimuksessa haastateltiin 66–86-vuotiaita eturauhassyöpäpotilaita, jotka kaikki kuvasivat itseään vanhoiksi, vaikka olivatkin hyvin eri ikäisiä.

— Haastatellut kuvasivat sekä syöpään että hoitoihin liittyviä oireita normaaleiksi ja ikään kuuluviksi pikku vaivoiksi. Ikäajattelu olikin merkittävä voimavara eturauhassyöpää sairastaville. Tämän vuoksi elämänlaatu saattaa olla suuristakin oireista huolimatta hyvää, väitöskirjatutkija Laura Lahti kuvailee.

Todellisuudessa eturauhassyövän ja sen hoitojen oireet eivät ole itsessään iän tuomia ja niihin on apua saatavilla. Jos oireet ajatellaan iän myötä tulleina luonnollisina asioina, niihin ei useinkaan haeta apua. Niiden kanssa sinnitellään, vaikka joudutaan rajoittamaan aiemmin tärkeitä asioita, kuten liikuntaharrastuksia tai sosiaalisia tilanteita.

— Monia oireista voidaan helpottaa terveydenhuollosta saatavin keinoin, jolloin sairastuneiden ei tarvitsisi karsia elämästään asioita, jotka ovat olleet heille tärkeitä ennen eturauhassyöpää, Lahti kertoo.

Marraskuussa vietetään eturauhassyöpäkuukautta. Eturauhassyövän kanssa elää Suomessa tälläkin hetkellä noin 50 000 miestä. Väestön vanhenemisen ja syöpähoitojen kehittymisen vuoksi eturauhassyöpä ja sen hoidoista jääneet sivuvaikutukset koskettavat entistä suurempaa osaa miesväestöstä.

Laura Lahti ja Hanna Ojala: ”Se nyt kuuluu tähän ikään” – eturauhassyöpäpotilaiden tulkintoja ikääntymisestä osana syövän sairastamista, Gerontologia
https://journal.fi/gerontologia/article/view/113083/73183

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väitöskirjatutkija Laura Lahti,
laura.e.lahti@tuni.fi
Tampereen yliopisto, yhteiskuntatieteiden tiedekunta

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Verkkohäirintä vaikuttaa toimittajien ja heidän työyhteisöjensä hyvinvointiin6.2.2023 13:39:49 EET | Tiedote

Tampereen yliopistossa tehty sosiaalipsykologian alan tutkimus osoittaa, että verkossa tapahtuva häirintä on vakava ja laajalle levinnyt ongelma, joka vaikuttaa media-alan ammattilaisten hyvinvointiin Suomessa. Tutkijat peräänkuuluttavat ennaltaehkäisyä ja puuttumista ilmiöön. Muutoin nettikiusaamisella voi olla seurauksia häirinnän kohteena oleville henkilöille, mutta myös laajemmin heidän työyhteisöilleen sekä tiedon avoimuudelle yhteiskunnassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme