Etelä-Savon ELY-keskus

Sinilevähavaintoja tehdään Etelä-Savossa tasaiseen tahtiin

Jaa

Kahden edellisen viikon aikana helteet ovat jatkuneet Etelä-Savossa, mikä on suotuisaa sinileväkukintojen esiintymiselle. Yleisöilmoituksia lievistä sinileväesiintymistä on tehty ELY-keskukselle ja JärviWiki-sivustolle tasaisesti eri puolilta maakuntaa. Ilmoitusten määrässä näkyy hellejakson suotuisat vaikutukset sinilevän esiintymiseen, mutta määrät eivät silti ole erityisen poikkeuksellisia ajankohtaan nähden.

Sinilevää pullossa, levä nousee vedenpintaan vihertävinä hippusina. Kuva: Markku Janhunen. Vapaa julkaistavaksi.
Sinilevää pullossa, levä nousee vedenpintaan vihertävinä hippusina. Kuva: Markku Janhunen. Vapaa julkaistavaksi.

Tällä viikolla ELY-keskuksen havaintoverkoston seurantapaikoilta, Rantasalmen Pieneltä Raudanvedeltä ja Pieksämäen Seunalan Vangasjärveltä raportoitiin pieniä määriä sinilevää. Suurten vesistöjen havaintopaikoilta ei sinilevähavaintoja tehty. Seuraavan viikon aikana helteisessä säässä ei ole ennusteen mukaan odotettavissa suuria muutoksia, mikä lisää leväkukintojen muodostumisen riskiä.

Sinilevätilanne on parantunut juhannuksen jälkeen

Juhannusviikolla havaittiin maakunnan alueella ajankohtaan nähden runsaasti sinilevää. Juhannuksen jälkeen pitkään vallinneen etelätuulen suunta kääntyi ja lämpötilat laskivat hetkellisesti pois hellelukemista, mikä näkyi myös sinilevähavaintojen määrän tippumisena. Kääntynyt tuuli sekoitti ja hajotti leväesiintymät vesipatsaaseen ja edesauttoi suojaisissa leväkukinnoille alttiissa paikoissa veden vaihtumista.

Juhannuksen jälkeisellä viikolla levähavaintoverkoston 16 havaintopisteellä vähäisiä sinilevämääriä raportoitiin kuitenkin vain Kangasniemen uimarannalta Puulalta sekä Sulkavalta Alinanniemen uimarannalta, siinä missä juhannuksen alla havaintoja kirjattiin jopa seitsemältä eri pisteeltä.

Pintavesien lämpötilat nousussa

Pintavesien lämpötilat ovat jatkaneet kuumien säiden myötä nousuaan Etelä-Savossa. Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) suorittamassa pintavesien lämpötilaseurannassa esimerkiksi Haukivuoren Kyyvedellä mitattiin 7.7. pintaveden lämpötilaksi 23,8 °C ja Oravin Haukivedellä Savonlinnassa vastaavasti 22,6 °C. Mitatut lämpötilat ovat 4–6 astetta heinäkuun alun pitkän aikavälin lämpötilakeskiarvoa korkeampia. Tilanne on samansuuntainen koko maassa.

Lisätietoa valtakunnallisesta sinilevätilanteesta, pintavesien lämpötiloista ja muista vesistöihin liittyvistä asioista löytyy esimerkiksi vesi.fi-verkkopalvelusta. Etelä-Savon ELY-keskus on mukana valtakunnallisessa sinileväseurannassa ja tiedottaa alueensa levätilanteesta lomakautena muutaman viikon välein ja useamminkin, mikäli levätilanteessa tapahtuu olennaisia muutoksia.

Etelä-Savon järvien sinilevätilannetta seurataan säännöllisesti 16 järvikohteella. Havaintopaikat kuvaavat Etelä-Savon levätilannetta yleisellä tasolla. Paikallisesti leväesiintymissä voi olla suurtakin vaihtelua järvien välillä ja järven eri osissa.

Näin tunnistat sinilevän 

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen.

Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesilasissa vettä seisotettaessa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa. 

Tarkkaile levätilannetta ja vältä selvästi leväpitoisen veden käyttöä  

Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa mm. allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväalueelta pyydetyn kalan lihaa voi syödä, mutta sisäelinten käyttöä pitää välttää. Lisäksi kannattaa perkaamisen päätteeksi pestä sekä kala että kädet huolellisesti puhtaalla vedellä. Jos epäilet sinilevistä aiheutuneita oireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen p. 0800 147 111 (palvelee 24 h/vrk). 

Kansalaiset voivat halutessaan ilmoittaa omia sinilevähavaintojaan suoraan JärviWikiin Havaintolähetti-palvelun avulla. JärviWiki-sivustolla pääsee myös tarkastelemaan ELY-keskusten havaintopaikkojen tietoja ja selaamaan muiden lähettämiä levähavaintoja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesistösuunnittelija Kukka Kujala, Etelä-Savon ELY-keskus p. 0295 024 246, kukka.kujala(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Sinilevää pullossa, levä nousee vedenpintaan vihertävinä hippusina. Kuva: Markku Janhunen. Vapaa julkaistavaksi.
Sinilevää pullossa, levä nousee vedenpintaan vihertävinä hippusina. Kuva: Markku Janhunen. Vapaa julkaistavaksi.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Vähäisiä sinileväesiintymiä havaittu Etelä-Savossa4.8.2022 13:17:03 EEST | Tiedote

Viikolla 31 hieman sinilevää havaittiin kahdella vakiohavaintopaikalla, Pieksämäen Heiniöllä ja Mikkelissä Launialan uimarannalla. Lisäksi kansalaishavaintoja vähäisistä sinileväesiintymistä on tehty Mikkelin Ukonvedellä Kyyhkylän uimarannalla sekä itäisellä Puruvedellä Savonlinnassa. Ajankohtaan nähden havaintoja on tavanomaisesti, ja muutenkin sinileväkesä on ollut Etelä-Savossa maltillinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme