Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Sienissä edelleen Tshernobylin säteilyä

Jaa

Helsingin ympäristöpalvelut selvitti syksyllä 2018 Helsingissä myynnissä olevien sienten lyijyn, kadmiumin sekä radioaktiivisen cesiumin pitoisuuksia. Suppilovahveroita, kantarelleja ja mustia torvisieniä tutkittiin yhteensä 21 näytettä. Lyijyn ja kadmiumin pitoisuudet kaikissa tutkituissa näytteissä olivat vähäiset. Kahdessa sieninäytteessä todettiin korkea säteilymäärä.

Kantarelleja. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Virpi Peltola.
Kantarelleja. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Virpi Peltola.

Radioaktiivinen cesium on pääosin peräisin vuonna 1986 tapahtuneesta Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta. Laskeuman merkittävin aine on pitkäikäinen 137cesium, jonka puoliintumisaika on 30 vuotta. Säteilyturvakeskuksen verkkosivuilla on esitetty Suomen laskeuma kunnittain. Laskeuman suuruus on jaettu luokkiin 1–5 siten, että 1 on pienimmän ja 5 suurimman laskeuman alue. Euroopan komission suosituksen mukaan myytävien luonnontuotteiden radioaktiivisen cesiumin pitoisuudet eivät saa ylittää 600 becquereliä kilossa (Bq/kg).

Kahdessa näytteessä korkea säteilyaktiivisuus

Radioaktiivista cesiumia todettiin kahdessa suppilovahveronäytteessä yli suositusarvon. Korkeimman aktiivisuuden omannut (1 300 Bq/kg) torimyynnissä ollut sienierä oli asiakirjojen mukaan kerätty Hyvinkäältä, joka on laskeuma-aluetta 2. Asiakirjojen saaminen oli työlästä ja niitä ei voinut täysin yhdistää juuri kyseiseen sienierään. Vertailunnäytteenä saatiin suppilovahveronäyte suoraan poimijalta laskeuma-alueelta 2 Sipoosta. Näytteen radioaktiivisuus oli 130 Bq/kg. Toinen korkean aktiivisuuden (970 Bq/kg) omaava näyte oli suoraan poimijalta ja sienet oli kerätty laskeuma-alueelta 4 Pälkäneeltä.

Sienten säteilyä voi vähentää liottamalla tai keittämällä

Suomessa monissa kauppasienissä esiintyy edelleen paikoitelleen cesium-137-pitoisuuksia, jotka ylittävät EU:n suosituksissa annetun enimmäismäärän. Radioaktiivista cesiumia voi vähentää liottamalla tai keittämällä sieniä vedessä, jolloin suuri osa cesiumista siirtyy veteen. Yleisenä säilöntämenetelmänä käytetty sienten kuivaaminen ei vähennä radioaktiivisen cesiumin määrää.

Sienten käytölle ei rajoituksia

Sienten käytön rajoituksiin ei kuitenkaan ole katsottu olevan tarvetta, sillä sienistä aiheutuva säteilyannos on arvioitu hyvin vähäiseksi sienten pienistä kulutusmääristä johtuen. Korkean laskeuman alueilla, joilla säteilyn suositustasot voivat ylittyä, tulee kuitenkin asukkaita informoida. Myynnissä olevien sienten säteilyä on tarpeellista selvittää myös jatkossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

kaupungineläinlääkäri
Minna Ristiniemi
puh. 09 310 31585
minna.ristiniemi@hel.fi

Kuvat

Kantarelleja. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Virpi Peltola.
Kantarelleja. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Virpi Peltola.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 14.6.201914.6.2019 16:21:42 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-06-14_Ylja_10_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 16.8.2019 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/ Matti Miinalainen viestintäsuunnittelija Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala puh. 09 310 31520 matti.miinalainen@hel.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme