Valokuitunen Oy

Selvitys: Valokuituverkon hiilijalanjälki on pieni – suomalaiset eivät tunne netinkäytön ympäristövaikutuksia

Jaa
Green Carbonin tuoreen selvityksen mukaan valokuidun hiilidioksidipäästöt ovat varsin pienet, ja sitä voi pitää kotien ylivoimaisesti ympäristöystävällisimpänä tiedonsiirtotapana. Rakentamisvaiheessa verkon elinkaareksi lasketaan vähintään viisikymmentä vuotta. Sinä aikana verkosta syntyvät päästöt vastaavat bensa- tai dieselautolla menopaluuajoa Helsingistä Kemijärvelle. Silti 75 prosenttia suomalaisista sanoo, että ei ole pohtinut nettiliittymänsä vaihtamista ympäristöystävällisempään vaihtoehtoon.
Valokuituputkia.
Valokuituputkia.

Suomalaisista lähes puolet (46 %) sanoo, että ei ole ollut tietoinen netinkäytön ympäristövaikutuksista, selvisi Valokuitusen YouGovilla teettämästä tutkimuksesta vuonna 2022. Nyt valokuitutoimialalla on tehty ensimmäinen selvitys, jossa on laskettu valokuituverkon koko elinkaaren aikaiset päästöt. Verkon elinkaareksi lasketaan vähintään viisikymmentä vuotta. Green Carbonin tekemien laskelmien mukaan valokuituverkon hiilijalanjälki viidenkymmenen vuoden aikana on yhtä kotitaloutta kohden vain 273,90 kiloa CO2e. Luku vastaa 1 740 kilometrin ajoa bensa- tai diesel-henkilöautolla. Matka vastaa suurin piirtein ajoa Helsingistä Kemijärvelle ja takaisin.

- Selvitys todisti, että valokuitu on ympäristöystävällisin kotien tiedonsiirtotapa. Se, minkä tiedonsiirron tavan valitsemme, on aiheuttamiemme päästöjen osalta aivan ratkaisevaa. Tähän pitäisi yhteiskunnassamme ja ihan meidän jokaisen herätä, Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto toteaa.

Valokuituverkon vuosittaiset päästöt kotitaloutta kohden ovat 5,48 kg CO2e. Keskivertosuomalainen aiheuttaa vuodessa päästöjä 10 300 kg CO2e. Pyöristettynä valokuituverkon osuus keskivertosuomalaisen vuosittaisista päästöistä on noin 0,05 prosenttia. Valokuituverkon koko elinkaaren aikaiset päästöt kotitaloutta kohden jäävät hieman matalimmiksi kuin puukerrostalon elinkaariset päästöt yhtä neliömetriä kohden.

- Valokuitu on paitsi paras saatavilla oleva kiinteä yhteys, mutta se on kiistatta ylivoimainen valinta myös ympäristön kannalta. Muut teknologiat voivat lohkaista merkittävästi isomman osuuden vuosittaisista päästöistämme, Kaunisto toteaa.

Kaapelin kaivaminen vasta kolmanneksi suurin päästöjen aiheuttaja

Toisin kuin yleisesti kuvitellaan, valokuituverkon rakentamisessa suurimmat päästöt eivät synny kaapelien kaivamisesta. Valokuituverkon kolme suurinta päästölähdettä ovat kuitupäätelaitteen sähkönkulutus (36 %), laitetilojen energiankulutus (22 %) ja vasta kolmanneksi (17 %) kaapelin kaivuutyöt.

Valokuitunen huomioi ympäristöasiat yhdessä verkon rakentamisen pääurakoitsija Eltelin kanssa. Koska Valokuitunen rakentaa verkkoja valtakunnallisesti isolla volyymillä, monet pienemmätkin asiat vaikuttavat kokonaisuuteen.

- Materiaalihankintojen ekologisuus ja rakentamistapojen kehittäminen ympäristöystävällisempään suuntaan ovat äärimmäisen tärkeitä asioita. Esimerkiksi pyrimme välttämään kaivuutöitä asvalttialueilla, koska asvaltin rikkominen ja uudelleen asfaltoiminen synnyttävät enemmän päästöjä. Kuidun reitit asukkaiden pihoilla suunnitellaan mahdollisimman lyhyiksi ja samoin myös autojen ja työkoneiden reitit pohditaan tarkoin. Myös työmaakoneiden tyhjäkäynti on kielletty, Kaunisto sanoo.

Harva suomalainen toistaiseksi pohtinut nettiliittymänsä vaihtamista ympäristösyistä

Valokuitusen tutkimuksen mukaan jopa 75 prosenttia suomalaisista kertoo, että ei ole ajatellut nettiliittymän vaihtamista ympäristöystävällisempään vaihtoehtoon, vain joka kymmenes suomalainen sanoo tehneensä niin.

- Selkeästi tarvitsemme enemmän tietoa näistä asioista. Hiilidioksidipäästöjen hillitsemisessä meillä kaikilla on oma osuus tehtävänämme. Toivomme, että myös muiden tiedonsiirtoteknologioiden aiheuttamasta hiilijalanjäljestä tehtäisiin yhtä kattava selvitys kuin mitä nyt on tehty valokuituverkkojen osalta, Kaunisto kertoo.

Lisätietoa tutkimuksista:

Valokuituverkon elinkaaripäästöt, päästöraportti 2021

- Finnet-liitto ry, Valokuitunen Oy ja Valoo teettivät hiilijalanjälkilaskelman Green Carbon -tutkimusyhtiöllä talvella 2022-2023. Green Carbon laski päästöt GHG Protocol Product Life Cycle Accounting and Reporting -standardin mukaisesti. GHG-protokolla on kansainvälisesti laajimmin käytetty viitekehys hiilijalanjäljen laskemiseen. Laskenta voidaan tehdä yritystasolla, yksittäisille tuotteille tai palveluille. GHG-protokollaa suositellaan sen kriteerien laajuuden ja kansainvälisen tunnustuksen vuoksi. Laskennan tulokset ilmoitetaan hiilidioksidiekvivalentteina (CO2e), joka huomioi eri kasvihuonekaasujen erilaiset ilmastoa lämmittävät vaikutukset.

 - Valokuituverkon hiilijalanjälkilaskenta valmistui vuonna 2023. Laskenta on suoritettu vuoden 2021 tietojen pohjalta laskettujen keskiarvojen perusteella.

- Laskennassa huomioitu valokuituverkko koostuu runkoverkosta, paikallis- ja alueverkosta sekä liityntäverkosta, mukaan lukien tilaajayhteydet. Laskennassa yksi yksikkö on yhden kotitalouden osuus valokuituverkosta ja yhden teratavun osuus valokuituverkossa siirretystä datamäärästä. Laskennan yksikkö sisältää kaapelit, laitetilat sekä verkkolaitteet. Laskennassa valokuituverkon elinkaaren pituutena on käytetty 50 vuotta, vaikka todellinen elinkaaren pituus saattaa olla pidempi. 

- Loppukäyttäjän käyttämiä päätelaitteita (älypuhelin, tietokone, televisio yms.) ei ole huomioitu laskennassa.

Suomalaisten netinkäyttö -tutkimus

- Valokuitusen teettämän suomalaisten netinkäytön tutkimuksen toteutti YouGov Finland 21.10–24.10.2022. Tutkimukseen osallistui 1 003 vastaajaa. Tutkimuksen otos vastaa täysi-ikäisiä suomalaisia ja vastaajajoukko painotettiin suomalaista aikuisväestöä edustavaksi iän (18v.+), sukupuolen ja asuinpaikan mukaan. Kokonaistuloksissa keskimääräinen virhemarginaali on noin ±3 %-yksikköä suuntaansa (95 %:n luottamustasolla).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Valokuituputkia.
Valokuituputkia.
Lataa
Valokuitu.
Valokuitu.
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Valokuitunen Oy
Valokuitunen Oy
Valimotie 21
00380 Helsinki

https://valokuitunen.fi/

Valokuitunen Oy rakentaa valokuituyhteyksiä taajamien koteihin ja yrityksiin valtakunnallisesti sinne, missä kysyntää on eniten. Valokuitu on paras saatavilla oleva kiinteä yhteys, joka ei pätki verkon kuormittumisen tai sääolosuhteiden takia. Valokuidulla kotitaloudet saavat tiedonsiirtoyhteydet kerralla kuntoon seuraavaksi vuosikymmeniksi. Kytkemme pientalojen valokuituyhteydet Telian ylläpitämään Avoin Kuitu -runkoverkkoon, jossa asiakas voi nyt ja jatkossa valita nettiliittymänsä usealta eri palveluntarjoajalta. Lähivuosina Valokuitunen investoi satoja miljoonia valokuituverkkoihin Suomessa, jo pelkästään vuoden 2022 aikana olemme investoineet 50 miljoonaa verkkojen rakentamiseen. Valokuitusen verkkojen rakentamisen pääyhteistyökumppani on Eltel. Meidät omistaa suomalaisen sijoitusyhtiö CapManin Infra-rahasto ja Telia, jotka tukevat voimakasta kasvuamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valokuitunen Oy

KKV julkaisi suosituksen valokuitualalle: "Hyvä alku, lisää kaivataan. Nyt on LVM:n ja Traficomin vuoro"31.5.2023 06:59:00 EEST | Tiedote

Valokuitutoimialan yritykset ovat saaneet Kilpailu- ja kuluttajavirastolta (KKV) suosituksen markkinoilla toimimiseen kuluttajasuojan näkökulmasta. Alalta on puuttunut kokonaan toimialaa koskeva ohjeistus. Tällaisen perään Valokuitunen Oy on kysellyt monta kertaa. Yhtiö on nyt aidosti ilahtunut siitä, että KKV puuttuu toimialan käytänteisiin, mutta yksinään pelkkä ohjeistus on riittämätön. Traficomin ja Liikenne- ja viestintäministeriön tulisi myös lisätä toimialaa koskevaa ohjausta ja valvontaa.

Kittilän kunnan ja kunnan yhtiöiden vuokra-asuntoihin Valokuitusen valokuituyhteys – Lapissa valokuitutyömaat alkavat pian16.5.2023 07:50:00 EEST | Tiedote

Valokuitunen rakentaa Kittilän kunnan ja kunnan yhtiöiden vuokrarivi- ja luhtitalohuoneistoihin valokuituyhteydet. Tehty sopimus käsittää yhteensä 287 huoneistoa. Kaikkiin asuntoihin rakennetaan oma yhteys, ja asukas voi itse valita nettipalvelunsa valokuituun. Lapissa Valokuitusen verkkojen rakennustyömaat ovat käynnistymässä touko-kesäkuussa. Ensimmäisinä käynnistyvät toukokuussa verkon rakentamiset Ylitorniolla, Simossa, Torniossa ja Keminmaalla, sen jälkeen ennen juhannusta Kemissä. Sallan Kesälmäjärvellä rakennetaan todennäköisesti myös kesän aikana liittymiä.

Valokuitunen on yksi Suomen parhaista työpaikoista27.4.2023 12:01:00 EEST | Tiedote

Valokuitunen nousi yllättäjäksi Suomen parhaiden työpaikkojen listauksessa keskisuurten yritysten sarjassa, kun yritys sijoittui heti ensimmäisessä Great place to work -tutkimuksessa 15. parhaaksi työpaikaksi Suomessa. Valokuitunen on perustettu vuonna 2020 ja kasvanut kolmen koronan sekä etätöiden sävyttämien toimintavuosiensa aikana sekä henkilömäärältään että liiketoiminnaltaan kymmenkertaiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme