Pirkanmaan ELY-keskus

Sinilevähavainnot Pirkanmaalla taas nousussa

Jaa

Pirkanmaan järvien sinilevähavainnot ovat runsastuneet säiden taas lämmettyä. Neljällä Pirkanmaan havaintopaikalla näkyi runsaasti sinilevää valtakunnallisessa seurannassa viikolla 30.

Sinilevää Kangasalan Kirkkojärvessä 26.7.2021. © Sisältää muokattua Copernicus Sentinel-dataa, SYKE (2021)
Sinilevää Kangasalan Kirkkojärvessä 26.7.2021. © Sisältää muokattua Copernicus Sentinel-dataa, SYKE (2021)

Runsaasti sinilevää on havaittu Pyhäjärvessä Vesilahden kirkonkylän rannassa, Lempäälän Mäyriänrannassa ja Nokian Lehtiniemessä sekä Kangasalan Kirkkojärvessä.

Vähäisiä sinilevähavaintoja on tehty Pyhäjärvellä Nokian Maatialanlahdella ja Pirkkalan Kranstolpan uimarannassa sekä Nokian Tottijärvessä. Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden hiukan normaalia enemmän.

Kansalaishavaintoja sinilevästä tehtiin viikon aikana Isojärveltä, Kovesjärveltä, Vanajavedeltä, Kyrösjärveltä, Roineelta, Pyhäjärveltä, Näsijärveltä ja Mäyhäjärveltä.

Jos sinilevää on runsaasti, uimista ei suositella. Levän määrä voi vaihdella nopeastikin, kun levälautat kasaantuvat ja hajoavat jälleen tuulen vaikutuksesta. Jos levää näkyy vain vähän, on uiminen vielä turvallista, kunhan vettä ei niellä.

Rusehtavat suopursuruostesienilautat yleistyvät järvissä loppukesällä

Heinä-elokuun vaihteesta lähtien järvien pinnoille kerääntyy usein rusehtavia keräymiä ja lauttoja, joiden aiheuttajana ovat kuusen suopursuruostesienen itiöt.

Itiöt ovat ihmisille vaarattomia. Runsaasti itiöitä sisältävien lauttojen keskelle ei kuitenkaan kannata mennä uimaan, sillä niistä saattaa aiheutua siitepölyn kaltaista silmä-ärsytystä.

Suopursuruostesientä esiintyy eniten idän ja pohjoisen järvissä sekä suopursun levinneisyysalueella. Itiölauttoja näkyy eniten voimakkaiden sateiden jälkeen. Ne keräävät herkästi pinnalleen muita roskia ja saattavat varsinkin lämpimässä tuoksahtaa epämiellyttävälle. Lautat hajoavat yleensä muutaman päivän kuluessa.

Järviwiki:

Muut verkkopalvelut:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Anu Peltonen, p. 0295 036 367, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Sinilevää Kangasalan Kirkkojärvessä 26.7.2021. © Sisältää muokattua Copernicus Sentinel-dataa, SYKE (2021)
Sinilevää Kangasalan Kirkkojärvessä 26.7.2021. © Sisältää muokattua Copernicus Sentinel-dataa, SYKE (2021)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan ELY-keskus edellyttää tarkennuksia Lylyharjun tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmaan14.9.2021 08:30:00 EEST | Tiedote

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisena lausuntonsa Ilmatar Lylyharju Oy:lle tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Hanke sijoittuu Kihniön, Kurikan ja Parkanon kuntien alueille. Arvioitavat vaikutukset ulottuvat myös Satakuntaan. Yhteysviranomaisena Pirkanmaan ELY-keskus edellyttää tarkennuksia YVA-ohjelmaan muun muassa luonnon monimuotoisuuteen liittyen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme