Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Siipikarjan siirtoja rajoitettu alueellisesti Janakkalan lintuinfluenssalöydösten vuoksi

Jaa

Linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N1-tyypin lintuinfluenssaa todettiin luontoon istutetuista fasaaneista Janakkalassa, Kanta-Hämeessä tiistaina 28.9.2021. Ruokavirasto on määrännyt taudin esiintymispaikan ympärille tartuntavyöhykkeen, jolla rajoitetaan siipikarjan ja siipikarjasta saatavien tuotteiden siirtoja.

Ruokavirasto kehottaa lisäksi tehostamaan siipikarjatilojen tautisuojausta lintuinfluenssatartuntojen estämiseksi koko maassa. Siipikarja ja kaikki kotieläiminä pidettävät linnut tulisi pitää sisällä tai suojata kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin, ettei tartuntoja tule lisää eikä virus leviäisi pitopaikkoihin. Luonnonvaraisten lintujen ruokintaa siipikarjanpitopaikkojen yhteydessä tulee välttää.

Tartuntavyöhykkeen laajuus on kymmenen kilometriä taudin esiintymispaikasta. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on ohjeistanut tarkemmin niitä tartuntavyöhykkeen siipikarjan pitäjiä, jotka ovat ilmoittaneet tietonsa maaseutuelinkeinoviranomaisen kautta eläintenpitäjärekisteriin.

Siipikarjan pitäjän on rekisteröidyttävä jo yhden yksilön pitämisestä. Rekisteröinti-ilmoitus tulee tehdä oman alueen maaseutuelinkeinoviranomaiselle tai Ruokaviraston järjestelmään. Tartuntavyöhykkeen siipikarjanpitäjien, jotka eivät ole vielä rekisteröityneet, pitäisi ilmoittautua myös kunnaneläinlääkärille, jotta heille voidaan lähettää tarvittavat ohjeistukset. Lisätietoa eläintenpitäjärekisteristä Ruokaviraston sivuilla.

Lintuinfluenssaepäilyistä tulee ilmoittaa viipymättä kunnaneläinlääkärille. Mahdollisia merkkejä ovat lintujen apaattisuuden ja kuolleisuuden lisääntymisen lisäksi esimerkiksi muninnan väheneminen tai veden- tai ruoankulutuksen lasku.

Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista on ilmoitettava virkaeläinlääkärille

Luonnossa liikkuvat voivat kohdata kuolleita luonnonvaraisia lintuja, ja etenkin havainnot lisääntyneestä luonnonvaraisten vesilintujen kuolleisuudesta ovat tärkeitä taudin seurannassa. Ruokaviraston ohjeiden mukaisesti luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista on ilmoitettava viipymättä kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille, joka vastaa näytteiden lähettämisestä. Yksittäistä kuolleena löydettyä lintua ei pääsääntöisesti pidetä lintuinfluenssaepäilynä, ellei kyseessä ole iso petolintu, eikä näistä tarvitse tehdä ilmoitusta.

Yleensä joukkosairastumisena tai -kuolemana voidaan pitää tilannetta, jossa samalta alueelta löytyy sairaana tai kuolleena useampi kuin yksi joutsen, viisi tai useampi muu vesilintu tai yli kymmenen muihin lajeihin kuuluvaa lintua. Kuolleisiin lintuihin ei saa koskea paljain käsin. H5N8-tyypin lintuinfluenssa ei tiettävästi tartu ihmisiin, mutta linnuissa voi esiintyä muitakin taudinaiheuttajia, kuten salmonellaa. Tarkemmat ohjeet löytyvät Ruokaviraston sivuilta.

Suomesta on tänä vuonna löytynyt paljon sekä H5N1 että H5N8-tyypin lintuinfluenssaa luonnonvaraisista linnuista.

Lisätietoja:

Läänineläinlääkäri Tiina Juselius p. 0295 016 190 (yhteydenotto ensisijaisesti tekstiviestillä)
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Lue lisää:

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Janakkalan kolmannen lintuinfluenssalöydöksen vuoksi siipikarjan siirtoja on rajoitettu jälleen laajemmalla alueella - kaikkien siipikarjanpitäjien on rekisteröidyttävä eläintenpitäjärekisteriin15.10.2021 17:40:07 EEST | Tiedote

Linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N1-tyypin lintuinfluenssaa todettiin Janakkalassa jälleen uudella tilalla luontoon istutetusta fasaanista 15.10.2021. Ruokavirasto on uuden löydöksen vuoksi laajentanut edelleen tartuntavyöhykettä, jolla rajoitetaan siipikarjan ja luonnonvaraisista linnuista saatavien tuotteiden siirtoja.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo ravintoloita myös koronapassilainsäädännön noudattamisessa - jo ensi yönä asiakkailta tarkastettava koronapassi15.10.2021 17:29:29 EEST | Tiedote

Jos ravintoloitsija ottaa käyttöön koronapassin eli velvoittaa asiakkailta todistusta koronarokotuksesta, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista, ravintolan ei tarvitse noudattaa alueella voimassa olevia aukiolo- ja anniskeluaikojen ja asiakasmäärien rajoituksia. Ravintolan henkilökunnan on ohjattava ilman passia ravintolassa oleskelevat asiakkaat poistumaan tiloista ensi yönä klo 24, jos ravintolassa otetaan käyttöön koronapassi välittömästi lain tullessa voimaan.

Sivistystoimi sai kiitosta onnistumisesta korona-aikana – jälkityö jatkuu pitkään14.10.2021 12:52:49 EEST | Tiedote

Ylijohtaja Terttu Savolainen ja eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Mikko Kinnunen vierailivat 14.10.2021 Pohjois-Suomen aluehallintoviraston sivistysjohdon verkoston kokouksessa. Johtaja Veijo Kosola kertoi avauksessaan, että koronapandemian aikana kuntien sivistysjohto on kokoontunut verkostossa 66 kertaa. Ylijohtaja esitti suuret kiitokset kuntien sivistysjohdolle ja sivistystoimen työntekijöille alueellamme menestyksekkäästä koronaepidemian torjuntatyöstä. Kouluissa ja oppilaitoksissa on selvitty erinomaisesti järjestämään opetus haasteellisissa olosuhteissa koronakriisin aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme