Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Senaatintorin kesä: Urbaani siirtolapuutarha ja helsinkiläisen ruokakulttuurin keidas

Jaa

Helsingin Senaatintorin jättiterassihanke etenee. Toimijoiksi on valittu monipuolinen kattaus helsinkiläisiä laaturavintoloita. Terassialueen visuaalinen ilme saa inspiraationsa urbaanista siirtolapuutarhasta mökkeineen ja palstoineen. Turvallisuus ja alueen kulttuurihistoriallinen arvo ovat olleet suunnittelun keskiössä.

– Tämä kesä on kriittistä aikaa monelle yrittäjälle Helsingissä. Senaatintorin kesä ei palvele ainoastaan sinne sijoittuvia yrityksiä ja helsinkiläisiä, vaan toimii toivottavasti piristysruiskeena koko kaupungin keskustalle, yrittäjille ja kotimaan matkailulle. Poikkeuksellinen aika ja sijainti edellyttävät erityisen huolellista suunnittelua. Uskon, että yhdessä onnistumme luomaan turvallisen, elämyksellisen ja yhteisöllisen kesäkeitaan kaupungin sydämeen, sanoo pormestari Jan Vapaavuori.

Suunnittelija Linda Bergrothin tekemän tilallisen konseptin mukaan Senaatintorin kesäterassista muotoutuu urbaani siirtolapuutarha. Idea versoaa suoraan helsinkiläisestä kaupunkikulttuurista ja paikallisesta tavasta nauttia kesästä. Käytännön pohja suunnittelutyöhön piirtyi esiin Senaatintorin kiveyksen ruudukosta, ns. gridistä.

– Huomasimme, että Senaatintori muodostuu noin 3 x 3 metriä ruuduista. Tämä ruutukaava luo selkeän pohjan siirtolapuutarhamaiselle palstoitukselle – ja tietysti myös turvaväleille.

Siirtolapuutarha-ideaan johdattivat myös Tuomaan Markkinoilta tutut mökit, joita haluttiin hyödyntää tässäkin projektissa.

– Olemassa olevat pastellinsävyiset mökit on alun perinkin mietitty sopimaan juuri tämän kaupunginosan väritykseen, nyt ne vain puetaan vaihteeksi kesäasuun, kertoo Bergroth, joka vastasi aikoinaan myös Tuomaan Markkinoiden ilmeen uudistuksesta.

Palstoja rajaamaan tulee noin 200 viljelylaatikkoa, joihin istutetaan erilaisia yrttejä ja hyötykasveja. Kohopenkit muodostavat alueelle selkeät kulkuväylät ja ne ohjaavat turvallista asiakaskiertoa. Istutusten avulla pöytäryhmät saadaan rajattua turvavälein, viihtyisyyttä unohtamatta.

– On upeaa olla mukana projektissa, joka tähtää helsinkiläisten ja kaupungissa lomailevien riemastuttamiseen, iloitsee suunnittelija Linda Bergroth.

Kulinaristinen keidas

Myös Senaatintorin tulevat toimijat on jo valittu. Neljän päivän mittainen avoin haku tuotti yli 100 hakemusta, joista mukaan on nyt valittu 16 ravintoloitsijaa Helsingin keskustan alueelta.

– Kiinnostus on ollut valtavaa ja valinta oli vaikea. Painotimme kriteereissä laatua ja monipuolisuutta, kertoo terassialueen organisoinnista vastaavan Torikortteleiden kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer.

Kokonaisuudesta onkin tulossa todella tasokas kattaus makuelämyksiä helsinkiläisistä huippuravintoloista: virkistäviä aamiaisia, kesäisiä lounaita, pizzaa, silakkaa, tapaksia, fine diningia, premiumhodareita, cocktaileja, paikallisia pienpanimo-oluita.

– Helsingissä on hieno ruoka- ja ravintolakulttuuri. Senaatintorille on nyt rakentumassa kesän kulinaristinen keidas ja helsinkiläisten laaturavintoloiden näyteikkuna, kiteyttää Bauer.

Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan Senaatintorin terassi aukeaa viimeistään 1.7.2020

Senaatintorin kesä:

 • 16 ravintola-alan toimijaa
 • 480 asiakaspaikkaa
 • 16 vessaa
 • Avautuu viimeistään 1.7.
 • Avoinna joka päivä elokuun loppuun klo 9-23 (anniskelu päättyy klo 22)

Senaatintorin kesän toimijat:

Bites Burgers

Bricco Wine Bar

Bryggeri Helsinki

Bakery-Eatery Levain

Ravintola Loop

Muru & Pastis

Paisano

Bar Runar

Ravintola Sea Horse

Skiffer x Seksico Tacos

Sofia Helsinki

Ravintola Sunn

Dogs & Bubbles by Valkoinen Sali

Pizzeria Via Tribunali & SALAKAPAKKA by Son of a Punch

W30

Yes Yes Yes

Senaatintorin kesän turvallisuus:

 • Koko terassialueen suunnittelu perustuu valtakunnallisiin koronalinjauksiin
 • Alueen tilankäytössä on tarkkaan mietitty turvavälit, asiakaspaikkojen määrä, kulkusuunnat, pöytien ja myyntipisteiden asettelu jne.
 • Alueelle tulee selkeät opasteet, joissa on turvallisuusohjeita, kulkusuunnat jne.
 • Alueella on käsienpesupisteitä (juokseva vesi)
 • Alueella on riittävä määrä vessoja, joissa hygienia on erityisesti huomioitu (siivous, kulkusuunnat, käsienpesumahdollisuus)
 • Alueella on tehostettu valvonta
 • Alueelle palkataan erikseen myös ns. puutarhaisäntä / -emäntä, joka seuraa ohjeistusten noudattamista, esittelee ja hoitaa alueen istutuksia jne.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Torikorttelit
kauppapaikkajohtaja
Peggy Bauer
040 828 3140
peggy.bauer@torikorttelit.fi

Helsingin kaupunki
viestintäpäällikkö
Jukka Jänönen
0400 127 147
jukka.janonen@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki haluaa olla avoin tekoälyn hyödyntämisessä – tutustu tekoälyrekisterissä kaupungin datankäyttötapoihin28.9.2020 11:30:00 EESTTiedote

Tekoälystä on tullut erottamaton osa arkeamme. Helsingin kaupunki haluaa parantaa palveluiden saatavuutta ja asiakaskokemusta, ja siinä tekoäly voi auttaa. Esimerkiksi kaupungin chatbot-kokeilut ovat askel siihen, että palvelut ovat saavutettavissa missä ja milloin vain. Tälläkin hetkellä kaupungilla on käynnissä lukuisia tekoälykokeiluja eri toimialoilla. Nyt valmiita ja käytössä olevia palveluita on koottu yhteen Helsingin kaupungin uuteen tekoälyrekisteriin. Se on ikkuna Helsingin käytössä oleviin tekoälyjärjestelmiin.

Valtuusto hyväksyi periaatepäätöksen sote- ja maakuntalausunnosta23.9.2020 23:43:27 EESTTiedote

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi 23.9. kokouksessa periaatepäätöksen lausunnoksi sosiaali- ja terveysministeriölle hallituksen esitysluonnoksesta sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisen uudistusta ja maakuntien perustamista koskevaksi lainsäädännöksi. Lisäksi kaupunginvaltuuston kokouksessa pidettiin kyselytunti ja käsiteltiin muun muassa Tennispalatsin tontin vuokrausperiaatteiden muutoksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme