Hyvinvointiala HALI ry

Selvitys: Julkinen hoiva jopa 50 prosenttia kalliimpaa kunnille kuin yksityinen hoiva

Jaa
Vanhusten hoivasta yli puolet on tänä päivänä yritysten ja järjestöjen tuottamaa. Toimintaa uhkaa kuntien maksama riittämätön korvaus sekä henkilöstön vääristyneet pätevyysvaatimukset.
Hyvinvointialueet eivät voi jatkaa kuntien tiellä, sanoo HALIn hoivajohtaja Arja Laitinen.
Hyvinvointialueet eivät voi jatkaa kuntien tiellä, sanoo HALIn hoivajohtaja Arja Laitinen.

Hyvinvointiala HALI ry on tehnyt laajaa selvitystyötä siitä, miten paljon julkiset ja yksityiset hoivapalvelut maksavat kunnille ja kuntayhtymille. Vertailun tulos on selvä: kuntien oma hoivapalvelu maksaa kunnille keskimäärin kolmanneksen ja pahimmillaan 50,4 prosenttia enemmän kuin yritysten ja järjestöjen tuottama hoiva.  

− Hyvinvointialueet eivät voi jatkaa kuntien tiellä. Mitenkään ei ole selitettävissä, että samasta palvelusta maksetaan yrityksille näin paljon vähemmän kuin mitä palvelun tuottaminen itse maksaa. Hoiva ei ole tällä hetkellä yrityksille kannattavaa, ja tähän on saatava muutos, koska tarve ympärivuorokautiselle hoivalle vain kasvaa. Hyvinvointialueiden on avattava oman tuotantonsa kustannukset, vertailtava palveluja ja tehtävä tietoon perustuvia ostopäätöksiä, sanoo HALIn hoivajohtaja Arja Laitinen. 

Vanhusten hoiva on hyvin henkilöstöintensiivinen ala, mitä kiristyvä henkilöstömitoitus edelleen alleviivaa.

− Kunnat eivät ole huomioineet kohonneesta henkilöstömitoituksesta aiheutuneita kustannuksia, Laitinen jatkaa.

HALIn selvitys on koottu vuoden 2021 tilinpäätöstiedoista. Siinä ovat mukana Espoo, Tampere, Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä (Kymsote), Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä (Keusote), Pori, Rovaniemi, Jyväskylä, Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Kainuun sote), Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä (PHHYKY), Oulu, Nokia ja Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä (Essote). 

Selvityksen mukaan kuntien omien yksiköiden tuottama hoivapalvelu on kunnille ja kuntayhtymille keskimäärin 30,4 prosenttia kalliimpaa kuin yrityksiltä ja järjestöiltä ostettu hoiva. Räikein tilanne on Rovaniemellä, jossa ero julkisen ja yksityisen palvelun välillä on jopa 50,4 prosenttia. Merkittävä ero on myös Kainuun sotessa (49,1 %) sekä Nokialla (39,5 %).

Hyvää hoivaa erilaisilla koulutustaustoilla  

Jotta vanhukset saavat ansaitsemansa hoivapaikan, tarvitaan lisäksi valtiovallalta ja viranomaisilta nopeita ja tehokkaita ratkaisuja vakavaan työvoimapulaan. Niitä ovat ennen kaikkea pätevyysvaatimusten järkevöittäminen ja teknologian tuoman avun hyödyntäminen.  

− Ei ole mitään järkiperustetta sille, että hoivan – jossa työ on ennen kaikkea vanhuksen rinnalla elämistä ja arjen apua – välittömän työn mitoitukseen laskettavan henkilökunnan täytyy olla lähes yksinomaan sairaanhoitajia ja lähihoitajia, joita tarvittaisiin terveydenhuollossa. Meidän on välttämätöntä miettiä uusiksi, ketkä vanhuksiamme hoivaavat, Laitinen päättää. 

Kustannusselvityksen keskeiset tulokset on julkaistu HALIn verkkosivuilla.

  

Lisätiedot: 

 

Arja Laitinen  

johtaja, hoiva ja osaaminen

040 868 0980

arja.laitinen@hyvinvointiala.fi

 

Tiina Kanerva 

ekonomisti

041 731 0678

tiina.kanerva@hyvinvointiala.fi

 

Hyvinvointiala HALI ry

Avainsanat

Kuvat

Hyvinvointialueet eivät voi jatkaa kuntien tiellä, sanoo HALIn hoivajohtaja Arja Laitinen.
Hyvinvointialueet eivät voi jatkaa kuntien tiellä, sanoo HALIn hoivajohtaja Arja Laitinen.
Lataa
Yksityisen ja julkisen tuotannon kustannusero 2021
Yksityisen ja julkisen tuotannon kustannusero 2021
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1560 jäsentä työllistävät 100 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Kunnat säästävät yksityisellä varhaiskasvatuksella – erityisesti alle 3-vuotiaiden asema huono4.5.2023 06:55:00 EEST | Tiedote

HALIn tekemän selvityksen mukaan varhaiskasvatus kuntien omissa yksiköissä on paikoitellen lähes puolet kalliimpaa kuin sama palvelu yksityisissä päiväkodeissa. Kunnat määrittelevät varhaiskasvatuksessa käytettävän palvelusetetelin arvon niin alhaiseksi, että yritysten toiminta on vaarantunut. Palvelusetelin liian matala arvo heikentää etenkin alle 3-vuotiaiden oikeutta turvalliseen varhaiskasvatukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme