Selvitys: Suomalaisten pörssiyritysten toimitusjohtajat vaihtoon maailmanennätysvauhtia

Jaa

Tiedote 8.9.2020. Suomalaisten pörssiyritysten toimitusjohtajat hoitavat tehtäväänsä keskimäärin jopa kaksi vuotta vähemmän kuin kansainväliset kollegansa. Tuore Tulos tai ulos? Toimitusjohtajat suomalaisissa pörssiyhtiöissä vuonna 2020 -selvitys osoittaa, että Helsingin pörssiin listattujen yritysten ylin johto vaihtuu keskimäärin 4,9 vuoden välein. Vaihtuvuus on nopeampaa kuin koskaan aiemmin sotien jälkeisen Suomen historiassa.

Hannu-Matias Nurmi
Hannu-Matias Nurmi

Mediaani suomalaisen pörssiyrityksen toimitusjohtajan työsuhteelle on vain kolme vuotta. PricewaterhouseCoopersin vuonna 2018 tekemä kansainvälinen vertailu osoitti, että maailmalla vastaava luku on viisi vuotta ja keskiarvo yli seitsemän.

”Suomalaiset toimitusjohtajat pärjäävät varmasti kansainvälisille kollegoilleen. Minä kääntäisin nyt katsetta pörssiyritysten hallituksiin: osataanko hallituksissa valita oikea toimitusjohtaja, tukea häntä tehtävässään ja kasvattaa yrityksen sisällä seuraajaa?” kysyy selvityksen laatinut Chief Executive Searchin perustaja ja toimitusjohtaja Hannu-Matias Nurmi.

Viime aikoina hallitukset ovat luottaneet pääosin ulkopuolisiin johtajakandidaatteihin. Vuosina 2019-2020 aloittaneista toimitusjohtajista vain 29 % löydettiin talon sisältä. Harvard Business Review’n vuoden 2019 The CEO 100 -listaus sisältää maailman menestyneimmäksi katsotut toimitusjohtajat: heistä peräti 86 % on nostettu toimitusjohtajaksi talon sisältä.

”Haastan kotimaiset yritykset miettimään, luodaanko meillä tarpeeksi mahdollisuuksia kasvaa toimitusjohtajaksi organisaation sisällä” Nurmi jatkaa.

Tulos tai ulos? Toimitusjohtajat suomalaisissa pörssiyhtiöissä vuonna 2020 -selvitys käy läpi kaikki Helsingin pörssiin listatut suomalaiset yritykset, kolme kansainvälistä yritystä, jolla on pörssissä sivulistaus, sekä First North -listatut yritykset. Kattavasta katsauksesta selviää myös, ettei naisten osuus pörssiyhtiöiden ylimmässä johdossa ole merkittävästi kasvanut viime vuosina.

Tulos tai ulos? -selvitys: www.chief.fi/toimitusjohtaja

Hannu-Matias Nurmi viimeistelee parhaillaan vuodenvaihteessa ilmestyvää kirjaansa Toimitusjohtajaopas, joka kattaa toimitusjohtajan elinkaaren aina valinnasta menestykseen ja tehtävästä irtautumiseen asti. Kirjaa varten on haastateltu 40 suomalaista hallitusammattilaista ja toimitusjohtajaa.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Hannu-Matias Nurmi
hannu-matias.nurmi@chief.fi
+358 40 809 5291

Kuvat

Hannu-Matias Nurmi
Hannu-Matias Nurmi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Chief Executive Search
Chief Executive Search

00100 HELSINKI

040 809 5291https://www.chief.fi/

Chief Executive Search on helsinkiläinen ylimmän johdon suorahakuihin ja johtamisen kehittämiseen erikoistunut konsulttitoimisto. Yrityksen on perustanut Hannu-Matias Nurmi, teologi, kokenut johdon suorahakukonsultti ja kolminkertainen toimitusjohtaja itsekin. Nurmi on auttanut kymmeniä yrityksiä löytämään oikean toimitusjohtajan tai hallituksen jäsenen.