Pirkanmaan ELY-keskus

Sinilevää havaittu kahdeksalla järvellä (Pirkanmaa)

Jaa

Viikolla 25 Pirkanmaalla havaittiin sinilevää kahdeksalla valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla.

Kuva Kihniön Nerkoojärveltä. Siellä ei tarkkailla sinilevätilannetta.
Kuva Kihniön Nerkoojärveltä. Siellä ei tarkkailla sinilevätilannetta.

Tampereen eteläpuolisella Pyhäjärvellä havaittiin hieman sinilevää neljässä paikassa: Nokian Halkoniemen uimarannalla ja Lehtiniemessä, Lempäälän Mäyriänrannassa ja Pirkkalan Kranstolpan uimarannassa. Hieman sinilevää havaittiin myös Nokian Tottijärvessä, Palkäneellä Kukkian Luopioisten uimarannalla ja Tampereen Kaukajärvessä sekä Kangasalan Kirkkojärvessä.

Tampereella uimarantojen lämpötila- ja leväpalveluun oli kirjattu levähavaintoja Särkijärvestä, Alasjärveltä, Kaukajärven Riihiniemen uimarannalta sekä Kaukajärven uimalasta. Palveluun pääsee sivulta www.tampere.fi/uimarannat. Lisäksi Järviwikiin oli merkitty kansalaishavainto Urjalan Rutajärvestä. Kaikki vesien äärellä oleilevat voivat merkitä yleisöhavaintoja Järviwikiin Havaintolähetin avulla.

Sinilevää on Järviwikin leväbarometrin mukaan ajankohdan keskiarvoon nähden enemmän. Barometri kuvaa sinilevätilannetta suhteessa aiempiin vuosiin. Se lasketaan joka viikko valtakunnallisen leväseurannan kiinteiden havaintopaikkojen havaintojen perusteella. Alueelliset leväbarometrit löytyvät ELY-keskusten levätilanne-sivuilta. Edellisten vuosien leväbarometrejä voi tarkastella Leväarkistossa.

Muista arvioida levätilanne ennen kuin pulahdat uinnille

Juhannukseen kuuluu perinteisesti saunominen ja uiminen. Muista kuitenkin tarkistaa levätilanne ennen uimista! Levän määrä voi vaihdella nopeastikin, kun levälautat kasaantuvat ja hajoavat jälleen tuulen vaikutuksesta. Jos levää näkyy vain vähän, on uiminen vielä turvallista, kunhan vettä ei niellä. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei tulisi päästää lainkaan uimaan, jos vedessä on näkyvästi sinilevää. Sinileväistä vettä ei tulisi käyttää löylyvetenä, sillä kiukaalla höyrystyvät levämyrkyt ovat erittäin haitallisia hengitettyinä.

Lisätietoja Järviwiki:

Levätilanne Pirkanmaalla

Leväarkisto

Havaintolähetti

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:

ylitarkastaja Anu Peltonen
puh. 0295 036 367
anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Kuva Kihniön Nerkoojärveltä. Siellä ei tarkkailla sinilevätilannetta.
Kuva Kihniön Nerkoojärveltä. Siellä ei tarkkailla sinilevätilannetta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme