Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Sibeliuksenpuiston peruskorjaus alkaa huonokuntoisten puiden poistolla maaliskuussa

Jaa
Töölön Sibeliuksenpuiston länsiosa kunnostetaan vuosien 2023–24 aikana. Peruskorjauksessa huomioidaan suuret kävijämäärät sekä puiston historia vanhana huvila-alueena. Urakassa uusitaan muun muassa Sibelius-monumentin ympäristöä, puistokäytäviä ja puiston leikkipaikka. Puistoon tulee myös uusi kuntoilualue ja koira-aitaus. Työt alkavat maaliskuussa huonokuntoisten puiden poistolla.
Sibelius-monumentin ympäristöä kohennetaan. Kuva: Jenna Pietikäinen / Helsinki Partners
Sibelius-monumentin ympäristöä kohennetaan. Kuva: Jenna Pietikäinen / Helsinki Partners

Poistettavat puut sijaitsevat Sibeliuksenpuiston länsiosassa. Suurin osa poistettavista puista on todettu kuntoarvioinnissa lahoksi, tuholaisten vaurioittamaksi tai muuten huonokuntoiseksi. Myös puiston rakennustöihin liittyen joudutaan poistamaan yksittäisiä puita, jotka eivät kuitenkaan ole merkittäviä maisemapuita. Osalle arvokkaimmista puista tehdään hoitotoimenpiteitä, jotta ne pystytään säilyttämään.

Puut poistetaan maaliskuussa ennen lintujen pesimäaikaa. Runkoja sijoitellaan lahopuutarhoiksi puistoon sekä uuteen koira-aitaukseen. Peruskorjauksen yhteydessä istutetaan runsaasti uusia puita ja kasveja.

Varsinaiset kunnostustyöt alkavat alkukesästä. Töitä tehdään osa-alueittain, jotta puistossa on aina alueita käytettävissä oleskeluun. Sibelius-monumentin välittömässä ympäristössä töitä tehdään sesonkiajan ulkopuolella eli syksyn, talven ja varhaiskevään aikana.

Puiston kunnostus ja puiden poistot perustuvat kaupunkiympäristölautakunnan 11.2.2020 hyväksymään puistosuunnitelmaan.

Sibelius-monumentin ympäristön kunnostuksessa huomioidaan turismi ja tapahtumat

Puistossa sijaitseva Sibelius-monumentti on Helsingin suosituimpia nähtävyyksiä, ja sen ympäristöä kunnostetaan kestämään paremmin suuret kävijämäärät.

Monumentin edustalla sijaitsevan Musiikkiaukion kivituhkapinnoite uusitaan ja aukiota laajennetaan mahdollistamaan pienimuotoisia musiikkitapahtumia. Aukio varustetaan tapahtumasähköllä, ja sinne voidaan jatkossa sijoittaa tapahtumien ajaksi pieni siirrettävä esiintymislava tai -katos.

Monumenttia ympäröivät puistokäytävät rajataan kivireunuksin ja matalin suoja-aidoin, jotta ne kestävät paremmin kulutusta. Läheisille turistibussien pysähtymisalueille Mechelininkadulla ja Merikannontiellä tehdään uudet sisääntuloaukiot, jotka pinnoitetaan luonnonkivellä ja rajataan paasikivipenkeillä.

Uudistettuja ajanviettopaikkoja isoille ja pienille

Myös Sibeliuksenpuiston palveluita kohennetaan. Puiston pohjoisosassa sijaitseva leikkipaikka uusitaan. Leikkipaikan välineiden valinnassa otetaan huomioon eri ikäryhmät, ja sinne tulee muun muassa keinuja, kiipeilyreitti, hiekkalaatikko sekä metallisia soittimia.

Leikkipaikan läheisyyteen tulee uusi kuntoilupaikka. Kuntoiluvälineiden valinnassa kiinnitetään huomiota helppokäyttöisyyteen ja niiden sopivuuteen myös iäkkäämmälle väestölle.

Mechelininkadun kulmaukseen, entisen minigolfradan paikalle, rakennetaan uusi koira-aitaus pienille koirille.

Sibeliuksenpuiston kulkureittejä uusitaan

Puistossa tehdään myös monia viihtyisyyttä parantavia ja alueen historiaa kunnioittavia kunnostustöitä. 1800-luvuilta peräisin olevien huvilarakennusten Pauligin huvilan, Villa Bråvallan ja Miramarin huvilan kivijalan ympäristöjen kulkureittejä uusitaan. Kaupunki myi Pauligin huvilan vuonna 2022, ja siihen on tulossa myös kaupunkilaisille avointa tilaa.

Puiston nykyinen koristelampi kunnostetaan ja toinen, jo hävinnyt lampi palautetaan. Lampien välille tehdään kivipuro, ja Sibelius-monumentin viereiseen lampeen palautetaan suihkulähde. Puistoon lisätään myös runsaasti uusia penkkejä oleskelua varten, ja sen valaistus uusitaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Rakennuttaminen:
Tea Karjalainen (10.4.2023 asti)
Projektinjohtaja
Helsingin kaupunki
Kaupunkiympäristön toimiala
09 310 52210
tea.karjalainen@hel.fi

Sari Niinivirta-Mamonoff (11.4.2023 alkaen)
Projektipäällikkö
Kaupunkiympäristön toimiala
09 310 28541
sari.niinivirta-mamonoff@hel.fi

Suunnittelu:
Tomas Palmgren
Projektinjohtaja
Helsingin kaupunki
Kaupunkiympäristön toimiala
09 310 38586
tomas.palmgren@hel.fi

Kuvat

Sibelius-monumentin ympäristöä kohennetaan. Kuva: Jenna Pietikäinen / Helsinki Partners
Sibelius-monumentin ympäristöä kohennetaan. Kuva: Jenna Pietikäinen / Helsinki Partners
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 30.3.202330.3.2023 18:55:11 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 30.3.2023 >> Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti, kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 13.4.2023 kello 16.15. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://paatokset.hel.fi/fi/paattajat/kaupunkiymparistolautakunnan-ymparisto-ja-lupajaosto

Central Railway Station’s accessible entrance to the railway yard underpass closed after Easter30.3.2023 16:25:04 EEST | Press release

The entrance ramp from Kaisaniemen Puistokuja to the railway yard underpass will be closed in the week starting from 10 April due to the construction of the Kaisantunneli tunnel. Accessible passage to trains arriving from the east and leaving the trains towards the east requires going around the platform area. The underpass can be accessed using the stairs next to platform 4.

Eteläsataman itäosaan suunnitellaan uudistuksia – merellinen puistokatu vahvistaa kävelykeskustaa30.3.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunki laatii Eteläsataman itäosan alueelle suunnitteluperiaatteet, joilla ohjataan alueen maankäytön kehittämistä tulevina vuosina. Tavoitteena on luoda Katajanokalle uutta, keskustan merellisyyttä ja elämyksellisyyttä vahvistavaa kaupunkitilaa laajentamalla kävelykeskustaa Eteläsataman itäosan ranta-alueelle. Suunnitteluun voi osallistua kommentoimalla aihetta verkkotilaisuudessa ja Kerrokantasi-verkkokyselyssä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme