Selvitys: Ennusteet sähkön tulevasta hinnasta ovat usein hutilyöntejä – median ja kuluttajien tulisi tarkastella ennusteita kriittisesti

Jaa

Positiivisena huomiona kannattaa nostaa esille, että sähkön todellinen hintakehitys on kuukaudesta toiseen ollut positiivisempaa kuin ennusteissa. Lue lisää selvityksestä ja sähkön hinnan kehityksestä osoitteessa https://www.vertaaensin.fi/sahko/sahkon-hinta

Sähkövertailu VertaaEnsin.fi selvitti kuinka hyvin median uutisoimat sähköfutuuriennusteet ja toteutuneet pörssisähkön hinnat ovat kohdanneet toisensa viimeisen puolen vuoden aikana.

Etenkin pitkän aikavälin aikavälin ennusteissa erot ennusteiden ja toteutuneiden välillä ovat erittäin suuria. Myös yhden tai kahden kuukauden ennusteissa huomattavia huteja on syntynyt moninkertaisesti osumiin verrattuna. Tilastojen valossa tarkkojen ennusteiden luominen on parhaimmillaankin haastavaa ja epävakaassa sähkömarkkinatilanteessa lähes mahdotonta. 

Elokuussa 2022, kun pörssisähkön hinta oli huipussaan, mediassa uutisoitiin, että vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen ennustettu pörssisähkön hinta olisi noin 36 c/kWh. Pörssisähkö on tänä vuonna ollut halvempaa kuin kertaakaan viime vuonna. Ensimmäisen neljänneksen keskihinta on reilut 8 senttiä. 

Lokakuussa 2022 uutisoitiin, että joulukuussa pörssisähkön hinta nousisi selvästi ja olisi jopa 50 snt/kWh. Joulukuun 2022 toteutunut keskihinta oli 27,06 c/kWh, joka on vain hieman korkeampi kuin elokuun 2022 keskihinta.

Joulukuun alussa 2022 esille nousi toivo, että sähkön hinta kääntyisi laskuun loppukeväällä 2023. Sähkön hintakehitys kääntyi voimakkaaseen laskuun kuitenkin jo joulukuun puolivälin jälkeen.  

Tammikuussa uutisoitiin, että sähkön hinta nousisi helmikuussa, mutta sen jälkeen alkaisi loiva lasku. Alkuvuoden tilastojen perusteella jokainen kuukausi on tarjonnut edeltäjäänsä edullisempaa sähköä.

Lue lisää selvityksestä ja sähkön hinnan kehityksestä osoitteessa https://www.vertaaensin.fi/sahko/sahkon-hinta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoa selvityksen tarjoajasta

VertaaEnsin.fi on osa eurooppalaista Samlino-konsernia, joka on perustanut taloustuotteiden vertailusivustoja Suomen lisäksi myös Tanskaan, Portugaliin, Belgiaan ja Kreikkaan. VertaaEnsin.fi-palvelun toimintaidea on yksinkertainen: Me vertaamme, sinä säästät! Vuosittain yli miljoona suomalaista kuluttajaa käyttää sivustoamme edullisempien talouspalveluiden löytämiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VertaaEnsin.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme