HUS

Seri-stödcentret vid HUS undersöker och vårdar personer som utsatts för sexuellt våld inom Nyland också på sommaren

Dela

Besöksantalet i Seri-stödcentret ökar särskilt under sommarmånaderna. HUS vill påminna om att personer som utsatts för sexuellt våld vårdas dygnet runt också på sommaren, oberoende av kön och sexuell läggning. Det lönar sig att söka sig till undersökningar och vård med låg tröskel. Kontakt med stödcentret fås dygnet runt på numret 040 701 8446.

Antal första besök i Seri-stödcentret månatligen 2018–2020.
Antal första besök i Seri-stödcentret månatligen 2018–2020.

Seri-stödcentret som finns i Kvinnokliniken, HUS, (Haartmansgatan 2, Helsingfors) har under sina fyra första år undersökt och vårdat över 1 600 personer som utsatts för sexuellt våld.

”Vi har kunnat göra rättsmedicinska och medicinska undersökningar utan dröjsmål också under coronaviruspandemin. Vi har också kunnat erbjuda nödvändiga psykosociala stödtjänster. I sommar fortsätter verksamheten utan avbrott”, berättar avdelningsläkare Riina Korjamo.

Våldtäktsoffer genomgår en rättsmedicinsk undersökning med provtagning som görs jourmässigt och som är tillgänglig dygnet runt, när det är mindre än tre dygn sedan övergreppet inträffade. Tjänster inom psykiskt stöd, dvs. krisstöd som tillhandahålls av psykologer, socialarbetare och sjukhuspastorer, finns tillgängliga under vardagar. Man kan söka sig till Seri-stödcentret inom en månad efter övergreppet.

”Rättsmedicinska prover samt prover av blodburna och sexuellt överförbara sjukdomar tas jourmässigt men vi strävar efter att koncentrera övriga undersökningar till dagtid. Innan du kommer till stödcentret kan det vara bra att ringa vårt journummer för att få det första besöket ordnat så smidigt som möjligt”.

Seri-stödcentret är en stödenhet för personer som utsatts för sexuellt våld. Personer som är över 16 år kan söka sig till enheten själv, tillsammans med anhöriga eller hänvisad av en myndighet inom en månad efter övergreppet. Man kan söka hjälp oberoende av om man har anmält det våld man utsatts för till polisen. Tjänsterna är avgiftsfria.

Om det gått mer än en månad sedan övergreppet kan man söka hjälp t.ex. på hälsovårdscentralen i det egna området, familjerådgivningen, hos kommunens sexualrådgivare eller via olika organisationer. Unga under 16 år vårdas på Nya barnsjukhuset.

Nyckelord

Kontakter

Avdelningsläkare Riina Korjamo
HUS Kvinnoklinik, Seri-stödcentret
Tfn 050 427 1179
riina.korjamo@hus.fi

Bilder

Antal första besök i Seri-stödcentret månatligen 2018–2020.
Antal första besök i Seri-stödcentret månatligen 2018–2020.
Ladda ned bild

Länkar

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum