Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Sinilevää on havaittu useilla Helsingin uimarannoilla

Jaa
Tällä viikolla Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut otti vesinäytteet Pakilan, Pikkukosken, Tapaninvainion, Mustasaaren, Pihlajasaaren, Suomenlinnan ja Uunisaaren uimarannoilta. Kaikki tutkitut näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Sinilevää havaittiin useimmilla rannoilla. Uimaveden lämpötila oli alkuviikosta otetuissa näytteissä 19–22 asteen välillä.
Myös Uunisaaren uimarannalla on havaittu tällä viikolla runsaasti sinilevää. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Matti Miinalainen
Myös Uunisaaren uimarannalla on havaittu tällä viikolla runsaasti sinilevää. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Matti Miinalainen

Näytteenoton yhteydessä havaittiin Mustasaaressa, Pihlajasaaressa, Uunisaaressa, Pakilassa ja Pikkukoskella runsaasti sinileviä, Suomenlinnassa ja Tapaninvainiossa havaittiin hieman vähemmän sinileviä. Sinilevien määrä ja esiintyvyys voi kuitenkin vaihdella suuresti riippuen vallitsevista tuulista ja lämpötilasta sekä rannan suojaisuudesta.

Vähäinen sinilevämäärä, joka ei ole silmin havaittavissa, ei estä uimista. Jos vedessä näkyy runsaasti sinilevää, on suositeltavaa välttää uimista ja käydä suihkussa heti uimisen jälkeen. Etenkin lasten tulee välttää uimista, jos vedessä on sinilevää.

Sinileväpitoista vettä ei tule niellä eikä käyttää talous-, kastelu- tai löylyvetenä. Lisäksi on hyvä varmistaa, etteivät lemmikkieläimet pääse juomaan sinileväpitoista vettä.

Sinilevien määrät yhä nousussa Helsingin merialueella

Meriveden pintalämpötila on noussut viime viikosta ja on Helsingin edustalla kauttaaltaan noin 20-asteista. Sinilevät ovat runsastuneet entisestään Helsingin merialueilla. Vedessä on näkynyt monin paikoin sinilevää vihertävinä hippuina tai ohuina lauttoina veden pinnalla. Leväesiintymät vaihtelevat alueittain tuulten ja virtausten mukaan.

Sinilevälajistosta runsaimpia olivat Aphanizomenon ja Dolichospermum -sukujen sinilevät, joista Dolichospermum-suvun levät saattavat muodostaa myrkyllisiä kukintoja. Lisäksi vedessä oli Nodularia -suvun sinilevää, joka tuottaa maksalle myrkyllisiä yhdisteitä.

Sinilevät eivät nimestään huolimatta ole leviä vaan syanobakteereja. Ne ovat kuitenkin toiminnaltaan hyvin samankaltaisia levien kanssa. Sinilevien massaesiintymät ovat luonnollinen osa Itämeren vuotuista sykliä, mutta ne ovat runsastuneet viime vuosikymmeninä Itämeren rehevöitymisen vuoksi.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla.

www.hel.fi/uimavesi

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta https://ulkoliikunta.fi/

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä:

www.hel.fi/merivesi (meriveden laatu) meri.hel.fi (veden lämpötila, merisää ja aallokko)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat:
vs. terveysinsinööri
Anna Petäjäniemi
puh. 09 310 32059
uimavesilaatuvalvonta@hel.fi


Merialue:
tutkimusavustaja
Anni Jylhä-Vuorio
puh. 040 5732051
anni.jylha-vuorio@hel.fi

Kuvat

Myös Uunisaaren uimarannalla on havaittu tällä viikolla runsaasti sinilevää. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Matti Miinalainen
Myös Uunisaaren uimarannalla on havaittu tällä viikolla runsaasti sinilevää. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Matti Miinalainen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Proposal for an architectural programme for Helsinki published – next step is political decision-making19.4.2024 09:48:22 EEST | Tiedote

High-quality architecture and the planning of public urban spaces increase residents’ wellbeing and Helsinki’s appeal. The newly published proposal for the Helsinki architectural programme, titled Helsinki rakentaa hyvää elämää (Helsinki builds good life), is a discussion opener on the significance of architecture in Helsinki and a tool for developing architecture further. The proposal was launched at Central Library Oodi on Thursday 18 April. Next it will enter the political decision-making process.

Utkastet till Helsingfors arkitekturprogram offentliggjordes – framskrider näst till beslutsfattandet19.4.2024 09:45:27 EEST | Tiedote

Högklassig arkitektur och planering av det offentliga stadsrummet ökar stadsbornas välbefinnande och Helsingfors dragningskraft. Helsingfors nya utkast till arkitekturprogram, Helsinki rakentaa hyvää elämää, är en samtalsöppning om arkitekturens betydelse i Helsingfors och ett verktyg för vidareutveckling av arkitekturen. Utkastet offentliggjordes torsdagen den 18 april i Ode. Utkastet framskrider till det politiska beslutsfattandet nästa vecka.

Helsingin arkkitehtuuriohjelman luonnos julkistettiin – etenee seuraavaksi päätöksentekoon19.4.2024 09:43:11 EEST | Tiedote

Laadukas arkkitehtuuri ja julkisen kaupunkitilan suunnittelu lisäävät kaupunkilaisten hyvinvointia ja Helsingin vetovoimaa. Helsingin uusi arkkitehtuuriohjelmaluonnos, Helsinki rakentaa hyvää elämää, on keskustelunavaus arkkitehtuurin merkityksestä Helsingissä ja työkalu sen edelleen kehittämiseksi. Luonnos julkistettiin Oodissa torstaina 18. huhtikuuta. Luonnos etenee poliittiseen päätöksentekoon ensi viikolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye