Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Sikatilojen talous tiukoilla joulun alla - markkinoiden kautta ei ole saatu apua ahdinkoon

Jaa
Sikatuottajien ahdinko on otettava tosissaan, sillä maatalousyrityksiä tulee todennäköisesti kaatumaan erityisesti hyvinvointi-investointeja tehneillä tiloilla, jos nousseita rehu- ja muita tuotantokustannuksia ei saada vyörytettyä ruokaketjussa eteenpäin.

MTK Sikaverkoston puheenjohtaja Taru Antikainen perää vähittäiskaupoilta vastuuta: Vain ruoan kuluttajahintojen nosto parantaa maatalouden kannattavuutta, sillä maataloustuki-instrumentit eivät kata kustannusten jyrkän nousun aiheuttamia tappioita. Kauppa määrittelee, mitä kuluttaja ruoasta maksaa. Tällä hetkellä näyttää, ettei kauppaa kiinnosta ylläpitää kotimaista tuotantoa. Teollisuuden on tietenkin tehtävä oma leiviskänsä ja siirtää mahdollisesti saatavat hinnankorotukset tuottajahintoihin. Kaikilla teollisuudenkaan yrityksillä ei mene hyvin, joten tyhjästä on heidänkään paha nyhjäistä, jos kaupalta ei hinnankorotuksia saada!”, muistuttaa Antikainen.  

Maatilojen talouden puskurit on syöty 

Ala on pitkään viestinyt heikosta kannattavuudesta, ja nyt huuto on otettava tosissaan. ”Sika ja siipikarjasektorin tuottajat laskevat jatkuvasti, milloin eläintenpito on pakko lopettaa, kun tuottajahinnat eivät nouse ja kata tuotannon muuttuvia kustannuksia. Tuottajat eivät voi nyt maksaa itselleen riittävää palkkaa”, huokaisee Antikainen. Tiloilla tutkitaan myös vaihtoehtoa tehdä toista työtä tilan ulkopuolella mahdollisuuksien mukaan. 

Poikkeuksellisen kriisitilanteesta tekee se, että erityisesti toimintaa investoimalla kehittäneet tilat, jotka ovat panostaneet eläinten hyvinvoinnin parantamiseen, ovat velkataakan alla suurissa vaikeuksissa. Jossain vaiheessa pankkien ymmärrys loppuu ja konkurssi häämöttää, sillä osalla maatiloista on vaikeuksia maksaa edes lainojen korkoja. Maataloustuista ei ole tässä yhteydessä apua. Ainoa helpotusta tuova tukivaihtoehto olisi, että valtio maksaisi emakkotiloille EU:n hyväksymää tuotantosuunnan vaihdon tukea, jotta sikaketjun tuotantoa saataisiin supistettua.  

Markkinassa on liikaa sikaa koko EU:ssa. Saksasta valuu Suomeen edelleen halpaa sianlihaa.

Saksasta ja Puolasta tuotiin tammi-syyskuussa Suomeen 21,8 miljoonan euron edestä sianlihaa, noin 7,9 miljoonaa kiloa. Koko kuluva vuosi on ollut globaalisti rehukustannusten osalta tempoileva, sillä rehuraaka-aineiden hinnat nousivat rajusti jo syksyllä 2020, mutta hintataso ei käytännössä palautunut ”normaaliin”, koska satotasot jäivät maailmanlaajuisesti matalaksi ja eräät valtiot ostivat markkinoilta rehua omaa tuotantoaan varten käytännössä hinnalla millä hyvänsä. Samaan aikaan EU:ssa jyllää ASF-epidemia mm. Puolassa ja Saksassa. Lisäksi vienti Kiinaan on tippunut heikon hintatason seurauksena niin Suomesta kuin muista EU-maista, joissa vientikanavat ovat auki.  

”Kun kaiken kukkuraksi Suomeen tuli poikkeuksellisen huono viljasato - erityisesti rehuviljoista merkittävimmälle ohralle - on katastrofi valmis. Tästä sika- ja siipikarjasektori yritti viestiä jo hyvissä ajoin ennen sadonkorjuuaikaa, sillä tilanne oli nähtävissä jo kesällä, että vuodesta tulee raskas. Mitään ei kuitenkaan näytä tapahtuvan tilanteen korjaamiseksi. Eläimet on pakko ruokkia, jos ei muuten, niin kalliilla tuontiviljalla tai pahimman skenaarion toteutuessa rehun loppuessa lopettaa”, toteaa Antikainen.  

”Vastuu on nyt kaupalla, jos kustannusten jyrkkiä nousuja ei huomioida ketjun sopimuksissa nopeasti, on asia korjattava muuttamalla elintarvikemarkkinalakia niin, että tappiot eivät kaadu alkutuotannon niskaan”, Antikainen huomauttaa.  

 

Lisätietoja: 

MTK Sikaverkoston puheenjohtaja Taru Antikainen 

puh. 0505294366 

MTK Keskusliiton Liha-asiantuntija Mari Lukkariniemi  

puh. 0401719070 

mari.lukkariniemi@mtk.fi 

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK-Vähäkyrö on Vuoden Helmi24.4.2024 12:06:17 EEST | Tiedote

MTK-Vähäkyrö on valittu Vuoden 2023 Helmeksi. Palkinto luovutettiin MTK-Vähäkyrölle MTK:n valtuuskunnan kokouksessa 24.4. Espoossa. Vuoden Helmi on MTK-yhdistysten ja metsänhoitoyhdistysten arvostettu tunnustus, joka myönnetään vuosittain yhdistykselle, joka on osoittanut erityistä ansioitumista maaseudun kehittämisessä ja yhteisöllisyyden edistämisessä. MTK-Vähäkyrö ansaitsi tunnustuksen erityisesti ideoimalla ja järjestämällä maaseutuaiheisen valokuvanäyttelyn keväällä 2023. Näyttely koottiin Viljelijä välittää -valokuvakilpailun kuvista.

Mediakutsu: MTK:n valtuuskunnan kevätkokous 24.4. – pääministeri Orpo vierailee kokouksessa klo 1022.4.2024 14:33:21 EEST | Kutsu

Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan MTK:n valtuuskunnan kevätkokousta keskiviikkona 24.4.2023 klo 9.00 – n. 18.00. Pääministeri Petteri Orpo vierailee kokouksessa klo 10. Kokousta voi seurata paikan päällä Hanasaaren kulttuurikeskuksessa, Hanasaarenranta 5, Espoo. Median edustajat ovat tervetulleita myös valtuuskunnan tulevaisuusseminaariin 23.4. "Kestävä ja turvallinen Suomi 2030".

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye