”Siinä tarvitaan sydäntä” - Vaasan ensimmäiset hoiva-avustajat valmistuvat toukokuussa

Jaa

Ensimmäiset hoiva-avustajat valmistuvat tänä keväänä Vamialta. Kymmenen kuukauden pituinen koulutus aloitettiin Vamialla viime syksynä ja opinnot ovat sujuneet reippaasti etäopinnoistakin huolimatta.

Teija Syväoja ja Tea Kannasto
Teija Syväoja ja Tea Kannasto

Hoiva-avustajan koulutusta opiskelleet Tea Kannasto ja Teija Syväoja tuumivat haikeana sitä, kuinka nopeasti vuosi on hurahtanut. Motivaatio on ollut korkealla alusta asti ja uuden alan opit on otettu talteen mielenkiinnolla. Aiemmin molemmat ovat työskennelleet kaupan alalla vuosia, mutta uuden alalle lähteminen ei ollut vaikeaa, sillä päämäärä oli kirkas: kouluttautua alalle, josta löytyy töitä. Työt ei hoiva-alalla ole loppumassa, päinvastoin osaajia tarvitaan enemmän kuin koskaan. Lisää pontta uuden opettelulle ovat antaneet opettajat, jotka olivat mukavia ja innostavia.

- Satu on luonut meihin uskoa ja intoa varsinkin etäopetuksessa. Kun on tuntunut siltä, että ei tästä tule mitään, niin hän on saanut meidät innostumaan uudelleen, toteaa Tea.

Hoiva-avustaja opiskelee koko ihmisen elämänkaaren, ja voi työskennellä myös lasten ja vammaisryhmien kanssa, mutta koulutus suuntautuu pääasiassa ikääntyneisiin. Hoiva-avustaja huolehtii asiakkaan perustarpeista kuten ruokailun avustamisesta, peseytymisestä, pukeutumisesta ja hygieniasta. Lisäksi viriketoiminnan järjestäminen, kuten venytys- ja jumppatuokiot tai askarteluhetket, kuuluvat hoiva-avustajan tehtäviin. Työ on samankaltaista kuin lähihoitajan, mutta siitä puuttuu lääkinnällinen puoli.

Opintojen aikana molemmat ovat löytäneet uusia puolia itsestään ja elleivät he aluksi olleet varmoja valinnastaan, niin nyt ovat: he ovat valmistumassa oikealle, itseään kiinnostavalle, alalle. Vaikka hoiva-avustajan koulutus on alle vuoden mittainen, tarvitaan työhön tietynlaisia ominaisuuksilla.

- Siinä tarvitaan sydäntä. Kuka vain voi lähteä opiskelemaan alaa, mutta tarvitaan inhimillisyyttä ja hyväksyntää, sanoo Teija.

- Ja tietysti omatoimisuutta. Työssä hoidetaan ja avustetaan ihmisiä, niin tulisi olla myös hoivaviettiä, lisää Tea.

Parasta opiskeluaikana on Tean ja Teijan mielestä ollut hyvä ryhmähenki ja se, että ryhmästä on löytynyt ystäviä, joiden kanssa pidetään yhteyttä vielä opintojenkin jälkeen. Opinjano on opiskelujen aikana kasvanut ja he kokevat, että voisivat ajatella jatkavansa lähihoitajan opintoja loppusyksyllä. Molemmat hakevat valmistuttuaan töitä harjoittelupaikoistaan ja odotettavissa on kiireinen kesä:

- Arki hoiva-avustajana tulee olemaan työntäyteinen, toteavat naiset yhdestä suusta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Teija Syväoja ja Tea Kannasto
Teija Syväoja ja Tea Kannasto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vamia
Hansa-kampus / Sampo-kampus
VAASA

06 325 7411http://vamia.fi

Vamia tarjoaa ammatillista koulutusta nuorille, aikuisille ja yrityksille - myös oppisopimuksella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vamia

Aktivitet ger energi! – På andra stadiets läroanstalter gör man mycket gott för att befrämja studerandens välmående, trots Corona tiden23.9.2021 14:31:51 EEST | Tiedote

För tio år sedan inleddes projektet Mobilskola för grundskolorna, som under årens lopp har spridit sig även till förskoleundervisningen, med namnet Småbarnspedagogiken i rörelse och till andra och tredje stadiet med namnet Studier i rörelse. Dessa program för aktivt vardagsliv har varit regeringens främsta projekt och har samordnats nationellt av Likes. Vamia satte igång projektet i Vasa för andra stadiet och gav det namnet Aktivitet ger energi! Därmed inleddes ett tvåspråkigt samarbetsprojekt mellan Vasa Gymnasium och Vaasan Lyseon lukio för att öka studenternas aktivitet.

Aktiivisuus tuo energiaa! - Toisen asteen oppilaitoksissa tehdään paljon hyvää oppilaiden hyvinvoinnin edistämiseen korona-ajasta huolimatta23.9.2021 14:31:37 EEST | Tiedote

Kymmenisen vuotta sitten aloitettiin peruskouluille Liikkuva koulu -hanke, joka on vuosien saatossa levinnyt myös varhaiskasvatukseen, nimellä Liikkuva varhaiskasvatus ja toiselle sekä kolmannelle asteelle nimellä Liikkuva opiskelu. Nämä aktiivisen arjen ohjelmat ovat olleet hallituksen kärkihankkeena, ja niitä on valtakunnallisesti koordinoinut Likes. Vamia laittoi Vaasassa hankkeen toisella asteella vireille ja loi sille nimen Aktiivisuus tuo energiaa! Tästä alkoi kaksikielinen yhteistyöhanke Vasa Gymnasiumin ja Vaasan Lyseon lukion kanssa opiskelijoiden aktiivisuuden lisäämiseksi.

Vamian hyvinvointipalvelut tiedottaa:10.6.2021 11:33:23 EEST | Tiedote

Vamialle on myönnetty Vammaisalan ammattitutkinnon järjestämislupa Vamialle myönnettiin Vammaisalan ammattitutkinnon järjestämislupa 1.8.2021 alkaen. Opetus- ja kulttuuriministeriö katsoo, että vammaisalan ammattitutkinnon järjestämisluvan myöntäminen Vamialle on tarpeellista ottaen huomioon alueellisen osaamistarpeen ja nykyisen koulutuksen tarjonnan. Vammaisalan ammattitutkinnon järjestämisen avulla voidaan osaltaan vastata vammaisalan uudistamiseen liittyviin osaamis- ja koulutustarpeisiin. Vammaisalan tehtävissä, joissa ei edellytetä sosiaalialan tai terveysalan ammattihenkilöitä, tulisi hyödyntää vammaisalan ammattitutkinnon suorittaneita, koska lähihoitajien työvoimatarpeisiin ja -saavutettavuuteen kohdentuu paljon haasteita mm. eri lainsäädäntöuudistusten vuoksi. Henkilökohtaisen avun osaamisalan siirtyminen osaksi vammaisalan ammattitutkintoa ja SORA-tutkinnoksi on vammaisten henkilöiden ja työelämän näkökulmasta tarpeellinen uudistus, jonka toteuttaminen edellyttää riittävää k

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme