HUS

Siltasairaalan julkisivu osana kattavaa taideohjelmaa

Jaa

HUSin uuteen, Helsingin Meilahteen vuonna 2022 valmistuvaan Siltasairaalaan toteutetaan vaikuttava taiteen esillepano. Taideohjelman ensimmäinen teos on jo nähtävillä rakenteilla olevan sairaalan julkisivussa.

HUSin vuonna 2022 valmistuvaan Siltasairaalaan toteutetaan taideohjelman mukaisesti tilattuja teoksia.
HUSin vuonna 2022 valmistuvaan Siltasairaalaan toteutetaan taideohjelman mukaisesti tilattuja teoksia.

Siltasairaalalle on laadittu oma taideohjelma, jonka mukaisesti sairaalaan tilataan varta vasten suunniteltuja ja toteutettuja taideteoksia. Taideohjelman lähtökohtana on taiteellisesti korkeatasoinen ja monimuotoinen kokonaisuus, joka sisältää eri materiaalein ja välinein toteutettuja nykytaideteoksia. Teokset integroidaan osaksi rakennuksen arkkitehtuuria ja tilojen käyttöä.

Taideohjelman toteuttamiseen on luotu oma toimintamalli taiteilija- ja teosvalintoihin sekä monivaiheiseen valmistelu- ja päätösprosessiin. Taiteen suunnittelua, kokoamista ja tuottamista konsultoi taidekuraattori.

”Siltasairaalan taideohjelmassa keskitytään erityisesti sairaalan yhteisiin avoimiin tiloihin, kuten auloihin ja odotustiloihin, joita käyttävät niin potilaat ja omaiset kuin henkilökunta ja opiskelijatkin. Taidetta voi kohdata myös yksityisemmissä tiloissa, kuten potilashuoneissa ja hiljentymishuoneissa. Lisäksi teoksiin voi syventyä vaikkapa omalla puhelimella virtuaalisessa teosarkistossa”, kertoo Siltasairaalan taideohjelman kuraattori Taru Elfving.

HUSissa taide kuuluu nykyaikaiseen sairaalarakentamiseen. Se toimii yhtenä keinona kehittää hoitoympäristöä terveyttä edistäväksi ja potilaan voimavaroja tukevaksi. Taiteella on merkitys viihtymiselle ja hyvinvoinnille ja se tukee tiloissa tapahtuvia kohtaamisia.

Teemana Helsingin elävä kaupunkiympäristö

Yhdistävänä teemana Siltasairaalan taideohjelmassa on Helsingin kantakaupungin elävä ympäristö, joka toimii lähtökohtana kaikelle sairaalaan tilatulle taiteelle. Taideteokset viittaavat muun muassa Helsingin kulttuurihistoriaan, arkkitehtuuriin ja kaupunkiluontoon sekä nostavat esiin yhteisöllisyyttä ja arjen merkityksellisiä eleitä ja elementtejä. Kokonaisuuden suunnittelussa huomioidaan sekä tämän päivän että tulevaisuuden kaupunkilaiset.

Ohjaavina periaatteina taideohjelmassa ovat HUSin arvot: kohtaaminen, edelläkävijyys ja yhdenvertaisuus. Tärkeään rooliin on nostettu myös kestävyys. Teostuotannoissa korostetaan ekologisuutta, paikallisia tuotantoja, pitkäikäisiä materiaaleja, sairaalan toimintaa tukevia taiteellisia ja tilallisia ratkaisuja, sekä sisällöllistä syvyyttä ja merkityksellisyyttä sairaalan eri käyttäjille.

Ensimmäinen taideteos nähtävillä sairaalan julkisivussa

Siltasairaalan taideohjelman ensimmäinen tilausteos on julkisivuun toteutettu, kuvataiteilija Sari Palosaaren teos Huokoinen raja. Teos on keraamisesti painettu printtikuvio julkisivun lasiosissa. Osittain läpäisevän tekstuurin aiheena on veden pinta, joka viittaa Helsingin kantakaupunkia rajaaviin meren rantaviivoihin.

Julkisivuteos on osa Palosaaren viisiosaista kokonaisuutta nimeltään Kehoja arkkitehtuurin väleissä, jonka osat sijoittuvat Siltasairaalan rakennusosien julkisivuun sekä sisätilaan. Teoskokonaisuudessa virittäydytään osaksi kaupunkiympäristöä tarkastellen sitä elettynä tilana ja kehollisena kokemuksena.

Siltasairaalaan toteutetaan noin kymmenen teoskokonaisuutta eri taiteilijoilta. Muut valmistelussa olevat tilausteokset julkistetaan tuotantojen edetessä. Siltasairaalan teokset voi nähdä paikan päällä vuoden 2023 alkupuolella, kun sairaalan toiminta käynnistyy.

HUSilla on useita rakennushankkeita, joissa taide huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa. HUSin taidekokoelmaa ylläpitää vuonna 2013 toimintansa aloittanut taidetoimikunta, joka hankkii ja sijoittaa taideteoksia sairaaloihin, vuokrakohteisiin ja muihin HUSin tiloihin. Vuosittaiset määrärahat taiteelle määrittää HUSin hallitus.

Lue lisää Sari Palosaaren teoskokonaisuudesta 

Lisätietoja medialle:

HUSin mediapalvelun yhteystiedot: www.hus.fi/ajankohtaista/medialle

Yhteyshenkilöt

Taru Elfving, HUSin Siltasairaalan taideohjelman kuraattori
0500 424 063, taruelfving@gmail.com

Salla Itäaho, arkkitehti, HUS Tilakeskus
050 427 9229, salla.itaaho@hus.fi

Kuvat

HUSin vuonna 2022 valmistuvaan Siltasairaalaan toteutetaan taideohjelman mukaisesti tilattuja teoksia.
HUSin vuonna 2022 valmistuvaan Siltasairaalaan toteutetaan taideohjelman mukaisesti tilattuja teoksia.
Lataa
Siltasairaalan julkisivussa on kuvataiteilija Sari Palosaaren suunnittelema taidelasipinta.
Siltasairaalan julkisivussa on kuvataiteilija Sari Palosaaren suunnittelema taidelasipinta.
Lataa
Kuvataiteilija Sari Palosaaren taideteos on keraamisesti painettu printtikuvio Siltasairaalan julkisivun lasiosissa.
Kuvataiteilija Sari Palosaaren taideteos on keraamisesti painettu printtikuvio Siltasairaalan julkisivun lasiosissa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Viiveitä Finentry-koronatestituloksien välittymisessä Oulun seudulla29.7.2021 18:58:49 EEST | Tiedote

Suomeen maahantulijat ohjataan käyttämään Finentry-palvelua osoitteessa www.finentry.fi koronatestin ajanvaraukseen. Palvelu opastaa ajanvarauksen tekemisessä. Oulun seudulla Finentryn kautta tehty ajanvaraus ohjautuu Pihlajalinnan Isokadun ja Rehapoliksen koronanäytteenottopisteisiin. Näissä pisteissä koronatesteissä käyneiden maahantulijoiden koronatestitulosten saamisessa on ilmennyt satunnaisia viiveitä viikoilla 28- 30. Viiveet johtuivat Finentry-palvelussa olleesta ohjelmointivirheestä, jonka ohjelmiston tekninen toteuttaja HUS Tietohallinto on korjannut 27.7.2021. Finentry-palvelu pahoittelee virheestä aiheutunutta haittaa. Ongelma ei ole koskettanut muita Pihlajalinnan koronanäytteissä käyneitä asiakkaita eikä muualla Suomessa Finentry-näytteenottopisteissä käyneitä asiakkaita. Mikäli maahantulija ei ole saanut Finentry-palvelusta testitulosta 48 tunnin kuluessa näytteenotosta, hän voi olla yhteydessä numeroon 09 471 80918 arkisin klo 11.30- 15.30 välisenä aikana tai tarvittaes

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme