Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Sinilevähavaintoja tehty Pohjalaismaakunnissa viime viikkoa enemmän (Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus)

Jaa

Viikolla 31 Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla sijaitsevista Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen virallisista leväseurantapisteistä sinilevää havaittiin neljässä havaintopaikassa.

Sisävesillä sinilevää havaittiin hieman Ähtärinjärven Suninsalmen havaintopisteellä. Rannikkoalueella tehtiin havaintoja vähäisestä sinileväesiintymästä Vöyrin Storbådanilla, Kokkolan edustalla Repskäretin itäpuolella ja Maalahdessa Bergön edustalla. Myös kuntien ympäristöterveydenhuollon havaintopaikoilla tehtiin sinilevähavaintoja. Ähtärinjärven Ähtärinsalmessa ja Kruunupyyn Heimsjön uimarannalla sinilevää havaittiin hieman sekä Vetelin Räyringinjärven uimarannalla runsaasti. Rotarien sinileväseurannassa sinilevää havaittiin hieman Kaskinen-Kristiinankaupunki havaintopisteellä Kaskisten Vackergrundissa Tallvarpenin merialueella.

Kuluneen viikon aikana kansalaishavaintoja sinilevästä tehtiin sekä rannikkoalueella, että sisävesillä. Kokkolassa sinilevää havaittiin hieman Ruotsalonniemen länsipuolella ja Ykspihlajan Potin rannassa. Sinileväpuhelimeen saatiin ilmoitus vähäisestä sinileväesiintymästä Purmojärven Paloniemi-Viitamäki väliseltä rannalta. Kansalaishavainnot ovat tärkeää lisätietoa ja täydentävät valtakunnallisen leväseurannan kautta kerättyä tietoa.

Sinilevähavainnot ovat usein paikallisia ja tilanne voi muuttua nopeastikin. Ajankohtaiset tiedot sinilevätilanteesta löytyvät Järvi&Meriwikistä (www.jarviwiki.fi), jonne myös kansalaiset voivat ilmoittaa havaintojaan. Vesi.fi karttapalveluun sekä Havaintolähetti-sovelluksella tallennetut sinilevähavainnot näkyvät myös Järvi&Meriwikissä. Voit tallentaa havaintosi ja perustaa oman seurantapaikan tai tallentaa yksittäisen havainnon. Lisäksi levähavainnon voi ilmoittaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990.

Ympäristöhallinnon havaintopaikoilla Närpiön Hinjärvellä pintaveden lämpötilaksi mitattiin eilen 17,5 astetta ja Lappajärven Halkosaaressa 18,5 astetta. Molemmissa havaintopaikoissa pintaveden lämpötila on hieman viime vuosien keskiarvoa viileämpi.

Sinilevä viihtyy lämpimässä, aurinkoisessa ja tyynessä säässä, jolloin levä saattaa muodostaa massaesiintymiä veden pinnalle. Sinilevä näkyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hippuina. Rantaan ajautunut sinilevämassa on usein maalimaista ja sitä kosketettaessa se hajoaa eikä jää esimerkiksi tikkuun roikkumaan. Vesilasitestissä veden annetaan seistä noin tunnin, jos veden pintaan nousee vihertäviä hippusia, on kyseessä todennäköisesti sinilevä. Sinileväpitoista vettä ei tule käyttää pesu-, sauna- tai kasteluvetenä ja erityisesti pienet lapset sekä lemmikkieläimet on pidettävä poissa leväpitoisen veden lähettyviltä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Järvi-meriwiki www.jarviwiki.fi
Leväseurantapuhelin 0295 027 990

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Jääskänjärven kalatie on valmistunut ja järven tilapäinen vedenpinnan laskeminen alkanut (Etelä-Pohjanmaa)28.9.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Jääskänjärven (Alavus) säännöstelyn muutokseen ja järven kunnostushank-keeseen kuuluva kalatien rakentaminen ja säännöstelypadon kunnostus on valmistunut rakenneteknisten töiden osalta. Säännöstelypadon luukkuko-neistojen asennustyöt ovat käynnissä. Järven tilapäinen vedenpinnan las-keminen on aloitettu syyskuussa säännöstelypadon kunnostuksen ja kalatien rakentamisen valmistuttua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme