Suomen kansallismuseo

Seurasaaren ulkomuseon kesäohjelmisto nostaa esille kulttuuriperinnön monimuotoisuuden

Jaa
Suomen kansallismuseon museoperheeseen kuuluva Seurasaaren ulkomuseo vie kansallispukuisten oppaiden ja toinen toistaan kiehtovampien pihapiirien ja rakennusten keskellä toiseen aikaan ja paikkaan. Suositun ulkoilusaaren museossa draamakierroksia koko perheelle, musiikkia kesäilloissa, esityksellinen museokierros ja opastuksilla mukana myös maattomien ja romanien näkökulmaa.
Seurasaaren ulkomuseon alueella on liki 90 rakennusta 1600-luvulta 1900-luvulle. Kuva: Satu Mali, Museovirasto
Seurasaaren ulkomuseon alueella on liki 90 rakennusta 1600-luvulta 1900-luvulle. Kuva: Satu Mali, Museovirasto

112-vuotias Seurasaaren ulkomuseo esittelee Suomen rakennus- ja asumiskulttuuria 1600-luvulta 1900-luvulle. Museoalueen 88 rakennusta on tuotu Helsinkiin eri puolilta Suomea, ja rakennuksista huolehditaan ja niitä restauroidaan ympärivuotisesti Museoviraston ammattilaisten toimesta. Antin talon ja sen pihapiirin konservointi- ja restaurointityö jatkuu vuoteen 2022–23. Florinin huvimajan konservoitujen tapettien kiinnittäminen jatkuu tänä kesänä. Huvimajakierroksia tapettikonservaattorin johdolla järjestetään loppukesästä pandemiatilanteen salliessa.

Ulkomuseossa järjestetään 15.8. asti päivittäin opastuksia, joilla perehdytään maaseudun elämään ja arkeen 1800-luvulla sekä suomalaiseen perinnerakentamiseen. Opastukset tapahtuvat pääosin ulkotiloissa; sisällä rakennuksissa sisäänpääsyä rajoitetaan tarvittaessa pandemiatilanteen mukaan. Opastuksia järjestetään myös tilauksesta. Opastukset sisältyvät pääsylipun hintaan. Museon kahvila Antin Kaffeliiteri ja Iisalmen pappilassa sijaitseva museokauppa ovat avoinna museon aukioloaikoina.

Elokuun romaniteemaopastukset ja -musiikkia sekä esityksellinen museokierros

Kun puhutaan Suomen historiasta, jää romanien historia usein näkymättömäksi. Seurasaaren ulkomuseon rakennuksissa romanien kädenjälki on nähtävissä monella tavalla: romanit tekivät ylläpitoa vastaan talon töitä, hoitivat hevosia ja valmistivat käsitöitä ja käyttöesineitä. Samalla solmittiin ystävyyksiä.

Tietoa romanien historiasta saa ulkomuseon talo-oppailta ja elokuussa käynnistyy romaniaiheinen teemakierros. Lisäksi yhdessä Seurasaarisäätiön kanssa järjestettävässä Seurasaari Soi! -tapahtumassa kuullaan tänä kesänä romanien rikasta musiikkiperinnettä ja kansanomaisia puhaltimia sekä luentoja ja keskusteluja. 12.–13.8. kuullaan romanimusiikkia Hilja Grönforsin ja Miritza Lundbergin esittämänä. Torstaina 12.8. romanien perinnelauluista keskustelevat mestarilaulaja Hilja Grönfors ja dosentti Risto Blomster ja perjantaina 13.8. romanimusiikin vaikutuksesta suomalaiseen iskelmämusiikkiin keskustelevat muusikko Mertsi Lindgren ja musiikkitoimittaja Pekka Laine. Tapahtuma järjestetään koronatilanteesta riippuen joko paikan päällä tai etänä.

Compañía Kaari & Roni Martinin Kirjeitä saaresta -teos kuljettaa elo-syyskuussa katsojia ympäri saarta eritaustaisten taiteilijoiden esitysten äärelle. Esityksistä vastaavat tanssijat Marlon Moilanen, Kaari Martin ja Sari Pikkarainen, esitystaiteilija Bakr Hasan, muusikot Ali Saad, Pekko Käppi, Sanna Salmenkallio ja Roni Martin sekä kirjailija Rosa Liksom.

Kukin taiteilija tuo teoksellaan näkökulman siihen, miten suomalaisuus hänen henkilöhistoriansa valossa näyttäytyy. Kulttuuriperinnön monimuotoisuutta esille tuova teos toteutetaan yhteistyössä Seurasaaren ulkomuseon kanssa. Liput tulevat myyntiin heinäkuun aikana.

Lasten oma kierros ja musiikkia kesäiltoihin

Ulkomuseon lasten omat näytelmälliset kierrokset starttaavat 10.7. ja niitä järjestetään lauantaisin ja sunnuntaisin kahden viikon ajan. Draamapedagogi Petra Haapion käsikirjoittama ja tuottama kierros sopii 5–9-vuotiaille lapsille huoltajineen. Kierros sisältyy pääsylipun hintaan ja sille voi ilmoittautua ennakkoon verkossa. Omatoimiseen koko perheen museovierailuun sopii bingo, jossa on tehtäviä ja kysymyksiä.

Musiikkia kesäillassa -keskiviikkokonsertit jatkuvat tuttuun tapaan Karunan kirkossa 7.7.–18.8. Konsertteihin on vapaa pääsy ja ne tuotetaan yhteistyössä Helsingin seurakuntayhtymän kanssa.

Suosittu Kansallispukupiknik 5.8. juhlistaa suomalaista kansallispukua. Yhteistyössä Seurasaarisäätiön kanssa järjestettävä piknik kannustaa kaikkia pukeutumaan kansallispukuun tai asuun, jonka kokee kansallispuvukseen, ja saapumaan eväiden kanssa Seurasaaren ulkomuseoon.

Lisätiedot
intendentti Mikko Teräsvirta, mikko.terasvirta@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6374

Mediakuvat

SEURASAAREN ULKOMUSEO
Seurasaari, 00250 Helsinki
Avoinna 31.8. asti ma–su klo 11–17, 1.–15.9. ma–pe klo 9–15, la–su klo 11–17
www.kansallismuseo.fi/fi/seurasaarenulkomuseo

Avainsanat

Kuvat

Seurasaaren ulkomuseon alueella on liki 90 rakennusta 1600-luvulta 1900-luvulle. Kuva: Satu Mali, Museovirasto
Seurasaaren ulkomuseon alueella on liki 90 rakennusta 1600-luvulta 1900-luvulle. Kuva: Satu Mali, Museovirasto
Lataa
Karunan kirkko on ulkomuseon vanhin rakennus. Se on rakennettu vuonna 1685. Kuva: Museovirasto
Karunan kirkko on ulkomuseon vanhin rakennus. Se on rakennettu vuonna 1685. Kuva: Museovirasto
Lataa
Seurasaaren ulkomuseon kesään kuuluvat koko perheen draamalliset kierrokset. Kuva: Maija Huitu, Museovirasto
Seurasaaren ulkomuseon kesään kuuluvat koko perheen draamalliset kierrokset. Kuva: Maija Huitu, Museovirasto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

På utställningen som öppnas på Finlands sjöhistoriska museum imorgon ser vi toppmode inspirerat av havet och klassiker från svunna årtionden18.4.2024 13:45:05 EEST | Tiedote

På utställning Oceanista – mode och hav som öppnas på Finlands sjöhistoriska museum innehas huvudrollen av toppmode inspirerat av havet, sjöfarare och marin miljö. Den stora utställningen består av cirka 110 plagg och utstyrslar och bland dem ser vi även klassiska dräkter och gatumode med marint tema ända från slutet av 1800-talet som väcker starka minnen. Utställningen är öppen 19.4–29.9.2024.

The new exhibition of the Maritime Museum of Finland displays high fashion inspired by the sea and classics from over the decades18.4.2024 13:08:24 EEST | Press release

The Oceanista – Fashion and the Sea exhibition to be opened in the Maritime Museum of Finland features high fashion inspired by sea, sailors and sea nature. The extensive exhibition of about 110 pieces of clothes and accessories will also display sea-inspired classic outfits evoking strong memories as well as street fashion from the end of the 19th century. The exhibition will be open between 19 April and 29 September 2024.

// Korjattu tiedote // Pressikuvat lisätty: Suomen merimuseon näyttelyssä nähdään meren inspiroimaa huippumuotia ja klassikoita vuosikymmenien varrelta18.4.2024 12:58:30 EEST | Tiedote

Suomen merimuseossa avautuvan näyttelyn Oceanista – muoti ja meri pääosaan nousee merestä, merenkulkijoista ja meriluonnosta inspiroitunut huippumuoti. Laajassa, noin 110 vaatetta ja asustetta kokoavassa näyttelyssä nähdään myös vahvoja muistoja herättäviä merihenkisiä klassikkoasuja ja katumuotia aina 1800-luvun loppupuolelta asti. Näyttely on avoinna 19.4.–29.9.2024.

Suomen merimuseon uudessa näyttelyssä nähdään meren inspiroimaa huippumuotia ja klassikoita vuosikymmenien varrelta – tervetuloa mediatilaisuuteen27.3.2024 08:45:00 EET | Kutsu

Suomen merimuseossa avautuvan näyttelyn Oceanista – muoti ja meri pääosaan nousee merestä, merenkulkijoista ja meriluonnosta inspiroitunut huippumuoti. Laajassa, noin 110 vaatetta ja asustetta kokoavassa näyttelyssä nähdään myös vahvoja muistoja herättäviä merihenkisiä klassikkoasuja ja katumuotia aina 1800-luvun loppupuolelta asti. Näyttely on avoinna 19.4.–29.9.2024. Näyttely esitellään medialle torstaina 18. huhtikuuta klo 14–16.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye