Siitepölykausi on alkanut ja suomalaiset ulkoilevat paljon

”Siitepölykausi alkoi tänä vuonna Suomessa poikkeuksellisen aikaisin. Poikkeuksellista on myös suomalaisten ulkona liikkumisen määrä, mihin vaikuttavat vallitsevat olosuhteet. Siitepölyallergian oireita voi tuntua silmissä, nenässä sekä iholla. Tuleva pääsiäinen lisää varmasti entisestään ulkoilun määrää, ja allergiaoireet voivat tulla osalle yllätyksenä”, proviisori Paula Hägg sanoo.
Asiantuntijan vinkit nenän, silmien ja ihon allergiaoireiden hoitoon
Nenä kutisee, vuotaa ja aivastuttaa?
Siitepölyallergia tuntuu erityisesti nenän limakalvoilla. Kortisonia sisältävä nenäsuihke on tehokkain apu allergiseen nuhaan. Tärkeää on aloittaa hoito ajoissa, sillä kortisoninenäsuihkeiden täysi teho saavutetaan vasta 1-2 viikon kuluessa. Limakalvojen puhdistaminen suolaliuoksella nenäkannun avulla voi auttaa lievittämään tukkoisuutta. Myös nenän limakalvojen kosteutus ja hoitaminen nenäsuihkeella tai -öljyllä voi olla avuksi.
Silmiä punoittaa, kutisee ja ne vuotavat?
Antihistamiinisilmätippojen säännöllinen käyttö auttaa allergisiin silmäoireisiin. Silmäoireita voi helpottaa myös antihistamiinitableteilla. Silmien kosteutus ja huuhtelu kosteuttavilla silmätipoilla auttavat lievittämään oireita. Silmien hieromista likaisilla käsillä tulee välttää.
Iho kutisee, punoittaa tai siinä on ihottumaa?
Iho-oireita voi helpottaa suosimalla hellävaraisia ihonhoitotuotteita, joissa ei ole yleisimpiä allergeeneja, kuten säilöntäaineita, hajusteita tai väriaineita. Päivittäinen pesu haalealla vedellä sekä ihon kosteudesta huolehtiminen säännöllisellä rasvaamisella auttaa oireisiin. Raapimista ja ihoa kuivattavia tai hankaavia materiaaleja tulee välttää.
Jos olosi tuntuu tukkoiselta, etkä ole varma, ovatko oireesi allergiaa, tee oirearvio omaolo.fi-palvelussa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Paula Häggproviisori, laatupäällikkö
Puh:09 5420 4498paula.hagg@ya.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Yliopiston Apteekki on Helsingin yliopiston omistama yhteiskunnallinen yritys, jonka palveluksessa työskentelee 1000 henkilöä Suomessa. Tuottomme käytetään suomalaiseen koulutukseen ja tutkimukseen. Palvelemme valtakunnallisesti kuluttajia sekä yli tuhatta terveydenhuollon yksikköä julkisella ja yksityisellä sektorilla. Asiakaskokemuksemme on palkittu Suomen kolmen parhaan joukossa vuosina 2018 ja 2019. Apteekkejamme on Suomessa 13 paikkakunnalla ja verkossa ya.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki
Apteekkitalouteen esitetyt lakimuutokset vääristävät kilpailua1.7.2025 09:33:13 EEST | Tiedote
Uusi lakiesitys apteekkiverosta vääristää apteekkien välistä kilpailua ja syrjii räikeästi Yliopiston Apteekkia. Yliopiston Apteekin apteekkivero on 43 % ja kilpailevan apteekin apteekkivero 0 % lääkemyynnin myyntikatteesta. Apteekkiveron tulisi olla tasavero.
Mitä lääkelaukkuun kannattaa varata kesäreissulle mukaan?23.6.2025 09:41:35 EEST | Tiedote
Kesällä moni viettää aikaa mökillä, veneellä, telttaillen tai muuten retkeillen. Asiantuntijamme vinkkaa, mitä on hyvä varata mukaan haavereiden tai pienten sairastumisten varalta.
Yliopiston Apteekki valittaa tietosuojavaltuutetun päätöksestä hallinto-oikeuteen4.6.2025 09:51:29 EEST | Tiedote
Tietosuojavaltuutetun toimisto julkaisi tänään 4.6.2025 päätöksensä selvityksestä, joka kohdentuu laajasti suomalaisiin verkkoapteekkeihin. Yliopiston Apteekin verkkoapteekille määrätty seuraamusmaksu koskee kahta palvelua, jotka Yliopiston Apteekki on poistanut käytöstä vuonna 2022. Muiden verkkoapteekkien osalta tietosuojavaltuutetun selvitys vielä jatkuu.
Älä heitä roskiin: palauta lääkejäte apteekkiin20.5.2025 10:47:05 EEST | Tiedote
Lääkekaapin sisältö on hyvä käydä läpi ainakin kerran vuodessa. Vanhentuneet ja käyttämättä jääneet lääkkeet tulee palauttaa apteekkiin. Älä heitä lääkkeitä roskiin, lavuaariin tai vessanpönttöön.
Näin suojaudut auringolta6.5.2025 10:56:35 EEST | Tiedote
Keväällä ja kesän kynnyksellä UV-indeksi kohoaa, vaikkei lämpötila nousisi vielä kovin korkeaksi. Talven jälkeen aurinkoon tottumaton iho on erityisen tärkeää suojata auringolta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme