Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Sinilevähavaintoja pohjalaisvesistöissä (Pohjalaismaakunnat)

Jaa

Viikolla 34 Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla sijaitsevista ELY-keskuksen virallisista levähavainnointipisteistä sinilevää on havaittu hieman Ähtärinjärven Ähtärinrannan koulun edustalla ja Luodossa Luodonjärvellä. Lisäksi valtakunnallisen leväseurannan vakiohavainnoitsijat ovat havainneet vähäisiä sinilevämääriä veteen sekoittuneena rannikkoalueilla Kaskisten kalasataman eteläpuolella ja Kokkolan Tank-karin koillispuolella. Havainnoitsijat ilmoittivat myös sisävesien vähäisistä sinilevähavainnoista Mustasaaren Karperönjärvellä Skatanin edustalla ja Ähtärinjärven Ähtärinsalmella. Kansalaishavaintoja kuluneen viikon aikana ei ole saapunut ELY-keskukselle.

Sinilevä näkyy vedessä pieninä määrinä vihertävinä tai kellertävinä tikkusina ja hippuina. Runsas sinileväesiintymä voi kertyä veden pinnalle levälautoiksi ja ajautuessaan rantaan se voi paksuuntua tai esiintyä viiruina vedenpinnassa. Sinilevät saattavat tuottaa myrkyllisiä tai ärsyttäviä aineita veteen, joten sen käyttöä pesu-, löyly- tai talousvetenä ei suositella. Lapset ja lemmikkieläimet on myös syytä pitää poissa leväpitoisen veden lähettyviltä. Sinilevä ei tartu tikkuun, jos sitä yrittää nostaa. Jos sinilevää ottaa lasiin ja antaa sen seistä siinä noin tunnin, nousee sinilevä veden pintaan.

Tämä on toistaiseksi kesän viimeinen levätiedote, mutta sinilevätilannetta seurataan edelleen syyskuussa ja havainnot tallennetaan kaikille avoimeen Järvi-meriwiki-palveluun (www.jarviwiki.fi). Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus seuraa levätilannetta 28 virallisella havaintopaikalla Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Kansalaiset voivat edelleen tallentaa sinilevähavaintojaan Järvi-meriwiki-palveluun tai ilmoittaa niistä suoraan leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990.

Kulunut kesä on ollut sisävesillä sinilevätilanteen osalta tavanomaista rauhallisempi. Alkukesän aurinkoinen ja tyyni sää sekä lämpimät vedet kiihdyttivät sinilevän kasvua, ja sinileväkausi käynnistyikin muutama viikko tavanomaista aikaisemmin. Juhannuksen jälkeen heinäkuun puoliväliin saakka ELY-keskus sai kohtalaisen paljon sinilevähavaintoja, mutta heinäkuun puolivälistä saakka levätilanne on pysynyt sisävesillä melko rauhallisena. Toistuvia sinilevähavaintoja kesän aikana on saatu muun muassa Ähtärinjärveltä ja Evijärveltä.

Myös merialueen sinileväkausi käynnistyi hiljalleen juhannuksen tietämillä ja kiihtyi heinäkuun aikana. Tarkka-palvelun satelliittikuvien perusteella Selkämerelle syntyi heinäkuussa laaja levälautta, jonka vaikutukset saattoivat näkyä myös Pohjanmaan eteläisimmillä merialueilla. Sinilevähavaintoja kesän aikana saatiin erityisesti merialueiden suojaisista lahdelmista sekä muun muassa Kaskisista ja Luodon alueelta. Vaikka sinileväkausi oli merialueilla runsaimmillaan heinäkuun puolivälissä, on vielä elokuussakin havaittu sinilevää avomerellä vähäisiä määriä veteen sekoittuneena. Vaikka loppukevään ja alkukesän runsaat sateet ja pitkään kestänyt hellekausi ennustivat runsasta sinileväkesää, on kesän vähäiset sateet ja kuivuus pienentäneet oleellisesti vesistöihin valuma-alueelta tulevaa ravinnekuormitusta. Lisäksi tuuliset säät ovat saattaneet sekoittaa vettä niin, ettei sinileväkukinnat ole päässeet muodostumaan vedenpinnoille laajoiksi lautoiksi. Vaikka sinileväkukintojen määrät vähenevätkin elokuun jälkeen vesien viilennyttyä, voi sinilevää sään suosiessa esiintyä vielä syyskuussa, jopa loka-marraskuussa. Suotuisissa olosuhteissa sinilevien massaesiintymiä voi esiintyä myös jään alla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Leväseurantapuhelin: 0295 027 990

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Viadukten i Kållby i Jakobstad öppnas för trafik (uppgiften om orten har korrigerats)22.9.2021 10:40:09 EEST | Tiedote

NTM-centralens och MPV-Infrarakennes entreprenad med korsningsbron på Kållbyvägen i Jakobstad (uppgiften om orten har korrigerats, bron ligger i Jakobstad, inte i Pedersöre) börjar bli färdig. Den nya bron längs Kållbyvägen öppnas för trafik på torsdag 23.9.2021. Stamväg 68 har förbättrats genom att den planskilda korsningsbron har ersatts med en ny bro. Slutförandet av arbetet pågår ännu under ungefär två veckor.

Kolpintien risteyssilta avataan liikenteelle Pietarsaaressa (paikkakunta muutettu oikeaksi)22.9.2021 10:40:09 EEST | Tiedote

ELY-keskuksen sekä MPV-Infrarakenteen urakka Kolpintien risteyssillalla on valmistumassa Pietarsaaressa. (korjattu sillan sijaintitieto oikeaksi eli silta sijaitsee Pietarsaaressa, ei Pedersöressä.) Uusi Kolpintien silta avataan liikenteelle torstaina 23.9.2021. Kantatietä 68 on parannettu korvaamalla eritasoristeyssilta uudella sillalla. Viimeistelytyöt jatkuvat vielä tämän jälkeen noin kahden viikon ajan.

Nytt LIFE-projekt förbättrar läget för den hotade flodpärlmusslan: I Lappfjärds å restaureras flodpärlmusslans livsmiljöer med barnkamrar för småmusslorna21.9.2021 09:52:07 EEST | Tiedote

Europeiska kommissionen har beviljat ca 9,5 miljoner euro för att förbättra livsmiljöerna för flodpärlmusslan och dess värdfiskar, lax och öring, i Finland, Sverige och Estland. Det sexåriga projektet LIFE Revives, som koordineras av Jyväskylä universitet, startade i början av september. På NTM-centralen i Södra Österbottens område kan ca 580 000 euro användas för åtgärder inom projektet. Den nationella finansieringen av projektet i västra Finland består till stor del av finansiering från Miljöministeriets Helmi-program.

Uusi LIFE-hanke parantaa uhanalaisen jokihelmisimpukan tilaa: Lapväärtin-Isojoella kunnostetaan jokihelmisimpukan elinympäristöjä ja perustetaan pikkuraakkujen lastentarhoja21.9.2021 09:52:06 EEST | Tiedote

Euroopan komissio on myöntänyt noin 9,5 miljoonaa euroa jokihelmisimpukan eli raakun ja sen isäntäkalojen, lohen ja taimenen, elinympäristöjen parantamiseen Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Jyväskylän yliopiston koordinoima kuusivuotinen LIFE Revives -projekti alkoi syyskuun alussa. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella on käytettävissä noin 580 000 euroa hankkeen toimenpiteisiin. Hankkeen kansallinen rahoitus Länsi-Suomessa koostuu suurelta osin Ympäristöministeriön Helmi-ohjelman rahoituksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme