Instrumentarium

Seitsemän myyttiä aikuisnäöstä

Jaa

Aikuis- eli ikänäköön liittyy paljon uskomuksia, joista suurimmassa osassa ei ole lainkaan perää. Instrumentariumin optikko Henna Agbonogieva kumoaa seitsemän yleisintä aikuisnäköön liittyvää myyttiä.

Aikuisnäköön liittyy paljon virheellisiä uskomuksia.
Aikuisnäköön liittyy paljon virheellisiä uskomuksia.

Uskomus: Aikuisnäkö kehittyy nopeammin, koska työskentelen paljon näyttöpäätteen edessä.

Aikuisnäkö on fysiologinen reaktio. Se, mitä teet tai jätät tekemättä silmilläsi, ei nopeuta tai hidasta aikuisnäön tulemista. Näyttöpäätetyöskentely kuitenkin rasittaa silmiä, jolloin aikuisnäön ensioireet huomaa nopeammin. Jos työssä katsoo pääosin ainoastaan kauas, ei muutosta huomaa niin helposti.

Uskomus: Minulla ei ole aikuisnäköä, koska näen lähelle ilman kaukolaseja.

Tämä on todella yleinen väite. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan tilanne on juuri päinvastoin. Kun aikuisnäköä ei ole, myös kaukolaseilla näkee lähelle. Kun aikuisnäköä puolestaan on, mykiö ei pysty enää mukautumaan kaukolaseja pitäessä sekä kauas että lähelle, vaan kaukolasit pitää nostaa pois. Tähän helpotusta tuovat moniteholasit, jolloin laseja ei tarvitse liikutella jatkuvasti.

Uskomus: Kannattaa sinnitellä mahdollisimman pitkään ilman moniteholaseja, ettei näkö huonone entisestään.

Monitehojen käyttö ei heikennä näköä. Jos monitehojen hankkimista siirretään vuosia, totumme siihen, että näkeminen on epätarkkaa, hieman sumeaa ja jopa epämiellyttävää. Kun viimein hankimme moniteholasit, saamme uuden vertailukohdan. Moniteholasien myötä totumme jälleen hyvään ja miellyttävään näkemiseen, ja jos kokeilemme olla jälleen ilman silmälaseja, ero on merkittävä. Tämän vuoksi koetaan helposti, että aikaisemmin näki ilman laseja paremmin, vaikka oikeasti emme silloin vain tienneet paremmasta.

Uskomus: Kun minulle tulee aikuisnäköä, joudun lopettamaan piilolinssien käytön.

Tähän uskoo edelleen valitettavan moni. Todella hyviä piilolinssejä on kuitenkin saatavilla monitehoisena. Monitehopiilolinssejä on saatavilla sekä kuukausi- että kertakäyttöisenä. Tästä ei siis kannata kantaa huolta. Valinnanvaraa löytyy eri valmistajilta ja eri voimakkuusrakenteilla, joten jokaiselle löydetään varmasti sopiva ratkaisu.

Uskomus: En halua monitehoja, koska niissä on se ruma, näkyvä raja linssissä.

Tässä sekoitetaan kaksi eri linssiä. Kaksiteholaseissa on näkyvä ”luukku”, mutta monitehoissa mitään näkyvää rajaa ei ole. Siksi usein puhutaan rajattomasta monitehosta. Ulkonäköpuolta ei siis tarvitse pelätä monitehojen kohdalla.

Uskomus: Naapurikaan ei tottunut monitehoihin, en minäkään totu.

Suurin osa tottuu moniteholaseihin. Olemme kuitenkin yksilöitä emmekä voi tietää, onko naapurin laseissa ollut oikean kokoinen ja oikealla tavalla istuva kehys, hyvät moniteholinssit, ajantasaiset voimakkuudet tai onko hän esimerkiksi saanut optikolta riittävän opastuksen moniteholasien käyttöön.

Jos monitehojen hankkimista on lykännyt vuosia, vaikka aikuisnäkö on vaivannut jo pitkään, on monitehoihin varmasti hankala tottua. Mitä pienemmästä lähilisästä lähdetään totuttelemaan, sitä helpompi on tottua myös isompiin voimakkuuksiin. Toisten käyttökokemuksiin vertaaminen on yleistä, mutta aina se ei kannata.

Uskomus: Aikuisnäkö tarkoittaa, että olen vanha.

Aikuisnäköön suhtaudutaan usein varsin negatiivisesti. Mitä jos ajattelisitkin asiaa toiselta kantilta? Sinun mykiösi on tehnyt korvaamatonta työtä jopa yli 40 vuotta. Se on jaksanut puurtaa aamuhämärästä iltamyöhään, auttanut sinua näkemään eri etäisyyksille elämän iloissa ja haasteissa. Nyt, kun sen paras kimmoisuus alkaa hävitä, on ikään kuin sinun vuorosi auttaa ”ystävää” hankkimalla lähelle näkemistä helpottavat silmälasit tai piilolinssit. Aikuisnäkö on kuitenkin luonnollinen osa ihmisen elämää, joten miksi suhtautua siihen negatiivisesti?

Henna Agbonogievan vinkit aikuisnäköön:

  1. Hanki monitehosilmälasit mahdollisimman pian siitä, kun aikuisnäön tuomia ongelmia alkaa ilmenemään. Mitä pidempään sinnittelet ilman, sitä vaikeampi niihin on tottua.
  2. Älä jätä hankkimatta monitehoja toisen huonojen käyttökokemusten vuoksi. Olemme yksilöitä, emmekä voi tietää naapurin silmälasien sopivuuden taustoista.
  3. Hyödynnä monitehopiilolinssejä. Jos kehykset ovat tiellä esimerkiksi harrastuksissa, ei aikuisnäkö ole este piilolinssien käytölle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Aikuisnäköön liittyy paljon virheellisiä uskomuksia.
Aikuisnäköön liittyy paljon virheellisiä uskomuksia.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Instrumentarium
Instrumentarium
PL 6
02631 Espoo

0201 70 7000http://www.instru.fi/

Instrumentarium
Silmien hyvinvoinnista huolehtiminen on meille kunnia-asia. Tänä päivänä Instrumentarium-myymälöitä on Suomessa 147 ja Virossa 20. Myymälöissämme ympäri Suomen palvelee yli 200 asiantuntevaa optikkoa ja jokaisesta myymälästämme löytyy myös silmälääkärin vastaanotto. Panostamme vahvasti myös optikkojen ja optisten myyjien kehysasiantuntijuuteen muun optisen tietämyksen lisäksi. Pääkaupunkiseudulla ja Kouvolassa tarjoamme lisäksi ensiluokkaisia silmäsairaalapalveluita, jotka tuotamme yhteistyössä Silmäsairaala Valon kanssa. www.instru.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Instrumentarium

Mukavuutta ja karkkisävyjä – tältä näyttävät silmälasi- ja aurinkolasitrendit keväällä 202011.2.2020 12:38:29 EETTiedote

Kevät 2020 tuo sekä silmälasi- että aurinkolasitrendeihin vahvasti vuosikymmenen megatrendin, mukavuuden. Kehysten istuvuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota materiaalivalinnoilla ja kehysmuotoilulla. Katukuvassa tulevat näkymään myös 70-luvun neliökehysmallit ja sporttiset aurinkolasit. Pastellisävyt ovat vallanneet myös aurinkolasimallistot. Kokosimme Instrumentariumilla trendikatsauksiin kevään 2020 valloittavat kehys- ja aurinkolasitrendit. Tutustu ja ihastu!

Retromallit ja samppanjan sävyt – tältä näyttävät silmälasien kehystrendit syksyllä 20195.9.2019 08:40:52 EESTTiedote

Syksy 2019 tuo silmälasikehystrendeihin uusia suosikkeja menneiltä vuosikymmeniltä. Katukuvassa tulevat näkymään niin suuret 70-luvun neliömallit kuin myös 90-luvun nostalgiaa. Läpikuultavuus ja metalli jatkavat trendien kärjessä, ja väreissä toistuvat vaalean ja vihreän eri sävyt. Kokosimme Instrumentariumilla liitteenä löytyvään trendikatsaukseen syksyn 2019 valloittavat kehystrendit. Tutustu ja ihastu!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme