Seuraava hallituskausi ratkaisee vihreiden investointien edellytykset
Ilmasto- ja energiakäänne on aikamme merkittävin teollinen vallankumous – maat, kunnat ja yritykset jakautuvat edelläkävijöiksi ja sopeutujiksi. Positiivista on, että Suomella on edellytykset suoranaiseen läpimurtoon uudessa ympäristökestävässä taloudessa. Se auttaisi pelastamaan maamme työllisyyttä, vientiä, kansantaloutta ja hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjaa.
Investoinnit tehdään vuosikymmeniksi – ilmastopolitiikka ei saa horjua ja tuoda epävarmuutta markkinoille
Onnistuminen kilpistyy yritysten investointihankkeisiin: saadaanko niitä houkuteltua juuri Suomeen ja pääsevätkö ne etenemään maaliin asti.
Tässä EK korostaa toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan kahta asiaa ylitse muiden: investointiympäristön kilpailukykyä sekä ilmastopolitiikan ennakoitavuutta yli hallituskausien.
”Valtiontuilla emme pysty kilpailemaan. Sen sijaan valttikortiksi pitää rakentaa Euroopan ylivertaisin investointiympäristö. Elinehtona ovat määrätietoisesti läpivietävät uudistukset liittyen investointiluvitukseen, osaajien saatavuuteen ja innovaatiojärjestelmän tuloksellisuuteen. Kohtuuhintaisen vähäpäästöisen sähkön saatavuus taas edellyttää tuulivoiman lisärakentamista. Tämä kaikki on nähtävä kansallisena talkoona, johon tarvitaan politiikan päättäjien ohella laajasti myös muut julkisen sektorin avaintahot mukaan”.
Yhtä tärkeää on energia- ja ilmastopolitiikan suunnan horjumattomuus, alleviivaa Häkämies.
”Kyse on massiivisen mittakaavan investoinneista, joita tehdään useiden vuosikymmenien päähän. Siksi Suomen kannattaa pitää kiinni vuoden 2035 ilmastotavoitteesta. Tavoitteen toteuttaminen tekee Suomesta myös vähähiilisen talouden pilottimarkkinan. Se tarjoaa suomalaisyrityksille kotimaista kysyntää ja elintärkeitä referenssejä, jotta ne voivat laajentaa toimintaansa vientiin”.
Vientimarkkinoilla toimien Suomi pystyy parhaimmillaan moninkertaistamaan myös aikaansaamamme päästövähennykset eli kasvattamaan Suomen positiivista hiilikädenjälkeä.
Muut maat haastavat Suomea
Suomella on vihreään kasvuun erinomaiset lähtökohdat ja kymmenien miljardien eurojen investointiputki vaikuttaa lupaavalta. Kisa kuitenkin kovenee, kun muut maat nostavat rimaa.
Suora kilpailija löytyy länsinaapurista: Ruotsi imee vihreän teollisuuden suurhankkeita ennennäkemättömässä laajuudessa muun muassa puhtaassa vedyssä, hiilivapaassa teräksessä ja akkuteknologiassa.
Yksistään Pohjois-Ruotsissa on suunnitteilla vihreän siirtymän investointipäätöksiä yli 100 miljardin euron arvosta. Suomessa investointeja on vireillä yli 50 miljardin euron arvosta, kun mukaan lasketaan EK:n dataikkunasta löytyvien teollisten hankkeiden ohella myös investoinnit sähkön tuotantoon ja siirtoon.
Kilpailu kiristyy myös EU:n sisällä ja toisaalta suhteessa USA:han. Isona kysymyksenä on valtiontukien roolin korostuminen Atlantin molemmin puolin. Sitä suuremmalla syyllä Suomen seuraavan hallituksen on panostettava kaikin toimin siihen, että erotumme eduksemme kilpailijamaita suotuisammalla investointiympäristöllä.
Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Häkämiehen haastattelupyynnöt EK:n viestinnästä (tiedottaja Satu Toivonen, puh. 040 8212 097)
Vihreän kasvun johtaja Ulla Heinonen, puh. 040 550 6982
Johtava ilmastoasiantuntija Janne Peljo, puh. 040 528 5754
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@ek.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Satu ToivonenTiedottaja
Yrittäjyys, elinkeinopolitiikka
Energia, ilmasto, liikenne, ympäristö
EU-asiat, Brysselin toimisto
Kauppapolitiikka, kansainvälistyminen
Tietoja julkaisijasta
Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Elinkeinoelämän luottamus ennallaan29.5.2023 08:01:37 EEST | Tiedote
”Yritykset ovat tuoreiden luottamuslukemien näkökulmasta yhä odottavalla kannalla. Palveluissa tultiin hieman alaspäin. Rakentamisen luottamuksessa puolestaan oli toukokuussa palautumista edelliskuun lukemista. Taloudesta kantautuu nyt kuitenkin ristiriitaisia viestejä. Esimerkiksi rakennustuotannossa suunta on voimakkaasti alaspäin. Toisaalta talous on kannatellut alkuvuoden aikana yllättävänkin hyvin etenkin palveluiden ansiosta”, EK:n johtaja Sami Pakarinen sanoo.
Vihreät investoinnit nousemassa yli 85 miljardiin euroon – teollisuushankkeiden edellytyksenä tuuli- ja aurinkovoiman ripeä lisärakentaminen24.5.2023 11:52:00 EEST | Tiedote
Suomessa on suunnitteilla vähäpäästöisiä investointeja nyt jo yli 85 miljardin euron arvosta. Teollisuuden hankkeiden ja työpaikkojen realisoituminen edellyttää, että alkavan hallituskauden aikana saadaan liikkeelle massiivinen lisäys puhtaan sähkön tuotantoon. Avainasemassa on päästötön sähköntuotanto, kuten maa- ja merituulivoima sekä aurinkoenergia, vetoavat Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Energiateollisuus, Kemianteollisuus ja Teknologiateollisuus.
Elinkeinoelämän järjestöt: KKV:n ratkaisu hankintalain kiertämisestä tarpeellinen Suomen kasvulle: ”Usko markkinatalouteen vahvistui”23.5.2023 17:24:21 EEST | Tiedote
Tiedote 23.5. Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV:n päätti tänään määrätä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Sarastia-hankinnan sopimuskauden päättymään ennenaikaisesti. Elinkeinoelämän järjestöt Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Yrittäjät, Keskuskauppakamari ja Perheyritysten liitto ovat päätökseen tyytyväisiä.
EK:n Suhdannebarometri: Yritysten suhdannetilanne on jatkunut heikkona27.4.2023 08:00:19 EEST | Tiedote
EK:n huhtikuun Suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten suhdannearviot ovat pysyneet alkuvuoden tapaan heikkoina, mutta odotukset ovat jatkaneet hienoista nousuaan. Vaikka inflaatio on jo hidastumaan päin, ei nopeasti nousseiden korkojen vaikutusta talouskehitykseen ole vielä täysimääräisesti nähty. Maailmantalouden kannalta ei ole vieläkään varmuutta, kuinka pehmeä laskeutuminen on edessäpäin.
Tulevan hallituksen on vahvistettava Suomen ulkomaankaupan vaihtoehtoisia reittejä20.4.2023 00:00:00 EEST | Tiedote
Uuden hallituksen liikennepolitiikan prioriteetteja tulisi olla Suomen ulkomaankaupan ja kansainvälisen saavutettavuuden turvaaminen – myös meriliikenteen poikkeusoloissa. Avainasemassa on yhteistyön tiivistäminen Ruotsin ja Norjan kanssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme