Suomen Vuokranantajat ry

Seinäjoki pärjäsi Vaasaa ja Kokkolaa paremmin Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingissa

Jaa

Seinäjoki sijoittui Vaasaa ja Kokkolaa paremmin Suomen Vuokranantajien uudistetussa kaupunkirankingissa. Kaikki pohjalaismaakuntien keskuskaupungit jäivät kuitenkin vertailun häntäpäähän. Seinäjoki oli sijalla 21, Vaasa sijalla 25 ja Kokkolalla sijalla 26 vertailussa mukana olleiden 27 kaupungin joukossa. Vuokramarkkinoilla odotetaan asuntojen kysynnän elpyvän loppuvuoden aikana rokotusten edetessä ja kaupunkien avautuessa.

Vaasa jäi kokonaistarkastelussa Seinäjoen taakse Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingissa. Jos tarkastelu olisi keskittynyt vain yksiöihin, Vaasa olisi todennäköisesti päihittänyt Seinäjoen. / Kuva: Shutterstock
Vaasa jäi kokonaistarkastelussa Seinäjoen taakse Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingissa. Jos tarkastelu olisi keskittynyt vain yksiöihin, Vaasa olisi todennäköisesti päihittänyt Seinäjoen. / Kuva: Shutterstock

Suomen Vuokranantajien vuoden 2021 kaupunkirankingin perusteella asuntosijoittajan näkökulmasta houkuttelevimmat kaupungit ovat Tampere, Turku ja Vantaa. Seinäjoki oli sijalla 21, Vaasa sijalla 25 ja Kokkola sijalla 26 vertailussa mukana olleiden 27 kaupungin joukossa. Viimeiseksi sijoittui Kouvola.

Suomen Vuokranantajien kaupunkiranking perustuu Pellervon taloustutkimuskeskuksen (PTT) laskemiin kaupunkikohtaisiin ennusteisiin asuntosijoittamisen tuottojen kehityksestä, asuntojen markkinointiaikoihin Vuokraovi.com-sivustolla sekä alueellisiin kehitystekijöihin, kuten esimerkiksi Tilastokeskuksen väestöennusteeseen ja Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja-barometrin kaupunkikohtaisiin kehitysnäkymiin.

”Vaikka Seinäjoki päihittikin vertailussa Vaasan ja Kokkolan, sijoittuivat kaikki pohjalaismaakuntien keskuskaupungit vertailun häntäpäähän. Seinäjoen ja Vaasan sijoitusta heikensi erityisesti heikot arviot tulevien vuosien vuokratuotosta suuremmissa vuokra-asunnoissa. Jos tarkastelussa olisi ollut pelkät yksiöt, erityisesti opiskelijakaupunki Vaasan sijoitus olisi kohentunut. Kokkolassa vuokratuottoarvio on kolmikon paras, mutta hintakehityksen ennuste on taas puolestaan koko vertailun negatiivisin”, kertoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Vapaarahoitteiset vuokrat nousivat tammi-maaliskuussa vuodentakaisesta Vaasassa 0,5 prosenttia, Kokkolassa 0,3 prosenttia ja Seinäjolla 0,1 prosenttia. Yksiöiden vuokrat nousivat Vaasassa (+1,0 %) selkeästi nopeammin kuin Kokkolassa (+0,4 %) ja Seinäjoella (+0,3 %). Kaksioiden vuokrat nousivat kaikissa kaupungeissa hyvin samansuuntaisesti 0,2–0,4 prosenttia. Kolmioiden ja suurempien asuntojen vuokrat laskivat hieman Seinäjoella (-0,1 %), pysyivät ennallaan Kokkolassa (0,0 %) ja nousivat aavistuksen Vaasassa (+0,1 %).

”Kaupungeista Seinäjoki pärjää parhaiten, kun tarkastellaan väestöennustetta sekä kaupungin vuokranantajien antamaa arviota kaupungin kehitysnäkymistä. Asukasluvun ohella kaupungin asuntotarjonta on kasvanut voimakkaasti, minkä seurauksena arvio vuokrakehityksestä on heikoin kaikista vertailun kaupungeista. Vaasa on opiskelijakaupunki, jossa lähes joka viides vastaantulija on korkeakouluopiskelija. Yksiöiden kysyntä vaihteleekin kaupungissa voimakkaasti lukuvuoden ajankohdan mukaan. Kokkolassa taas vuokralainen löytyy keskimäärin nopeimmin tyhjään vuokra-asuntoon, mutta kaupunki häviää kehitysnäkymissä sekä Vaasalle että Seinäjoelle”, Rokkanen toteaa.

Vuokramarkkinoilla odotetaan asuntojen kysynnän elpyvän koronan jäljiltä

Korona ei Suomen Vuokranantajien kyselyiden perusteella ole lisännyt häiriöitä vuokranmaksussa, mutta vuokralaisen löytymisen on ilmoitettu vaikeutuneen alkuvuonna koko maassa.

”Vuokramarkkinoilla odotetaan asuntojen kysynnän elpyvän loppuvuoden aikana rokotusten edetessä ja kaupunkien avautuessa”, Rokkanen arvioi.

”Heinä-elokuu on vuokramarkkinoiden kuumin sesonki. Vaikka alkuvuosi on ollut vuokralaisen markkinat, loppukesästä varsinkin yksiöt liikkuvat todennäköisesti nopeasti. Siksi opiskelu- tai työpaikan varmistuttua kannattaa nopeasti käynnistää asunnon etsintä”, kertoo liiketoimintapäällikkö Henrik Laakkonen Vuokraovi.comilta.

Katso lisätietoa kaupunkirankingista Suomen Vuokranantajien sivuilta. Kaupunkikohtaiset arviot ovat tarkemmin luettavissa jäsensivuiltamme maksutta Suomen Vuokranantajien jäsenille.

Median edustajana voit saada kaupunkikohtaiset tiedot ekonomisti Sakari Rokkaselta, sakari.rokkanen@vuokranantajat.fi tai yhteiskuntasuhdepäällikkö Ville Valkoselta, ville.valkonen@vuokranantajat.fi 12.7.–30.7. Sakari Rokkasen loman aikana.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vaasa jäi kokonaistarkastelussa Seinäjoen taakse Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingissa. Jos tarkastelu olisi keskittynyt vain yksiöihin, Vaasa olisi todennäköisesti päihittänyt Seinäjoen. / Kuva: Shutterstock
Vaasa jäi kokonaistarkastelussa Seinäjoen taakse Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingissa. Jos tarkastelu olisi keskittynyt vain yksiöihin, Vaasa olisi todennäköisesti päihittänyt Seinäjoen. / Kuva: Shutterstock
Lataa
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat eteenpäin yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 25 000 vuokranantajaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Opiskelijoiden vuokrakysyntä normalisoitumassa – korkeakoulut palaamassa varovaisesti lähiopetukseen syksyllä20.7.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Suomen Vuokranantajien tekemän selvityksen mukaan korkeakoulut ovat varovaisesti palaamassa lähiopetukseen syksyllä, mikäli koronatilanne säilyy rauhallisena. Lähes kaikki yliopistot ja ammattikorkeakoulut tavoittelevat syyslukukaudelle jo lähiopetukseen tai etä- ja lähiopetusta yhdistelevään hybridimalliin siirtymistä, kun korona-epidemian aikana opiskelu on pyritty järjestämään etäopintoina.

Porvoo keskisuorittaja vuokranantajien kaupunkivertailussa – päihittää Kotkan ja Lahden, jäi Keravan matkasta19.7.2021 10:08:41 EEST | Tiedote

Porvoo sijoittui 27 kaupungin joukosta kuudenneksitoista Suomen Vuokranantajien uudistetussa kaupunkirankingissa. Porvoo pärjäsi hyvin erityisesti asuntojen arvonnousun sekä vuokrakehityksen takia, mutta notkahti heikon vuokratuoton ja vuokralla asuvien vähäisen osuuden vuoksi. Vuokramarkkinoilla odotetaan yleisesti asuntojen kysynnän elpyvän loppuvuoden aikana rokotusten edetessä ja kaupunkien avautuessa.

Lappeenranta tasainen pärjääjä vuokranantajien kaupunkivertailussa – päihittää Kotkan, Mikkelin ja Kouvolan19.7.2021 09:36:48 EEST | Tiedote

Lappeenranta sijoittui 27 kaupungin joukosta neljänneksitoista Suomen Vuokranantajien uudistetussa kaupunkirankingissa. Lappeenranta pärjäsi tasaisesti kaikilla vertailun osa-alueilla, mutta notkahti hieman valjun väestöennusteen vuoksi. Vuokramarkkinoilla odotetaan yleisesti asuntojen kysynnän elpyvän loppuvuoden aikana rokotusten edetessä ja kaupunkien avautuessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme