Lapin ELY-keskus

Simojoen virtaama kääntymässä nousuun

Jaa
Lapin tulvaennusteet näyttävät edelleen maltillisilta. Osalla havaintoasemista on jo nähtävissä pientä vedenkorkeuden nousua. Lapin alueelle on ennustettu loppuviikoksi sateita, mikä voi näkyä tulvavirtaaman kasvuna erityisesti Simojoella. Kylmä sää viivyttää säännösteltyjen järvien vedenkorkeuksien nousua.
Tengeliönjoki 26.4.2023. Kuva: Lapin ELY-keskus
Tengeliönjoki 26.4.2023. Kuva: Lapin ELY-keskus

Simojoen virtaaman odotetaan kääntyvän nousuun lähipäivinä. Tuleva viilenevä sää voi kuitenkin hidastaa tai pysäyttää virtaaman nousun. Lapin alueelle on loppuviikoksi tulossa saderintama, josta suurimmat sadekertymät osuvat Etelä- ja Länsi-Lapin alueelle. Sateet voivat alkuvaiheessa tulla vetenä, mutta sateiden olomuoto voi olla myös räntää tai lunta. Torstain jälkeen sää viilenee ja viikonlopusta on odotettavissa kylmä.

Simojoen tulvahuipun ennustetaan jäävän tavanomaista pienemmäksi ja myös kaksihuippuinen tulva on mahdollinen. Jään lähdön Simossa ennustetaan tapahtuvan seuraavien 3–4 päivän aikana. Simojoella on jo sulia alueita ja jääkansi on heikentynyt.

Muissa Lapin vesistöissä tulvahuippujen ennustetaan edelleen toteutuvan tavanomaisen tulvan suuruisina toukokuun loppupuolella tai touko-kesäkuun vaihteessa. Suurempi todennäköisyys tavanomaista hieman suuremmalle tulvalle on Tornionjoella, jossa lunta on jonkin verran tavanomaista enemmän. Tornionjoella Karungissa jäiden ennustetaan lähtevän toukokuun alkupuolella.

Lapin alueen säännöstellyt järvet alkavat olla kevään alimmissa vedenkorkeuksissa. Kylmä sää viivyttää järvien tulovirtaamien kääntymistä kasvuun, minkä vuoksi säännösteltyjen järvien vedenkorkeudet pysyttelevät vielä alhaisella tasolla ja ranta-alueet kuivillaan.

Seuraava viranomaisten tulvakokous on 2.5.2023

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomen ympäristökeskus
Ryhmäpäällikkö Ari Koistinen (tulvaennusteet), puh. 0295 251 287


Lapin ELY-keskus
Johtava vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen, puh. 0295 037 354
Johtava vesitalousasiantuntija Juha-Petri Kämäräinen (säännöstely), puh. 0295 037 406


Lapin ELY-keskuksen sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Tengeliönjoki 26.4.2023. Kuva: Lapin ELY-keskus
Tengeliönjoki 26.4.2023. Kuva: Lapin ELY-keskus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Kesän päällystystyöt painottuvat Lapissa valta- ja kantateille31.5.2023 09:44:09 EEST | Tiedote

Päällystystyöt ovat käynnistyneet Lapissa ja ne valmistuvat syyskuun loppuun mennessä. Tänä kesänä päällystämme mm. Enontekiöllä, Kittilässä, Rovaniemellä ja Posiolla. Huonokuntoisia päällysteitä uusitaan vain 95 km kilometrin matkalta ja kävely- ja pyöräilyteitä noin 6 kilometriä. Kilometrejä vähentävät sekä kustannustason jyrkkä nousu että rakenteenkorjausten määrän kasvu. Korjausvelka maantieverkolla kasvaa tänäkin vuonna.

Lapissa tuotetaan palveluja ja tuotteita, joille on globaalia kysyntää31.5.2023 08:00:17 EEST | Tiedote

Lapin suhdannekatsauksen mukaan kehitys jatkui positiivisena vuonna 2022. Koronapandemian aiheuttamasta notkahduksesta on toivuttu. Liikevaihdon vuosimuutos jatkui positiivisena kaikilla tarkastelluilla toimialoilla. Eniten liikevaihto kasvoi matkailupalveluissa ja majoitus- ja ravitsemistoiminnassa ja vähiten kaupassa. Henkilöstömäärän, mukaan lukien julkinen sektori, vuosimuutos jäi liikevaihtoa vaisummaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme