Pirkanmaan ELY-keskus

Sinilevähavainnot lisääntyneet – järvivedet keskimääräistä lämpimämpiä

Jaa

Sinilevää havaittiin kymmenellä havaintopaikalla. Helteisenä jatkuva sää saattaa aiheuttaa kalakuolemia. Laajoista kalakuolemista tulee ilmoittaa ELY-keskukseen.

Kangasalan Vesijärvi on yksi Pirkanmaan järvistä, joissa on havaittu hieman sinilevää. Kuva: Sabina Mäki
Kangasalan Vesijärvi on yksi Pirkanmaan järvistä, joissa on havaittu hieman sinilevää. Kuva: Sabina Mäki

Viikolla 26 sinilevää havaittiin 9 valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla. Sinilevää havaittiin pääasiassa Pirkanmaan etelä- ja kaakkoisosissa. Sinilevää on edelleen leväbarometrin mukaan hieman pitkän ajan keskiarvoa enemmän.

Hieman sinilevää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvessä, Roineessa ja Vesijärvessä, Nokialla Pyhäjärvessä ja Tottijärvessä, Sastamalassa Rautavesi-Liekovedessä, Valkeakoskella Vanajavedessä ja Mallasvedessä sekä Ylöjärvellä Kyrösjärvessä. Lisäksi rotarien seuraamalla Hämeenkyrön Mahnalanselän-Kirkkojärven havaintopaikalla havaittiin hieman levää.

Kansalaishavaintoja sinilevästä kirjattiin Pälkänevedeltä, Roineelta ja Vanajavedestä sekä Kihniön Korhosjärvestä ja Lempäälän Ruodasjärvestä.

Helteet kasvattavat kalakuolemien riskiä

Järvivedet ovat pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpiä, ja tulevina päivänä jatkuvat helteet nostavat veden lämpötiloja entisestään. Monien Pirkanmaan suurten järvien veden lämpötila on noin 22-24 °C tietämissä, mikä on noin 5 °C lämpimämpää kuin keskimäärin tähän aikaan kesästä.

Mitä korkeammaksi veden lämpötila nousee, sitä vähemmän siihen voi liueta happea. Samalla kalojen ja muiden vesieliöiden aineenvaihdunta kiihtyy veden lämmetessä. Kaloille tämä tarkoittaa tukalia oltavia erityisesti suojaisilla lahdilla ja tummissa vesissä, jotka lämpenevät avoimia selkävesiä enemmän. Pitkien hellejaksojen aikana kaloja voi kuolla hapenpuutteeseen.

Jos havaitset yksittäisiä kaloja suuremman määrän kuolleita kaloja, ota yhteyttä ELY-keskukseen ja kunnan ympäristöviranomaiseen. Ota paikalta kuvia ja videoita, ja kirjaa muistiin mahdolliset poikkeukselliset olosuhteet (esimerkiksi suuri levämäärä, veden samentuminen tai vaahtoaminen). Ota välittömästi talteen muutamia näytekaloja. Näytekalat säilytetään jääkaapissa, eikä niitä tule pakastaa. Näytekalat toimitetaan Ruokavirastolle tutkittaviksi.

Järviwiki:

Muut verkkopalvelut:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesienhoidon asiantuntija Salla Taskinen, p. 0295 036 150, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Kangasalan Vesijärvi on yksi Pirkanmaan järvistä, joissa on havaittu hieman sinilevää. Kuva: Sabina Mäki
Kangasalan Vesijärvi on yksi Pirkanmaan järvistä, joissa on havaittu hieman sinilevää. Kuva: Sabina Mäki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme