Pirkanmaan ELY-keskus

Sinilevää oli tänä kesänä vaihtelevasti - laajoilta kalakuolemilta vältyttiin

Jaa

Tämä kesä oli sinilevähavaintojen perusteella vaihteleva. Pitkistä helteistä huolimatta sinilevää oli vain muutamina viikkoina runsaammin kuin normaalisti. Myös laajoilta kalakuolemilta vältyttiin. Leväseuranta päättyy tämän viikon jälkeen.

Pirkanmaan sinilevätilanne oli tänä kesänä vaihteleva.
Pirkanmaan sinilevätilanne oli tänä kesänä vaihteleva.

Viimeisellä leväseurantaviikolla runsaasti sinilevää havaittiin Ikaalisissa Kyrösjärven Hämylänlahdella ja Nokialla Pyhäjärven Lehtiniemessä ja Halkoniemen uimarannassa. Vähän sinilevää havaittiin Nokialla Pyhäjärven Maatialanlahdella, Kangasalan Kirkkojärvessä ja Vesijärvessä sekä Nokian Vihnusjärvessä.

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden normaali määrä.

Valtakunnallinen leväseuranta ja Pirkanmaan ELY-keskuksen säännöllinen sinilevätilanteesta tiedottaminen loppuu tällä viikolla. Sinilevätilannetta seurattiin Pirkanmaalla 43 havaintopaikalla kesäkuun alusta syyskuun loppuun saakka 18 viikon ajan.

Havaintopaikat edustivat rehevyydeltään, kooltaan ja vedenlaadultaan erityyppisiä järviä. Seurannan tarkoituksena oli antaa yleiskuva levätilanteesta erilaisissa järvissä.

Kesällä 2021 levähavaintojen määrä vaihteli

13 seurantapaikalla ei havaittu lainkaan sinileviä koko seurantajakson aikana. Vuosien 1998–2020 pitkäaikaiskeskiarvoon verrattuna leviä oli vaihtelevasti. Viikoilla 28 ja 35 sekä 36 leviä oli runsaammin kuin normaalisti ja viikoilla 27, 29 ja 31 selvästi keskimääräistä vähemmän.

Useimmin sinilevähavaintoja tehtiin Kangasalan Kirkkojärvessä (16 havaintokerralla) ja Nokialla Pyhäjärven Lehtiniemessä (14 havaintokerralla).

Helle ei lisännyt kalakuolemia

Poikkeuksellisen pitkään jatkunut helteinen sää nosti kesällä järvivesien lämpötiloja. Helle ei kuitenkaan aiheuttanut erityisen runsasta sinileväkesää eikä laajoja kalakuolemia.

- Kesä oli siinä mielessä erikoinen, että sinilevätilanne säilyi melko maltillisena helteisiin nähden. Levät voivat runsastua hyvinkin paljon pitkillä hellejaksoilla. Myöskään laajoja kalakuolemia ei Pirkanmaalla raportoitu, vaikka usein nekin voivat lisääntyä, kun veden lämpötilat nousevat, kertoo ylitarkastaja Anu Peltonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Järviwiki:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367

Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Pirkanmaan sinilevätilanne oli tänä kesänä vaihteleva.
Pirkanmaan sinilevätilanne oli tänä kesänä vaihteleva.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme