Silakkaraati palkitsi vuoden parhaat silakkatuotteet Stadin Silakkamarkkinoilla
1970-luvulta saakka vaihtuvin jäsenin toiminut Silakkaraati valitsee vuosittain kolme parasta tuotetta Stadin Silakkamarkkinoiden tarjonnasta kategorioissa Vuoden maustekala sekä Silakkayllätys. Raati antaa tuotteille pisteitä perustuen makuun, ulkonäköön, tuoksuun ja koostumukseen.
Vuoden maustekala -sarjan pääpalkinnon voitti Magnus Nyholm Tirmosta. Toiseksi tuli Hannu Hellsten Pyhtäältä ja kolmanneksi Jörgen ja Johanna Kellgrenin Jörres fisk Pellingistä. Maustekala-sarjassa tuomaristo painotti erityisesti mausteen ja suolan harmoniaa sekä sitä, kuinka tuoreena kala on purkitettu.
Silakkayllätys-sarjassa voiton vei Pirjo ja Reima Salosen tillisilakka Taivassalosta. Tuomariston vakuutti tyylikäs tillin käyttö ja perinteisten makujen rohkea tulkinta. Toiseksi tuli Vento Aallon sitruuna-inkiväärisilakka Pyhämaalta ja kolmanneksi Heikki Eskelisen chili-valkosipulisilakka Paraisilta. Kaikki palkitut tuotteet ovat myynnissä kalastajien myyntipisteillä.
Vuoden silakkaraati koostui ruoka-alan ammattilaisista, silakkaruokien ystävistä ja kalastuksen tuntijoista. Mukana maistelemassa olivat Finlands svenska Marthaförbundin puheenjohtaja Andrea Hasselblatt, somevaikuttaja Enni Koistinen, muun muassa Helsingin kaupungin kalatalousasiantuntijana ja kalastuspäällikkönä toiminut Jukka Linder, ruokatoimittaja ja -valokuvaaja Mari Moilanen, Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä, Helsinki Distilling Companyn toimitusjohtaja Mikko Mykkänen sekä lähiruokaintoilija ja toimittaja Bitte Westerlund.
“Maistelupäivä oli mainio läpileikkaus silakan monipuolisuudesta. Mukana oli paljon hyviä ja perinteisiä makuja, mutta vielä rohkeammillekin kokeiluille olisi sijaa. Silakkamarkkinoiden tuotteissa käsityö saa näkyä”, sanoo Silakkaraadin puheenjohtaja Mikko Mykkänen.
Suomenruotsalaisen ruokakulttuurin palkinto Stadin Silakkamarkkinoille
Finlands svenska Marthaförbundin vuosittain jakaman ruokakulttuuripalkinnon sai tänä vuonna Stadin Silakkamarkkinat. Silakkamarkkinat on tärkeä osa suomenruotsalaista ruokakulttuuria ja tapahtuma edistää Marthaförbundetille tärkeitä arvoja kuten kotimaisen ruoan suosimista ja Itämeri-tietoisuuden lisäämistä, perusteluissa kerrotaan.
“Olemme kiitollisia saamastamme huomionosoituksesta”, sanoo Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula. “Silakkamarkkinoiden todellisia sankareita ovat kuitenkin kalastajat, joiden elinkeinoa haluamme olla mukana säilyttämässä.”
Stadin Silakkamarkkinoita vietetään Kauppatorilla lauantaihin 9. lokakuuta saakka. Merellisillä annoksilla pääsee herkuttelemaan markkinaviikon ajan myös läheisten Torikortteleiden ravintoloissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintäpäällikkö Laura Gottleben, Helsingin tapahtumasäätiö, laura.gottleben@eventshelsinki.fi, puh. 050 468 7243
Linn Jung, Finlands svenska Marthaförbund, linn@bertillsjung.com, puh. 050 463 3380
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin tapahtumasäätiö toteuttaa Helsingin kaupungin merkittäviä yleisötapahtumia kuten Helsingin juhlaviikkoja, Lux Helsinkiä, Helsinki-päivää, Helsingin uudenvuoden juhlaa, Silakkamarkkinoita ja Tuomaan Markkinoita. Tammikuussa 2019 toimintansa käynnistänyt säätiö kehittää Helsingistä entistä toimivampaa ja vetovoimaisempaa tapahtumakaupunkia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin tapahtumasäätiö
Stadin Silakkamarkkinat houkutteli Kauppatorille huikeat 90 000 kävijää11.10.2025 16:11:47 EEST | Tiedote
Stadin Silakkamarkkinoita vietettiin lähes 300-vuotisen perinteen mukaisesti Kauppatorilla lokakuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla. Markkinoilla vieraili 5.–11. lokakuuta yhteensä 90 000 kävijää. Tämän vuoden myyntivaltit olivat paikan päällä syötävät kala-annokset.
Stadin Silakkamarkkinoiden tämän vuoden parhaat silakkatuotteet on valittu5.10.2025 16:32:57 EEST | Tiedote
Stadin Silakkamarkkinoiden avajaispäivän perinteiden mukaan ruoka- ja kaupunkikulttuurin asiantuntijoista koostuva silakkaraati on palkinnut markkinoiden parhaat silakkatuotteet. Taivassalolaiset Pirjo ja Reima Salonen voittivat molemmat kilpailun kategoriat. Stadin Silakkamarkkinoita vietetään Kauppatorilla lauantaihin 11. lokakuuta asti.
Stadin Silakkamarkkinoilla juhlitaan meren makuja ja syksyistä tunnelmaa24.9.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Stadin Silakkamarkkinat valtaa Helsingin Kauppatorin jälleen 5.–11. lokakuuta. Lähes 300-vuotinen perinne tuo noin 40 kalastajan ja ruokatoimijan käsityönä omilla resepteillä valmistetut kalatuotteet ja muut saaristolaisherkut merelliseen markkinaympäristöön. Tapahtuma käynnistyy perinteisesti lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina pormestarin avajaispuheella ja markkinoiden parhaiden silakkatuotteiden palkitsemisella.
Helsinki-päivä ytimessä -suurtapahtuma juhlistaa Helsingin syntymäpäivää4.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Torstaina 12. kesäkuuta juhlittava Helsingin syntymäpäivä muuttaa koko kaupungin elämysten näyttämöksi, luvassa on satoja maksuttomia tapahtumia. Tämän vuoden uutuutena Kampin aukioilla järjestetään päivän päätapahtuma Helsinki-päivä ytimessä, jonka ohjelmassa on live-musiikkia, elokuvanäytöksiä, liikunta-aktiviteetteja ja taidetta kaikenikäisille.
Viikonloppuna päättynyt Musica nova Helsinki juhli nykymusiikin monimuotoista kenttää17.2.2025 10:26:21 EET | Tiedote
Suomen suurinta nykymusiikin biennaalia Musica nova Helsinkiä juhlittiin jälleen 5.–15. helmikuuta. Yhdentoista festivaalipäivän aikana koettiin lähes 40 konserttia ja muuta tapahtumaa, jotka keräsivät noin 7000 kävijää. Osa konserteista välitettiin lisäksi kotiyleisöille Ylen kanavilla. Seuraavaa festivaalia vietetään alkuvuodesta 2027 Tuuli Lindebergin johdolla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme
