Yliopiston Apteekki

Siitepölyä ilmassa – nämä viisi tuotetta auttavat allergiaoireisiin

Jaa

Joka viides suomalainen saa oireita siitepölystä. Tästä keväästä ennustetaan siitepölyallergikoille tukalaa, koska lämmin viime kesä oli suotuisa puiden kukka-aiheiden kehittymiselle. Yliopiston Apteekin asiantuntijat listasivat viisi tuotetta, joilla saa allergiaoireet hallintaan.

Pähkinäpensaan kukinta on parhaillaan päättymässä maan eteläosissa. Lepän siitepölymäärät ilmassa vaihtelevat nyt kohtalaisista runsaisiin maan etelä- ja keskiosissa ja ovat kohtalaisia Pohjois-Pohjanmaan alueella. Luonnonvarakeskus (Luke) arvioi, että metsäpuut koivu, mänty ja kuusi kukkivat tänä vuonna runsaasti. Yleisin siitepölyallergiaoireiden aiheuttaja on koivu, jonka kukinta alkaa tavallisesti toukokuun alussa.

– Meiltä kysytään nyt päivittäin, mitkä tuotteet tepsivät siitepölyallergiaan parhaiten ja milloin hoito tulee aloittaa. Kysymyksiä tulee myös paljon puhelimitse ympäri vuorokauden ja ya.fi -verkkopalvelun chatissa, jossa asiantuntijamme vastaavat kysymyksiin, johtava proviisori Mikko Käenmäki Yliopiston Apteekista kertoo.


Yliopiston Apteekin vinkit allergiaoireisiin

1. Nenäsumute

Allergiaoireiden hoito kannattaa aloittaa paikallisesti sieltä, missä oireet ovat. Kortisonia sisältävä nenäsumute on tehokas apu allergiseen nuhaan. Sumutteesta saattaa olla apua myös allergiseen silmien kutinaan ja punoitukseen.

2. Silmätipat

Kun siitepölyallergia tuntuu silmissä, avuksi kannattaa ottaa antihistamiinia sisältävät silmätipat. Käytä silmätippoja siitepölykaudella aamuin illoin.

3. Nenähuuhtelukannu

Paikallishoidon tukena allergiaoireiden hoidossa kannattaa käyttää lisäksi nenänhuuhtelukannua. Suolavesiliuos puhdistaa nenän limakalvot siitepölystä ja hoitaa limakalvoja. Huuhtelu auttaa tukkoiseen oloon, poistaa limaa ja helpottaa allergiaoireita.

4. Antihistamiini

Jos allerginen nuha ja aivastelu jatkuvat voimakkaina paikallishoidosta huolimatta, lisäavuksi voi ottaa antihistamiinitabletit. Antihistamiinitabletit tukevat nenäsumutteen ja silmätipan vaikutusta.

5. Nenäöljy

Useimmat allergialääkkeet kuivattavat nenän limakalvoja. Haittavaikutuksia voi vähentää apteekista saatavalla nenäöljyllä. Helppokäyttöinen, suihkepulloon pakattu nenäöljy hoitaa nenän limakalvoja ja ehkäisee nenän karstoittumista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Yliopiston Apteekki
Yliopiston Apteekki
Valimotie 7
00380 HELSINKI

09 542 046http://www.yliopistonapteekki.fi

Yliopiston Apteekki on Helsingin yliopiston omistama yhteiskunnallinen yritys, jonka palveluksessa työskentelee 1000 henkilöä Suomessa. Tuottomme ohjataan suomalaiseen koulutukseen ja tutkimukseen. Palvelemme valtakunnallisesti kuluttajia sekä yli tuhatta terveydenhuollon yksikköä julkisella ja yksityisellä sektorilla. Asiakaskokemuksemme on palkittu Suomen kolmen parhaan joukossa vuosina 2018 ja 2019. Apteekkejamme on Suomessa 13 paikkakunnalla ja verkossa ya.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme