Siikajoen Ruukinkosken pohjapato peruskorjataan

Ruukinkosken nykyinen pohjapato on rakennettu alun perin vuonna 1936. Pohjapadon yhteyteen on rakennettu 1980 - 1990 lukujen taitteessa kalojen nousuväylä. Molemmat rakenteet ovat valtion omistamia ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kunnossapidettäviä.
Siikajoen käytön historiaa ja taustaa pohjapadon merkityksestä Siikajoella
Siikajoen vesistöalueella on toteutettu useita perkaushankkeita vuosina 1934 - 1962. Hankkeiden tavoitteena on ollut helpottaa puutavaran uittoa, vähentää tulvahaittoja sekä parantaa maankuivatusta. Perkausten suuruus on ollut noin miljoona kuutiometriä maa-ainesta.
Siikajoen valuma-alueella on vuosien saatossa tehty myös paljon ojituksia. Ympäristöhallinnon tiedossa on peltojen ja metsien kuivatuksen varmistamiseksi noin 1 250 erillistä kuivatushanketta. Vesi päätyy ojia pitkin nopeammin jokiuomaan, joten perkaukset ja ojitukset äärevöittävät osaltaan tulvia ja vähän veden jaksoja.
Siikajoen valuma-alueella on vähän järviä (1,8 % valuma-alueesta) ja ne sijaitsevat valuma-alueen yläosassa. Tämän seurauksena virtaaman vaihtelut Siikajoen alaosassa ovat luonnostaan suuria. Siikajoen tulvasuojelun edistämiseksi on rakennettu Uljuan tekojärvi, joka otettiin käyttöön vuonna 1970. Uljuan tekojärveen voidaan varastoida vesiä alueelta, joka kattaa noin kolmasosan koko Siikajoen valuma-alueesta. Talviaikana noin 40 % Ruukinkosken virtaamasta on lähtöisin Uljuan juoksutuksesta. Uljuan tekojärvi tasaa siis nykyisin virtaaman vaihteluita kaikkina vuoden aikoina.
- Ruukinkoskessa on mitattu vedenkorkeutta vuodesta 1936 lähtien. Mittaustulosten mukaan Ruukinkosken virtaamavaihtelut ovat luonnostaan suuria ja kuivina aikoina vesimäärät vähäisiä. Ruukinkosken ääri- ja keskivirtaamat ovat olleet: ylivirtaama 621m3/s, keskivirtaama 36 m3/s ja alivirtaama 0,1 m3/s. Luparajojen mukainen minimivirtaama 5 m3/s riittää Ruukinkoskessa turvaamaan vesieliöstön riittävät elinmahdollisuudet. Vuosijaksolla 1936 - 2015 Ruukinkoskessa virtaaman 5 m3/s pysyvyys on 85 % eli Ruukinkosken tulovirtaama on keskimäärin 55 vuorokauden ajan tätä pienempi.
Vuonna 1936 rakennetun pohjapadon myötä yläpuoliselle jokiosuudelle muodostuu noin 6 km pitkä suvanto, jonka tarkoituksena on varmistaa, että jokialue on vesitettynä myös vähävetiseen aikaan. Pohjapato koostuu louhetuetusta puuponttiseinästä ja sen päällä sekä padon luiskissa olevasta kivetyksestä. Pohjapatoa on korjattu eri vuosikymmeninä, mutta viime vuosina pohjapadon ponttiseinä on painunut pahoin. Viimeisiä painumia ei ole enää onnistuttu korjaamaan. Jotta pohjapato saadaan kunnostettua lupaehtoja vastaavaksi, tarvitaan laaja peruskorjaus toimenpide.
Ruukinkosken pohjapadon peruskorjaus kesällä ja syksyllä 2021
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus peruskorjaa, Ruukinkosken pohjapadon ja rakentaa uuden kalojen ja muiden vesieliöiden liikkumisen mahdollistavan väylän pohjapadon yhteyteen vuoden 2021 aikana.
Peruskorjatun pohjapadon käyttötarkoitus ei muutu. Uuden padon rakenne tulee parantamaan kalojen ja muiden vesieliöiden kulkua padon yli. Varsinainen patorakenne suurenee pinta-alallisesti ja uudet rakenneratkaisut saadaan pitkäkestoisiksi ja vastamaan alkuperäistä ja luvanmukaista tarkoitusta. Vanha pohjapato jää osaksi uutta rakennetta toimien suojarakenteena rautatiesillan perustuksille ja tukirakenteena uudelle patoseinämälle.
Peruskorjatun pohjapadon pääasiallisena rakenteena on teräsponttiseinämä ja se sijaitsee välittömästi vanhan padon alavirran puolella. Kalojen ja vesieliöiden kulkuväylä tulee pohjapadon keskiosaan ja siten virtaamaa riittää vähän veden aikana väylään ja se varmistaa vesieliöiden liikkuvuuden.
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on kilpailuttanut Ruukin pohjapadon peruskorjauksen ja töiden aloituksesta tiedotetaan urakoitsijan kanssa myöhemmin. Peruskorjauksen rahoittaa Maa- ja Metsätalousministeriö valtion omistamien vesirakenteiden kunnossapidon määrärahoista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yksikön päällikkö Tero Väisänen, p. 0295 038 434, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Veteraanikatu 1
90130 Oulu
0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Koivuojan sillan korjaustyöt alkavat Pudasjärvellä3.7.2025 13:21:59 EEST | Tiedote
Siuruantiellä sijaitsevan Koivuojan sillan korjaustyöt alkavat viikolla 28. Rakennustöiden aikana silta on suljettu liikenteeltä 09.07 - 10.07.2025 klo 22.00-02.00 välisen ajan. Ajantasaiset tiedot tietöistä: Tienkäyttäjälinja puh. 0200 2100 Liikennetilanne (fintraffic.fi)
Siikajoen ja Lamujoen rantasyöpymien selvitykset valmistuneet26.6.2025 10:26:57 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksella on Uljuan tekojärven säännöstelyyn liittyvä rantasyöpymien tarkkailu-, selvittämis-, suojaamis- ja korvausvelvoite. Velvoitteesta on määrätty Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätöksessä nro 83/2020, 22.6.2020 ja Vaasan hallinto-oikeuden päätöksessä nro 1533/2023, 28.11.2023. Keväällä 2024 tehtiin ilmakuvaus dronella Lamujoen ja Siikajoen rannoille Uljuan voimalaitoksen ja Ruukinkosken pohjapadon välisellä alueella. Ilmakuvauksen tarkoituksena oli selvittää rantasyöpymiä koko 70 kilometrin mittaisella jokijaksolla vertaamalla tuloksia aiempaan vuoden 2008 ilmakuvaukseen. Vertailukohtana käytettiin rantaviivan sijaintia. Koko 140 kilometrin mittaisen rantaviivan pituudesta vajaa puolet, noin 65 kilometriä, pystyttiin tulkitsemaan ilmakuvista, koska rantapuusto peitti näkymän osalla rannoista. Muutoksia rantaviivan sijainnissa havaittiin yhteensä noin 2,8 kilometrin matkalla. Noin puolet muutoksista oli selviä rantasyöpymiä, joissa maapinta-ala oli p
Työttömien määrässä vuodenajalle tyypillistä kausittaista laskua Pohjois-Pohjanmaalla25.6.2025 08:05:55 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaalla oli toukokuun lopussa noin 22 900 työtöntä työnhakijaa, mikä on 1 900 enemmän kuin vuosi sitten ja 1 000 vähemmän kuin huhtikuussa 2025. Kokoaikaisesti lomautettuja oli noin 1 700, mikä on 600 lomautettua vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömien määrä laskee tyypillisesti kesää kohti, kun monilla aloilla työntekijöitä tarvitaan kesä- ja syyskaudelle talvikautta enemmän. Merkittävä talouden kasvu ja avointen paikkojen lisäys on epätodennäköistä vielä lähitulevaisuudessa useiden viimeaikaisten talous- ja työmarkkinaennusteiden perusteella.
Valtion aluehallinnon palvelut Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa jatkossa Pohjois-Suomen elinvoimakeskuksesta ja valtakunnallisesta Lupa- ja valvontavirastosta19.6.2025 08:52:37 EEST | Tiedote
Hallituksen esitys valtion aluehallintouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi on hyväksytty. Vuoden 2026 alusta Suomeen perustetaan kymmenen alueellista elinvoimakeskusta nykyisten ELY-keskusten pohjalta. Aluehallintovirastoista ja Valvirasta muodostetaan valtakunnallinen Lupa- ja valvontavirasto. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueelle perustetaan Pohjois-Suomen elinvoimakeskus, jonka toimialat ovat elinkeinot ja osaaminen, maaseutu ja ympäristö sekä liikenne. Pohjois-Suomen elinvoimakeskuksen päätoimipaikka tulee olemaan Oulussa, ja toinen toimipaikka on Kajaanissa.
Tievalaistusta uusitaan Oulun Kiimingissä, Tyrnävällä, Raahessa, Pyhäjoella sekä Kalajoella17.6.2025 10:38:50 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaalla uusitaan tievalaistusta valtatiellä 4 Tyrnävän Temmeksellä, valtatiellä 8 Raahen Pattijoelta Kalajoen Vasankarille ulottuvalla tieosuudella sekä valtatiellä 20 Oulun Kiimingissä. Työt voivat aiheuttaa ajoittaista haittaa liikenteelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme