Jyväskylän yliopisto

Sensoridata paljastaa: Koronavirus on vähentänyt jyväskyläläisten autolla liikkumista huomattavasti

Jaa

Koronavirus on vähentänyt jyväskyläläisten liikkumista merkittävästi jo ensimmäisenä viikkona rajoitusten käyttöönotosta. Tuloksissa vertailtiin tilannetta viikolla 11 ja viikolla 12.

Sensoriverkon asennus Lutakonaukiolla Jyväskylässä.
Sensoriverkon asennus Lutakonaukiolla Jyväskylässä.

Jyväskylän liikennevaloissa havaittujen autojen määrä on laskenut noin 23 prosenttia viikossa. Autoilijoiden määrä liikennevaloissa laski lähes 360 000 autolla yli 1,5 miljoonasta 1,2 miljoonaan. Autoilijoiden määrissä suurin pudotus liikennevaloissa oli keskiviikkona 18.3.2020.

Parkkihalleista varattujen paikkojen määrä on laskenut noin 26 prosenttia viikossa. Viikolla 11 Jyväskylän keskustan parkkihalleissa pysäköi 11 343 autoa ja viikolla 12 lähes 3 000 autoa vähemmän.

WiFi-laitelaskurien tekemät havainnot laskivat viikossa noin 18 prosenttia. WiFi-laitelaskuri havaitsi viikkoon 11 verrattuna reilusti yli 100 000 WiFi-laitetta vähemmän viime viikolla, jolloin määrät putosivat 615 000 laitteesta 506 000 laitteeseen. Esimerkiksi Aren aukion ihmismääriin koronatilanne ei vaikuttanut niin paljon viikonloppuna kuin viikolla. Matkakeskuksen havaintoihin vaikutus taas oli suhteessa suurin lauantaina.

Raportin mittausdata on saatu liikennevaloista, parkkihallien kävijämääristä ja WiFi-laitelaskureista, jotka mittaavat anonyymisti WiFi-laitteiden määrää eri mittauspisteistä Jyväskylän kaupungissa. Avoin reaaliaikainen data julkaistaan https://jklopen.fi-sivustolla.

Hanketta rahoittavat Pirkanmaan liitto (Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja valtion rahoitus, Vipuvoimaa EU:lta 2014–2020), Keski-Suomen liitto, Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu. jklopen.fi -palvelua on rakennettu ”Ekologiset älykkäät ja turvalliset teollisen internetin palvelut" EAKR -hankkeessa yhdessä Jyväskylän kaupungin, Jyväskylän yliopiston ja TNNetin kanssa. Järjestelmää kehitetään edelleen ja sensoriverkko kasvaa tulevaisuudessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Riku Immonen
Projektipäällikkö

040 805 5055
riku.j.immonen@jyu.fi

Kuvat

Sensoriverkon asennus Lutakonaukiolla Jyväskylässä.
Sensoriverkon asennus Lutakonaukiolla Jyväskylässä.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopisto saa 200 000 euron lahjoituksen koronavirusnäytteiden analysoimiseen27.3.2020 17:40:57 EETTutkimus

LähiTapiola Keski-Suomi lahjoittaa Jyväskylän yliopistolle 200 000 euroa koronavirusnäytteiden analysointimenetelmien kehittämiseen. Lahjoituksen avulla yliopiston laboratoriossa bio- ja ympäristötieteiden laitoksella voidaan aloittaa koronavirustestien analysointi, mikäli yhteiskunnallinen terveydenhoidon tilanne sitä vaatii. Laboratorion valmius mahdollistaa Suomen koronavirustestaamisen kapasiteetin merkittävän lisäämisen.

Tutkimus kaivoi esille unohdetun palan bakteeritautien hoidon historiaa – faageilla hoidettiin menestyksekkäästi punatautia26.3.2020 11:03:26 EETTutkimus

Viruspandemian riehuessa on hyvä muistaa, että suuri osa viruksista on ihmisille haitattomia tai jopa hyödyllisiä. Bakteereita infektoivien virusten eli faagien avulla voidaan torjua tauteja aiheuttavia bakteereita. Jyväskylän yliopiston tutkimus valotti uudessa nousussa olevan faagiterapian historiaa. Tutkimuksessa selvisi, että faagiterapia oli yleisesti ja menestyksellisesti käytössä Brasiliassa 1920-1940. Tutkimus julkaisiin Lancet Infectious Diseases –lehdessä maaliskuussa 2020.

Magis-mobiilipeli – hyvinvointitaitoja lapsille koronan keskellä24.3.2020 11:33:50 EETTiedote

Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen ja Vaasanseudun mielenterveysseuran yhteistyössä kehittämä Magis – Maaginen seikkailu mobiilipeli on laadittu lasten hyvinvoinnin edistämiseen ja koulukiusaamisen ehkäisemiseen. Peli on nyt saatavilla ilmaiseksi suomen, ruotsin ja englanninkielisenä sekä Google Play -kaupasta että App Storesta tai selainversiona osoitteesta https://magisgame.com/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme