Helsingin yliopisto

Sibeliuksen 35 aiemmin julkaisematonta pianoteosta koottiin yhteen Kansalliskirjastossa

Jaa

Jean Sibeliuksen teosten kriittisessä kokonaiseditiossa (JSW) on ilmestynyt nide, joka sisältää Sibeliuksen opusnumeroimattomat pianoteokset. Niteen on toimittanut Kansalliskirjaston Sibelius-tutkija Anna Pulkkis.

Kyseessä on sarjan 24. nide. Nide sisältää 46 pianosävellystä, joista 35 julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa. Suurin osa teoksista on säilynyt ainoastaan säveltäjän omakätisinä käsikirjoituksina.

Mukana on monia nuoruudenteoksia, jotka Sibelius sävelsi opiskellessaan Helsingin Musiikkiopistossa vuosina 1885–1889. Toisen suuren ryhmän muodostavat lahjaksi tai muistoksi tarkoitetut sävellykset. Näihin kuuluvat esimerkiksi Betsy Lerchelle – Sibeliuksen ihastuksen kohteelle – omistettu konserttivalssi sekä opiskelutoveri Adolf Paulille omistettu Florestan-sarja, molemmat vuodelta 1889. Erityinen lahjasävellys on nelikätinen Adagio, jonka Sibelius antoi vaimolleen tämän 60-vuotispäivänä 10. elokuuta 1931. ”Rakkaalle Ainolle” omistettu Adagio on Sibeliuksen viimeisiä sävellyksiä.

Vuonna 2012 Harvardin yliopiston kirjastosta tuli päivänvaloon aiemmin tuntematon Sibeliuksen pianosävellys, Andantino vuodelta 1889. Andantinon käsikirjoitus julkaistaan tässä niteessä kokonaisuudessaan faksimilekuvina.

Sibeliuksen koottuja teoksia julkaisevat Kansalliskirjasto, Sibelius-Seura ry ja kustannusyhtiö Breitkopf & Härtel (Wiesbaden).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimittaja Anna Pulkkis, Kansalliskirjasto / Jean Sibelius Works
puh. 02 941 24088
anna.pulkkis (at) helsinki.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto
Kansalliskirjasto on Suomen suurin ja vanhin tieteellinen kirjasto sekä yksi Helsingin yliopiston suurimmista erillislaitoksista. Se vastaa kansallisen julkaisuperintömme ja ainutlaatuisten kokoelmiensa kartuttamisesta, kuvailusta, säilyttämisestä ja käyttöön asettamisesta. Kansalliskirjasto toimii myös koko kirjastokentän valtakunnallisena palvelu- ja kehittämislaitoksena sekä edistää alansa kotimaista ja kansainvälistä yhteistyötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Vegaaniruokavalio muokkaa merkittävästi pikkulasten aineenvaihduntaa: D- ja A-vitamiinitasot vaativat erityishuomiota21.1.2021 12:51:02 EETTiedote

Helsingin yliopiston tutkimusryhmien yhteistyöprojekti on kansainvälisesti ensimmäinen kartoitus täysin vegaanisen ruokavalion vaikutuksista päiväkoti-ikäisten lasten aineenvaihduntaan. Vegaaniruokavaliota noudattaneilla lapsilla havaittiin sekaruokaa syöviin lapsiin verrattuna merkittävästi muuttunut aineenvaihdunta ja alhaisemmat D-vitamiinitasot. Myös lasten A-vitamiinitasoista kertovat merkkiaineet olivat alentuneet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme