Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Silta – Terveisiä kahdesta tasavallasta, Sild – Tervitusi kahest vabariigist, Näyttely Virka-galleriassa 13.10.2017 – 25.2.2018

Jaa

”Suomenlahti on elämämme akseli, ja sen rannat ovat toistensa peilikuvia." Näin runollisesti Suomen ja Viron suhdetta kuvaa Viron presidentti Lennart Meri vuonna 1995. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin Helsinki ja Tallinna ovat toistensa työssäkäyntialueita ja matkailijavirta kaupunkien välillä kasvaa vuosi vuodelta uusiin ennätyslukemiin. Silta-näyttely tarkastelee Suomen ja Viron välistä kanssakäymistä, kansallista identiteettiä ja itsenäisyyden merkitystä tavallisten ihmisten näkökulmasta.

Marja Helander: Maan sisällä linnut, 2017
Marja Helander: Maan sisällä linnut, 2017
Kuraattori Veikko Halmetoja sekä käsikirjoittaja Mikko-Olavi Seppälä kertovat Silta-näyttelystä
Siirry videokanavalle

Silta näyttelyn nimenä kuvaa meren erottamia ja yhdistämiä suomalaisia ja virolaisia. ”Suomen silta” on tullut tutuksi virolaisen Lydia Koidulan runosta. Näyttelyn käsikirjoittajan Mikko-Olavi Seppälän mukaan: ”Silta kokoaa ihmiset ja tavarat; kaikki joiden täytyy ylittää Suomenlahti.” Tulevaisuudessa silta saattaa saada tunnelin muodon ja mielikuva kaksoiskaupungista alkaa hahmottua yhä selkeämpänä.

Näyttelyn huomiota herättävin elementti on iso Talsinki-matkustajaterminaali, jossa yhdistyvät maitten väliset henkiset, kulttuuriset ja taloudelliset siteet. Matkamuistot, salakuljetetut tuotteet, valokuvat, tarinat ja filminpätkät herättävät menneisyyden eloon. ”Naapurivisassa” otellaan leikillisesti naapurikansojen kesken vuonna 1966 ja kansantaiteilija M. A. Numminen lentää leijalla Tallinnaan ”Kysy pois” –ohjelmassa 1977. 

Nykytaide tuo historiallisen osuuden rinnalle uutta särmää, sillä se katsoo nykyhetken lisäksi tulevaisuuteen. Osa kuraattori Veikko Halmetojan valitsemista valokuva- ja videoteoksista on tehty juuri Silta-näyttelyä varten. Mukaan kutsutut taiteilijat ovat Alexei Gordin, Flo Kasearu, Karel Koplimets ja Tanja Muravskaja Virosta sekä Marja Helander, Johanna Ketola, Sepideh Rahaa ja Sanni Seppo Suomesta.

Sanni Sepon ”Pieni paratiisi” -valokuvasarjassa kaupunkilaiset hoitavat pieniä maatilkkujaan Helsingissä, Tallinnassa ja Tartossa. Alexei Gordin kuvaa videoteoksessaan ”Aluminium” Suomesta Viroon salakuljetetun jätemetallin metsästämistä. Marja Helander nostaa videoteoksessaan "Maan sisällä linnut" esiin Suomen saamelaisen vähemmistön identiteetin valtakulttuurin paineen alla ja Tanja Muravskaja analysoi valokuvasarjassaan ”Virolainen rotu” käsitteitä puhdas virolainen ja puhdas eurooppalainen identiteetti.

Silta-näyttelyn ovat tuottaneet Virka-galleria, Viro-instituutti ja Viron suurlähetystö. Asiantuntijoina näyttelyssä ovat olleet Toomas Hiio Viron Sotamuseosta sekä Kai Lobjakas Viron Taideteollisuus- ja Designmuseosta. Näyttely juhlistaa Suomen ja Viron satavuotispäiviä, joilla on ajallisesti eroa vain muutama kuukausi. Maat itsenäistyivät Venäjän vallankumouksen jälkimainingeissa – Suomi 6.12.1917 ja Viro 24.2.1918. Neuvostoliiton luhistuessa Viro palautti itsenäisyytensä 20.8.1991.

Näyttelyyn liittyy kattava oheisohjelma kirjallisuusilloista Helsingin ja Viron tulevaisuutta pohtiviin seminaareihin. Tutustu ohjelmistoon https://www.hel.fi/kanslia/virka-fi/tapahtumat/

Näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuoden sekä Eesti Vabariik 100 -ohjelmistoa.

Virka-galleria Helsingin kaupungintalo, Sofiankatu 1
Avoinna: ma-pe 9-19, la-su 10-16 
Ilmainen sisäänpääsy www.virka.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Näyttelysuunnittelija Virka-galleria Liisa-Maija Hertto liisa-maija.hertto@hel.fi 040 334 6449
Projektipäällikkö Viro-instituutti Jenni Kallionsivu jenni@viro-instituutti.fi 045 105 8815
Käsikirjoittaja Mikko-Olavi Seppälä mikko-olavi.seppala@helsinki.fi 040 567 1404
Kuraattori Veikko Halmetoja veikkohalmetoja@gmail.com 044 215 3005

Kuvat

Marja Helander: Maan sisällä linnut, 2017
Marja Helander: Maan sisällä linnut, 2017
Lataa
Marja Helander: Maan sisällä linnut, 2017
Marja Helander: Maan sisällä linnut, 2017
Lataa
Karel Koplimets: Case No 11. TALSINKI, 2016-2017
Karel Koplimets: Case No 11. TALSINKI, 2016-2017
Lataa
Sepideh Rahaa: Meeting Point, 2017.
Sepideh Rahaa: Meeting Point, 2017.
Lataa
Flo Kasearu: Estonian Dream, 2011.
Flo Kasearu: Estonian Dream, 2011.
Lataa
Sanni Seppo: Pieni paratiisi, 2017.
Sanni Seppo: Pieni paratiisi, 2017.
Lataa
Sanni Seppo: Pieni Paratiisi, 2017.
Sanni Seppo: Pieni Paratiisi, 2017.
Lataa
Silta - Terveisiä kahdesta tasavallasta
Silta - Terveisiä kahdesta tasavallasta
Lataa
Alexei Gordin: Aluminun, 2017.
Alexei Gordin: Aluminun, 2017.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki on asiantuntijoiden kaupunki15.12.2017 09:57Tiedote

Helsingin työpaikkojen ammattirakenteelle on ominaista erityisasiantuntija- ja asiantuntijatehtävissä työskentelevien korkea osuus. Heitä on noin puolet kaikista Helsingin työpaikoista. Lukumääräisesti pääkaupungin suurimpia työllistäjiä ovat kuitenkin palvelualat, joiden asiakaskunta koostuu pääasiassa oman alueen asukkaista ja kaupungissa työssäkäyvistä. Helsingin erikoisuus muuhun Suomeen verrattuna ovat pitkälle erikoistuneet palvelualat, jotka useasti liittyvät informaatiosektoriin. Näitä aloja ovat elokuva- ja tv-toiminta, kustannustoiminta, tietojenkäsittelyalat, mainonta sekä tutkimus ja kehittäminen. Elinkeinoelämän kehityksen ja tehokkuuden kannalta tärkeät rahoitustoiminnan, laki- ja laskentatoimen sekä liikkeenjohdon konsultointipalveluja tarjoavien alojen työpaikat ovat myös voimakkaasti keskittyneet Helsinkiin.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti lausunnosta valinnanvapauslakiehdotukseen13.12.2017 21:30Tiedote

Helsingin kaupunginvaltuusto teki periaatepäätöksen lausunnoksi maan hallituksen esitysluonnoksesta, joka koskee lakia asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Valtuusto päätti lausunnosta pitkän keskustelun ja kahden äänestyksen jälkeen. Valtuutettu Sirpa Asko-Seljavaaran esittämä lisäys lausuntoon hyväksyttiin äänin 66-2. Lisäyksen mukaan kaikki tuottajat osallistuvat yhtäläisesti opetuksen ja tutkimuksen kustannuksiin (lausunnon kohdassa 130). Valtuutettu Daniel Sazonovin vastaehdotus hävisi äänestyksessä äänin 59-22.

International House Helsinki -palvelulla vilkas avajaisviikko12.12.2017 10:00Tiedote

Pääkaupunkiseudulle hiljattain muuttaneita kansainvälisiä osaajia ja Uudenmaan alueella toimivia työnantajia palveleva International House Helsinki (IHH) keräsi ensimmäisen toimintaviikkonsa aikana päivittäin noin parisensataa kävijää. Valtaosa asiakkaista on maistraattiin saapuvia väestötietojärjestelmään rekisteröityjiä, jotka voivat nyt samalla käynnillä hyödyntää kaupungin maahanmuuttoneuvonnan, Verohallinnon, Kelan, TE-toimiston ja Eläketurvakeskuksen palveluita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme