Siltasairaalan julkisivu osana kattavaa taideohjelmaa

Siltasairaalalle on laadittu oma taideohjelma, jonka mukaisesti sairaalaan tilataan varta vasten suunniteltuja ja toteutettuja taideteoksia. Taideohjelman lähtökohtana on taiteellisesti korkeatasoinen ja monimuotoinen kokonaisuus, joka sisältää eri materiaalein ja välinein toteutettuja nykytaideteoksia. Teokset integroidaan osaksi rakennuksen arkkitehtuuria ja tilojen käyttöä.
Taideohjelman toteuttamiseen on luotu oma toimintamalli taiteilija- ja teosvalintoihin sekä monivaiheiseen valmistelu- ja päätösprosessiin. Taiteen suunnittelua, kokoamista ja tuottamista konsultoi taidekuraattori.
”Siltasairaalan taideohjelmassa keskitytään erityisesti sairaalan yhteisiin avoimiin tiloihin, kuten auloihin ja odotustiloihin, joita käyttävät niin potilaat ja omaiset kuin henkilökunta ja opiskelijatkin. Taidetta voi kohdata myös yksityisemmissä tiloissa, kuten potilashuoneissa ja hiljentymishuoneissa. Lisäksi teoksiin voi syventyä vaikkapa omalla puhelimella virtuaalisessa teosarkistossa”, kertoo Siltasairaalan taideohjelman kuraattori Taru Elfving.
HUSissa taide kuuluu nykyaikaiseen sairaalarakentamiseen. Se toimii yhtenä keinona kehittää hoitoympäristöä terveyttä edistäväksi ja potilaan voimavaroja tukevaksi. Taiteella on merkitys viihtymiselle ja hyvinvoinnille ja se tukee tiloissa tapahtuvia kohtaamisia.
Teemana Helsingin elävä kaupunkiympäristö
Yhdistävänä teemana Siltasairaalan taideohjelmassa on Helsingin kantakaupungin elävä ympäristö, joka toimii lähtökohtana kaikelle sairaalaan tilatulle taiteelle. Taideteokset viittaavat muun muassa Helsingin kulttuurihistoriaan, arkkitehtuuriin ja kaupunkiluontoon sekä nostavat esiin yhteisöllisyyttä ja arjen merkityksellisiä eleitä ja elementtejä. Kokonaisuuden suunnittelussa huomioidaan sekä tämän päivän että tulevaisuuden kaupunkilaiset.
Ohjaavina periaatteina taideohjelmassa ovat HUSin arvot: kohtaaminen, edelläkävijyys ja yhdenvertaisuus. Tärkeään rooliin on nostettu myös kestävyys. Teostuotannoissa korostetaan ekologisuutta, paikallisia tuotantoja, pitkäikäisiä materiaaleja, sairaalan toimintaa tukevia taiteellisia ja tilallisia ratkaisuja, sekä sisällöllistä syvyyttä ja merkityksellisyyttä sairaalan eri käyttäjille.
Ensimmäinen taideteos nähtävillä sairaalan julkisivussa
Siltasairaalan taideohjelman ensimmäinen tilausteos on julkisivuun toteutettu, kuvataiteilija Sari Palosaaren teos Huokoinen raja. Teos on keraamisesti painettu printtikuvio julkisivun lasiosissa. Osittain läpäisevän tekstuurin aiheena on veden pinta, joka viittaa Helsingin kantakaupunkia rajaaviin meren rantaviivoihin.
Julkisivuteos on osa Palosaaren viisiosaista kokonaisuutta nimeltään Kehoja arkkitehtuurin väleissä, jonka osat sijoittuvat Siltasairaalan rakennusosien julkisivuun sekä sisätilaan. Teoskokonaisuudessa virittäydytään osaksi kaupunkiympäristöä tarkastellen sitä elettynä tilana ja kehollisena kokemuksena.
Siltasairaalaan toteutetaan noin kymmenen teoskokonaisuutta eri taiteilijoilta. Muut valmistelussa olevat tilausteokset julkistetaan tuotantojen edetessä. Siltasairaalan teokset voi nähdä paikan päällä vuoden 2023 alkupuolella, kun sairaalan toiminta käynnistyy.
HUSilla on useita rakennushankkeita, joissa taide huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa. HUSin taidekokoelmaa ylläpitää vuonna 2013 toimintansa aloittanut taidetoimikunta, joka hankkii ja sijoittaa taideteoksia sairaaloihin, vuokrakohteisiin ja muihin HUSin tiloihin. Vuosittaiset määrärahat taiteelle määrittää HUSin hallitus.
Lue lisää Sari Palosaaren teoskokonaisuudesta
Lisätietoja medialle:
HUSin mediapalvelun yhteystiedot: www.hus.fi/ajankohtaista/medialle
Yhteyshenkilöt
Taru Elfving, HUSin Siltasairaalan taideohjelman kuraattori
0500 424 063, taruelfving@gmail.com
Salla Itäaho, arkkitehti, HUS Tilakeskus
050 427 9229, salla.itaaho@hus.fi
Kuvat



Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme