Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Siipikarjan siirtoja rajoitettu alueellisesti Janakkalan lintuinfluenssalöydösten vuoksi

Jaa

Linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N1-tyypin lintuinfluenssaa todettiin luontoon istutetuista fasaaneista Janakkalassa, Kanta-Hämeessä tiistaina 28.9.2021. Ruokavirasto on määrännyt taudin esiintymispaikan ympärille tartuntavyöhykkeen, jolla rajoitetaan siipikarjan ja siipikarjasta saatavien tuotteiden siirtoja.

Ruokavirasto kehottaa lisäksi tehostamaan siipikarjatilojen tautisuojausta lintuinfluenssatartuntojen estämiseksi koko maassa. Siipikarja ja kaikki kotieläiminä pidettävät linnut tulisi pitää sisällä tai suojata kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin, ettei tartuntoja tule lisää eikä virus leviäisi pitopaikkoihin. Luonnonvaraisten lintujen ruokintaa siipikarjanpitopaikkojen yhteydessä tulee välttää.

Tartuntavyöhykkeen laajuus on kymmenen kilometriä taudin esiintymispaikasta. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on ohjeistanut tarkemmin niitä tartuntavyöhykkeen siipikarjan pitäjiä, jotka ovat ilmoittaneet tietonsa maaseutuelinkeinoviranomaisen kautta eläintenpitäjärekisteriin.

Siipikarjan pitäjän on rekisteröidyttävä jo yhden yksilön pitämisestä. Rekisteröinti-ilmoitus tulee tehdä oman alueen maaseutuelinkeinoviranomaiselle tai Ruokaviraston järjestelmään. Tartuntavyöhykkeen siipikarjanpitäjien, jotka eivät ole vielä rekisteröityneet, pitäisi ilmoittautua myös kunnaneläinlääkärille, jotta heille voidaan lähettää tarvittavat ohjeistukset. Lisätietoa eläintenpitäjärekisteristä Ruokaviraston sivuilla.

Lintuinfluenssaepäilyistä tulee ilmoittaa viipymättä kunnaneläinlääkärille. Mahdollisia merkkejä ovat lintujen apaattisuuden ja kuolleisuuden lisääntymisen lisäksi esimerkiksi muninnan väheneminen tai veden- tai ruoankulutuksen lasku.

Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista on ilmoitettava virkaeläinlääkärille

Luonnossa liikkuvat voivat kohdata kuolleita luonnonvaraisia lintuja, ja etenkin havainnot lisääntyneestä luonnonvaraisten vesilintujen kuolleisuudesta ovat tärkeitä taudin seurannassa. Ruokaviraston ohjeiden mukaisesti luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista on ilmoitettava viipymättä kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille, joka vastaa näytteiden lähettämisestä. Yksittäistä kuolleena löydettyä lintua ei pääsääntöisesti pidetä lintuinfluenssaepäilynä, ellei kyseessä ole iso petolintu, eikä näistä tarvitse tehdä ilmoitusta.

Yleensä joukkosairastumisena tai -kuolemana voidaan pitää tilannetta, jossa samalta alueelta löytyy sairaana tai kuolleena useampi kuin yksi joutsen, viisi tai useampi muu vesilintu tai yli kymmenen muihin lajeihin kuuluvaa lintua. Kuolleisiin lintuihin ei saa koskea paljain käsin. H5N8-tyypin lintuinfluenssa ei tiettävästi tartu ihmisiin, mutta linnuissa voi esiintyä muitakin taudinaiheuttajia, kuten salmonellaa. Tarkemmat ohjeet löytyvät Ruokaviraston sivuilta.

Suomesta on tänä vuonna löytynyt paljon sekä H5N1 että H5N8-tyypin lintuinfluenssaa luonnonvaraisista linnuista.

Lisätietoja:

Läänineläinlääkäri Tiina Juselius p. 0295 016 190 (yhteydenotto ensisijaisesti tekstiviestillä)
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Lue lisää:

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Restriktionerna för sammankomster skärps och ett beslut som gäller användningen av utrymmen träder i kraft i Mellersta Österbottens och Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt den 23 januari 202221.1.2022 15:12:42 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket ålägger aktörer som ansvarar för olika utrymmen för kunder och allmänheten att ordna användningen av utrymmena på så sätt att man kan förhindra risk för coronasmitta till följd av närkontakt mellan kunder, de som deltar i verksamheten eller sällskap. Samtidigt skärps restriktionerna för sammankomster i områdena. Besluten är i kraft inom kommunerna i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt (med undantag för Reisjärvi) och Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt under tiden 23.1 - 20.2.2022.

Tilojen terveysturvallista käyttöä edellyttävä määräys jatkuu pääosassa Itä-Suomea – Itä-Savossa aluehallintovirasto kumosi päätöksiä21.1.2022 14:31:32 EET | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto on antanut määräyksen erilaisten asiakas- ja yleisötilojen terveysturvallisesta käytöstä Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirien kuntien alueilla. Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntien alueilla tilojen terveysturvallista käyttöä sekä asiakas- ja yleisötilojen sulkemista koskeva päätös on kumottu.

Kokoontumisrajoitukset kiristyvät ja tilojen käyttöä koskeva määräys tulee voimaan Keski-Pohjanmaan ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla 23.1.2022 alkaen21.1.2022 14:05:44 EET | Tiedote

Aluehallintovirasto määrää asiakas- ja yleisötiloista vastaavat toimijat järjestämään tilojen käyttö siten, että asiakkaiden, toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Samalla alueiden kokoontumisrajoitukset kiristyvät. Päätökset ovat voimassa Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien (pl. Reisjärvi) ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirien kuntien alueella 23.1. - 20.2.2022.

Poissaolot luovat haasteita myymälöiden henkilöstön saatavuuteen tulevina viikkoina21.1.2022 13:39:09 EET | Tiedote

Päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto kokoontui vuoden 2022 ensimmäiseen verkkokokoukseen 21.1.2022 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Tällä hetkellä sairastumiset ja karanteenit vaikeuttavat henkilöstön riittävyyttä päivittäistavaraverkostossa.¬ Yleiskatsauksessaan ylijohtaja Savolainen kertoi vaikeutuvasta Kainuun ja vaikeasta Pohjois-Pohjanmaan koronavirustilanteesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme