Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Sinilevähavainnot vielä vähäisiä Kaakkois-Suomen vesillä

Jaa

Kaakkois-Suomen merialueille ei vielä ole levää havaittu. Myöskään satelliittikuvissa ei näy samentumia. Sen sijaan siitepölyä on veden pinnalla jonkin verran havaittavissa.

Lappeenrannan Haapajärven pinnalla näkyy siitepölyä.
Lappeenrannan Haapajärven pinnalla näkyy siitepölyä.

Itäisen Suomenlahden rannikko- ja avomerialueilla ei sinilevää vielä ole havaittu. Siitepölyä on sen sijaan ollut paikallisina pintalauttoina sekä yksittäisillä havaintopisteillä että ulkosaaristossa satelliittikuvissa erottuvina, laajoina pintakertyminä.

Kaakkois-Suomen järvialueilla koulutetut levähavainnoitsijat eivät myöskään olleet sinileviä havainneet.

Tämän viikon TARKKA-kuvissakaan ei erotu levävärjäytymiä Suomenlahdella eikä järvillä.

Vedet ovat lämmenneet. Meriveden pintalämpötilat rannikkoalueilla vaihtelevat 11-16 asteen välillä. Myös järvivedet ovat lämmenneet 16 asteesta Kirjas-järven jopa 20 asteen lämpöiseksi.

Vedenkorkeudet

Vuoksen vesistössä useimpien luonnontilaisten järvien vedenkorkeudet ovat kääntyneet laskuun.

Saimaan vedenkorkeus on 15 cm keskimääräistä korkeammalla. Vedenkorkeuden ennustetaan nousevan vielä 5-10 cm kesä-heinäkuun vaihteeseen mennessä, jonka jälkeen vedenkorkeuden nousu tasaantuu.

Kymijoen vesistössä useimpien järvien vedenpinnat ovat laskusuunnassa. Alueen suurin järvi Päijänne kuitenkin jatkanee nousuaan ainakin kesäkuun loppuun, mahdollisesti heinäkuulle saakka. Päijänteen vedenpinta on runsaat 10 cm ajankohdan mediaanitason yläpuolella. Päijänteen lähtövirtaama ja Kymijoen virtaama ovat suurempia kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hydrobiologi Jouni Törrönen
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 296

Tiedottaja Sirpa Skippari
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 287

Kuvat

Lappeenrannan Haapajärven pinnalla näkyy siitepölyä.
Lappeenrannan Haapajärven pinnalla näkyy siitepölyä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Hellejakson seurauksena sinilevähavainnot lisääntyneet Kaakkois-Suomessa30.6.2022 15:02:51 EEST | Tiedote

Sinilevähavainnot ja levämäärät Kaakkois-Suomen järvien vakiohavaintopaikoilla ovat edelleen pysyneet vähäisinä. Sen sijaan yleisöhavaintoja on juhannusviikonlopun aikana ja sen jälkeen tullut useita sekä Pohjois-Kymenlaakson että varsinkin Etelä-Karjalan alueen järviltä. Lappeenrannan Haapajärvellä on sinilevää runsaasti veteen sekoittuneena kuten viime viikollakin. Rannikolla levätilanne on toistaiseksi rauhallinen.

Ajoneuvoliikenne ohjataan kiertotielle maantiellä 375 (Sippolantie) Kirkkolammen Lietteen sillan kohdalla 29.6.2022 alkaen23.6.2022 13:29:40 EEST | Tiedote

Maantien 375 parantaminen alkoi Kirkkolammen Lietteen sillan (KaS-99) kohdalla Sippolassa Kouvolassa. Hankkeessa puretaan vanha kivisilta ja uusitaan vesistösilta teräsrummulla. Rumputyötä varten kohteessa joudutaan tekemään pontitus- ja paalutustöitä. Mt 375 (Sippolantie) katkaistaan ajoneuvoliikenteeltä Kirkkolammen Lietteen sillan (KaS-99) kohdalta 29.6.2022 klo 8.00. Ajoneuvoliikenteen kiertotiet ohjataan kuvaliitteen mukaisesti yleistä maantieverkkoa pitkin. Reitti Hirvelä - Haapala – Kannusjärvi – Ruotila – Sippola on opastettu maastossa koko matkan. Jalankulku- ja pyöräilyliikenne ohjataan suoraan työmaan vierestä. Tie avataan liikenteelle viimeistään 23.9.2022. Tien aukaisusta ajoneuvoliikenteelle tiedotetaan erikseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme