Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Sinilevää havaittu sekä merialueilla että sisävesillä (Pohjalaismaakunnat)

Jaa

Kuluneen viikon aikana sinilevää havaittiin viidellä valtakunnallisen leväseurannan havaintopisteellä pohjalaismaakunnissa. Vähäisistä sinileväesiintymistä tehtiin havainto Pietarsaaren edustalla Luodon rannikkoalueella, Mustasaaren Karperönjärvellä, Evijärven Sillankorvan sekä Ähtärinjärven Mustaniemen ja Kylmälahden havaintopisteillä. Lisäksi Ähtärin ympäristönsuojelun havaintopisteellä Ähtärinsalmessa havaittiin hieman sinilevää. Rotarien sinileväseurannassa tehtiin havainto vähäisestä sinileväesiintymästä Kaskisten Vackergrundissa Tallvarpenin merialueella.

Viikon 28 aikana on tehty kansalaishavaintoja vähäisistä sinileväesiintymistä Uudenkaarlepyyn Monåfjärdenin ja Vöyrin Pirklotfjärdenin merialueilla, Vaasan rannikolla Skadebådanilla ja Långskärin kalasatamassa. Runsaasti sinilevää havaittiin tiistaina Luodon Kåtaflaganin alueella. Sisävesillä kansalaishavaintoja tehtiin vähäisistä sinileväesiintymistä Kuortaneenjärven Puodinkedonlahdessa ja Kirkkorannalla, Lestijärven selällä sekä useampi havainto Seinäjoen Kyrkösjärven uimarannan läheisyydessä. Runsaista sinileväkukinnoista tehtiin kansalaishavainto Lappajärven Rantalassa eilen sekä erittäin runsaista sinileväkukinnoista tiistaina Mustasaaren Kastbälgenissä.

Pintaveden lämpötilat näyttäisivät viilenneen kahden viranomaisen ylläpitämän havaintopisteen perusteella. Närpiön Hinjärven ja Lappajärven Halkosaaren havaintopisteillä pintaveden lämpötilaksi mitattiin 20 astetta tiistaina. Molemmissa havaintopisteissä pintaveden lämpötila oli 25 astetta 2.7.2022. Otolliset olosuhteet, kuten lämpimät vedet, kiihdyttävät sinilevän kasvua.

Ennen veteen kastautumista tai sen käyttöä on hyvä tarkkailla vettä mahdollisten leväesiintymien varalta. Jos vedessä on havaittavissa vihertäviä hiukkasia tai vihreäksi värjäytynyttä vettä, on hyvä suorittaa vesilasitesti. Sinilevä nousee seisahtuneessa vedessä noin tunnin kuluessa veden pinnalle. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Leväepäilyn kohdatessa on aina hyvä noudattaa erityistä varovaisuutta, eikä vettä sauna-, kastelu ja pesuvetenä tule käyttää. Erityisesti pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa leväpitoisen veden lähettyviltä.

Ajankohtaiset tiedot levätilanteesta löytyvät Järvi-Meriwikistä (www.jarviwiki.fi), jonne myös kansalaiset voivat tallentaa omia havaintojaan. Lisäksi sinilevähavainnoista voi ilmoittaa leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990. 

Tallenna levähavaintosi järviwiki/meriwiki-palveluun: www.jarviwiki.fi tai Havaintolähetti-sovelluksella.

Lisätietoa sinilevästä löytyy Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen verkkosivulta: Sinilevät eli syanobakteerit (thl.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Leväseurantapuhelin: 0295 027 990

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme