Asuntomessut

Sevärdheter vid bostadsmässan i Lojo: upplevelsegruvan Tytyri och idrottsupplevelser och villorna i Kisakallio

Dela

De som besöker bostadsmässan kan också se installationskonst i en tidigare gruva och få upplevelser inom motionsinriktade fritidsaktiviteter och boende.

Jenni Tieahos älghuvud
Jenni Tieahos älghuvud

Bostadsmässan ordnas i Lojo i juli–augusti 2021 och är mer än enbart bostadsområdet i Hiidensalmi vid Lojo sjös strand.

Andra sevärdheter vid bostadsmässan är Kisakallio idrottsinstitut och upplevelsegruvan Tytyri som på ett fint sätt utvidgar besökarnas upplevelse av Lojo och dess serviceutbud.

Upplevelsegrottan Tytyri har två nya installationskonstverk

Gruvområdet Tytyri ligger några hundra meter från bostadsmässområdet och utgör en unik helhet med konstutställningar, Kones hisslaboratorium och Nordkalks kalkgruva som fortfarande är verksam.

”Upplevelsegrottan Tytyri ger mässbesökarna utöver en unik gruv- och konstupplevelse också insikt i områdets fina historia”, säger Lojo turistchef Minna Ermala.

Sommaren 2021 byggs två nya installationskonstverk i Upplevelsegrottan Tytyri. Konstverken finns på våning –110, dvs. på ca 80 meters djup.

Intresserade kan se verken vid guidade rundturer eller vid evenemang som hålls i Tytyri-Salen. Båda installationerna kan enligt planerna ses 1.5–30.10.2021.

Poran Terä (fritt översatt Borrkronan) är ett fyrdelat verk som består av följande element:

I verket finns ett tredimensionellt, mångfärgat, cirka 4 meter långt konstverk som påminner om en surrealistisk borrkrona. Konstverket har skapats av Timo Kaleva. Konstverket kompletteras av ett 8 meter långt spiralt installationskonstverk som byggts av trådar som glöder i UV-ljus. Konstverket har skapats av Keimo Valkonen.

I början av utställningen finns en 8 meter lång ljuspelarrad som sträcker sig från tunnelgolvet till taket och som skapats av Juuso Joutsio. Verket fulländas av det ljudlandskap som Markku Toikkanen har komponerat och som baserar sig på de fantasier och stämningar som gruvan väcker.

Ett annat verk Ikimetsä maan alisen (fritt översatt Underjordisk urskog) för mässbesökaren till en Kalevala-inspirerad naturupplevelse. Verket består av ljudkonstnären Mikko H. Haapojas och folkmusikern Ulla Hillebrandts ljudlandskap samt av Jenni Tieahos miljökonstnärliga skulpturer som projiceras på bergytan i gruvans pumprum. Också ljuskonstnären Pekka Järvilehto är en del av ett team.

Utöver dessa två installationskonstverk finns i gruvan den permanenta historiska utställningen Kiven elämä (sv. Stenens liv) och en utställning som presenterar gruvverksamheten.

Kisakallio utvecklar fritidsboendet

Exempelvis Kisakallio är känt som en bas för gymnastik och basket och är en av landets mest traditionella idrottsinstitut. Idrottsinstitutets nyaste utvecklingstrend är fritidsboende.

På Kisakallio-området har man redan byggt 11 semesterbostäder av villatyp. Planen för området gör det möjligt att under de kommande åren bygga tiotals nya semesterbostäder.

”Vi hoppas att människorna upptäcker att Kisakallio är en modern plats för motionsinriktade fritidsaktiviteter. Vår överlägsna fördel är att vi befinner oss på endast en dryg halv timmes körsträcka från huvudstadsregionen”, säger verkställande direktör Petri Tarkkanen.

Också mässbesökarna får njuta av de tjänster som Kisakallio utvecklar för fritidsboende.

Ett bra exempel är det gamla båthuset vid Maikkalanselkä strand, som har renoverats till en strandrestaurang. Gästerna erbjuds också hälsosam outdoor-mat som lämpar sig för friluftsliv, bland annat flamstekt fisk.

I samband med mässbesöket kan besökarna prova på paddling, ro med kyrkbåt, vandra eller göra en cykelutflykt med en fat bike”, säger Tarkkanen.

Kontakter

Petri Tarkkanen, verkställande direktör, Kisakallio, +358 40 843 7300, petri.tarkkanen@kisakallio.fi.

Minna Ermala, turistchef i Lojo, +358 044 374 1218, minna.ermala@lohja.fi.

Bilder

Jenni Tieahos älghuvud
Jenni Tieahos älghuvud
Ladda ned bild
Villa Maisema i Kisakallio
Villa Maisema i Kisakallio
Ladda ned bild
Villa Maisema i Kisakallio
Villa Maisema i Kisakallio
Ladda ned bild
Hissen till Upplevelsegrottan Tytyri
Hissen till Upplevelsegrottan Tytyri
Ladda ned bild
Jenni Tieahos pall
Jenni Tieahos pall
Ladda ned bild
Jenni Tieahos vinddriven båt
Jenni Tieahos vinddriven båt
Ladda ned bild
Jenni Tieahos Väinämöinen
Jenni Tieahos Väinämöinen
Ladda ned bild

Om

Asuntomessut
Asuntomessut
Pasilankatu 2
00240 Helsinki

020 743 7700http://www.asuntomessut.fi

Andelslaget Finlands Bostadsmässa är en vägvisare inom finländskt boende och ordnar årligen Bostadsmässan, som hör till sommarens höjdpunkter.

På bostadsmässan presenteras lösningar som upplevs som fungerande och hållbara samt exempel på hur de senaste rönen inom byggande och boende tillämpas i praktiken.

Bostadsmässan har ordnats sedan 1970.

 

Följ Asuntomessut

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Asuntomessut

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum