Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Sinilevähavaintoja Helsingin uimarannoilla ja ulompana merellä

Jaa

Veden lämpötilat Helsingin uimarannoilla ovat nousseet viime viikosta 17-23 asteeseen. Sinilevähavaintoja tehtiin tällä viikolla sekä läntisen että itäisen Helsingin rannoilla, mikä on hieman epätavallista vuodenaikaan nähden. Useimpina vuosina sinilevähavainnot ovat yleistyneet heinä-elokuussa, mutta alkukesän korkeat lämpötilat, tyyni sää ja lisääntynyt valon määrä ovat edistäneet sinilevien runsastumista. Suurimmalla osalla rantoja sinilevämäärät olivat kuitenkin vielä vähäisiä.

Planktonin näytteenottoa Helsingin edustan merialueella. Kuva: Elias Haro
Planktonin näytteenottoa Helsingin edustan merialueella. Kuva: Elias Haro

Sinilevien määrä ja esiintyvyys voi vaihdella suuresti riippuen vallitsevista tuulista ja lämpötilasta sekä rannan suojaisuudesta. Vähäinen sinilevämäärä, joka ei ole silmin havaittavissa, ei estä uimista. Jos vedessä näkyy runsaasti sinilevää, on suositeltavaa välttää uimista ja käydä suihkussa heti uimisen jälkeen. Etenkin lasten tulee välttää uimista, jos vedessä on sinilevää. Sinileväpitoista vettä ei tule niellä eikä käyttää talous-, kastelu- tai löylyvetenä. Lisäksi on hyvä varmistaa, etteivät lemmikkieläimet pääse juomaan sinileväpitoista vettä.  

Uimavesinäytteitä ei tällä viikolla otettu. Ensi viikolla näytteitä otetaan lännen ja joenrannan uimarannoilta sekä idästä suurilta uimarannoilta. Ympäristöpalveluiden tarkastajat tekevät parhaillaan tarkastuksia uimarannoilla. Tarkastuksilla kiinnitetään erityistä huomioita rantojen hygieniaan sekä asiakkaille annettaviin hygieniaohjeisiin. Tarkastukset jatkuvat vielä ensi viikon alussa ja havainnoista tiedotetaan ensi viikolla. 

Merellä ennätyslämmintä, sinilevät runsastumassa

Myös rantoja ulompana meriveden pintalämpötilat ovat viime viikkoa korkeammalla – noin 16-19 asteen välillä. Pintalämpötilat ovatkin viime vuosiin verrattuna ennätyskorkeita vuodenaikaan nähden. Pitkään jatkuneiden itätuulten vuoksi merenpinta on nyt hieman normaalia matalammalla, sillä tuuli työntää vesimassoja pois Suomenlahdelta.

Meriveden lämpötilan nousu näkyy kasviplanktonnäytteissä sinilevän runsastumisena. Näytteissä havaittiin tällä viikolla myrkytöntä Aphanizomenon-suvun sinilevää, sekä vähäisemmissä määrin Dolichospermum- ja Nodularia- sukujen sinilevää, jotka voivat olla myrkyllisiä. 

Laajoja sinilevälauttoja ei ole toistaiseksi havaittu, mutta lämpimällä ja tyynellä säällä sinilevät voivat muodostaa runsaita pintakukintoja nopeastikin. Ruoholahden kanavassa havaittiin tällä viikolla veden pinnassa kelluvia, sinilevän ja siitepölyn muodostamia kalvomaisia kukintoja. Havupuiden kellertävää ja sinilevää muistuttavaa siitepölyä esiintyy vedessä edelleen.

Sinilevä näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hippusilta. Helppo keino määrittää, onko vedessä sinilevää, on ottaa vettä läpinäkyvään lasiin. Sinilevähiput nousevat veden pinnalle noin tunnin kuluessa. Veden pintaa voi kokeilla myös kepillä: mikäli keppiin tarttuu jotain, on kyseessä todennäköisemmin siitepölyä tai jotain muuta levää.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä 

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla. http://www.hel.fi/uimavesi 

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta https://ulkoliikunta.fi/ 

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä: http://www.hel.fi/merivesi (meriveden laatu) meri.hel.fi (veden lämpötila, merisää ja aallokko) 

Uimaveden lämpötilat Helsingissä https://uiras.fvh.io/ 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat

terveysinsinööri
Anni Jylhä-Vuorio
puh. 040 3502043
anni.jylha-vuorio@hel.fi

Merialue

tutkija
Emil Vahtera
puh. 040 1530388
emil.vahtera@hel.fi

tutkimusapulainen
Annaliina Skyttä
puh. 040 6266429
annaliina.skytta@hel.fi

Kuvat

Planktonin näytteenottoa Helsingin edustan merialueella. Kuva: Elias Haro
Planktonin näytteenottoa Helsingin edustan merialueella. Kuva: Elias Haro
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Teollisten jätevesien hallintaa Itämeren alueella on parannettu BEST-hankkeessa25.9.2020 10:02:29 EESTTiedote

Suomalaiset, virolaiset, latvialaiset, puolalaiset ja venäläiset projektipartnerit ovat kehittäneet parempaa teollisten jätevesien hallintaa Itämeren alueella BEST-hankkeessa (Better Efficiency for Industrial Sewage Treatment). Hankkeessa on selvitetty teollisten jätevesien käsittelyn nykytilaa, etsitty hyvää käsittelyä estäviä pullonkauloja sekä kerätty ja testattu hyviä käytäntöjä ja ratkaisuja tilanteen parantamiseksi. Helsingin kaupunki on toiminut hankkeen pääpartnerina, lisäksi Suomesta ovat olleet mukana John Nurmisen Säätiö sekä Helsingin seudun ympäristöpalvelut.

Merellistä asumista veden päällä ja metsäkaupunkia Vartiokylänlahdelle - Vartiokylänlahden alueen tulevaisuuden suuntaviivat päätöksentekoon25.9.2020 09:01:26 EESTTiedote

Itäkeskuksen ja Vuosaaren väliin sijoittuvan Vartiokylänlahden molemmille puolille Puotilanrantaan, Rastilanrantaan ja myöhemmässä vaiheessa Rastilan kartanon alueelle suunnitellaan uutta asumista yhteensä noin 7500 asukkaalle. Uudet merelliset ja toiminnallisesti monipuoliset asuinalueet kytkeytyvät metroon ja täydentävät nykyistä kaupunkirakennetta. Itäisestä saaristosta Östersundomiin asti ulottuva Itä-Helsingin kulttuuripuisto toimii koko lahden pituisena yhtenäisenä virkistysalueena. Vartiokylänlahden suunnitteluperiaatteet ovat käsittelyssä kaupunkiympäristölautakunnassa 29.9.2020, ja niissä päätetään alueen täydennysrakentamisen ja virkistysalueiden tulevien vuosien tavoitteista.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 24.9.202024.9.2020 18:12:17 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 24.9.2020 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 8.10.2020. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Teollisuuskadun aluetta kehitetään – osallistu keskusteluun alueen tulevaisuudesta24.9.2020 10:52:48 EESTTiedote

Pasilan ja Kalasataman välistä aluetta kehitetään ja alueelle ollaan laatimassa kaavarunkoa. Tavoitteena on luoda Teollisuuskadun akselista merkittävä työpaikkojen, kulttuurin ja tapahtumien keskittymä. Samalla parannetaan alueen yhteyksiä kävelijöiden, pyöräilijöiden, joukkoliikenteen käyttäjien ja autoilijoiden näkökulmista. Osallistu keskusteluun Kerro kantasi -palvelussa ja tule tapaamaan suunnittelijoita pop up -pisteelle Vallillaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme