Pohjois-Savon ELY-keskus

Sinilevälauttoja vielä yleisesti pohjoissavolaisten järvien rannoilla

Jaa

Pohjois-Savon järvillä seurattiin jälleen kuluneena kesänä säännöllisesti rantojen sinilevätilannetta viikoittaisilla vakiohavaintopaikoilla.

Kuopion Pirttilahdella oli tiistaina runsaasti rantaan ajautuneita sinilevälauttoja.
Kuopion Pirttilahdella oli tiistaina runsaasti rantaan ajautuneita sinilevälauttoja.

Seurannan viimeisen viikon alkupuolella vallinnut tyyni sää suosi pintalauttojen muodostumista ja syyskuun lopussa levätilanne oli yksi koko menneen seurantajakson heikoimmista: sinileväkukintaa havaittiin peräti seitsemällä havaintopaikalla.

Levätilanne olikin selvästi ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvoa (vuosien 1998-2021) heikompi. Niukasti sinilevää havaittiin Kiuruveden Rytkynjärvellä ja Toiviaisjärvellä, Siilinjärven Siilinlahdella sekä Unnukalla Kalmalahden uimarannalla ja Haijanselällä. Leppävirran Palokilta raportoitiin runsas sinileväkukinta. Vakiopaikkojen ulkopuolisia havaintoja tuli Kallavedeltä: esimerkiksi eteläisen Kuopion Pirttilahdella oli tiistaina runsaasti rantaan ajautuneita sinilevälauttoja. 

Vaikka sinilevät lisääntyvät nopeimmin lämpimän veden aikaan, ovat runsaatkin sinileväkukinnat mahdollisia myös syksyllä. Syyskeleillä tuulet sekoittavat vesikerroksia ja ravinteita päätyy syvemmältä levien käyttöön pintavesikerrokseen. Tyynet jaksot mahdollistavat pintalauttojen muodostumisen ja ajautumisen rannoille. Ravinteiden ja valon riittäessä sinilevien ns. kukintaa voi joskus esiintyä jopa jään alla.

Takana vaihteleva leväkesä

Leväseurannan viimeistä viikkoa yleisempiä leväkukinnat olivat vakioseurantapaikoilla koko kesänä ainoastaan elokuun toisella viikolla, jolloin kymmenellä vakiopaikalla havaittiin levää. Elokuussa levätilanne olikin kokonaisuutena selvästi tavanomaista heikompi ja eräillä seurantapaikoilla, kuten Siilinjärven Ahmolla ja Lapinlahden Onkivedellä kukinnat jatkuivat yhtäjaksoisesti yli kuukauden. Alkukesä kesä-heinäkuussa oli puolestaan tavanomaista rauhallisempi levätilanteen suhteen, vaikka pintavedet olivat varsinkin heinäkuussa selvästi tavanomaista lämpimämpiä. Syyskuussa pintavedet viilenivät nopeasti ja levätilanne oli tätä viimeistä viikkoa lukuun ottamatta rauhallinen.   

Kuluneen kesän leväseuranta oli osa jo neljännesvuosisadan jatkunutta valtakunnallista levähaittaseurantaa. Levätilanteen havainnoitsijoina Pohjois-Savossa toimivat pääasiassa kuntien ympäristö- ja terveysvalvontaviranomaiset, mutta osittain myös yksityiset kansalaiset. Kuluneen kesä-syyskuun seurantakautena Pohjois-Savossa oli 21 pitkäaikaista vakioseurantapaikkaa sekä 13 muuta lyhyemmän havaintohistorian paikkaa eri puolilla maakuntaa. Leväseuranta jatkuu jälleen ensi kesänä.

Levätilannetta kannattaa tarkkailla ja selvästi leväpitoisen veden käyttöä välttää

Sinilevät, eli sinibakteerit, tuottavat myrkyllisiä yhdisteitä, joille altistuminen voi aiheuttaa erilaisia oireita. Selvästi sinileväpitoista vettä ei tule käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä, eikä myöskään löylyvetenä. Vettä ei suositella käytettävän pesu- tai tiskivetenä eikä syötäviksi tarkoitettujen kasvien kasteluun. Selvästi sinileväpitoisessa vedessä ei tule uida eikä päästää lemmikkieläimiäkään uimaan.  Sinilevämyrkyille altistuminen voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, tukkoisuutta, silmien kirvelyä, ihottumaa, kuumeilua tai heikotusta. Jos epäilet sinilevämyrkytystä, ota yhteyttä myrkytystietokeskukseen p. 0800 147 111 (24h).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

limnologi Taina Hammar, puh. 0295 026 782
taina.hammar@ely-keskus.fi

hydrobiologi Antti Kanninen, puh. 0295 026 801
antti.kanninen@ely-keskus.fi

Kuvat

Kuopion Pirttilahdella oli tiistaina runsaasti rantaan ajautuneita sinilevälauttoja.
Kuopion Pirttilahdella oli tiistaina runsaasti rantaan ajautuneita sinilevälauttoja.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 25.11.202225.11.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,01. Nyt taso on enää 3 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja vesi on noussut 22 cm kuukauden alusta. Nyt vaikuttaa siltä, että ennustettu pakkasjakso rajoittaa Kallaveden nousua lähiviikkoina. Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat säännöstelylupien mukaisissa korkeuksissa, ja juoksutus on ollut viime viikkoina vaihtelevaa. Pari viikkoa sitten alueelle osui pitkästä aikaa runsasvetinen sadetapahtuma ja sen aiheuttamaan virtaaman lisääntymiseen ei pystytty reagoimaan riittävästi, joten vesien pinnat nousivat ennustettua enemmän. Virtaama on vielä iso ja se voi aiheuttaa järvien kapeikoissa heikkojen jäiden alueita. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven pinnat ovat lähellä ajankohdan keskimääräistä tasoa. Säännöstelyluvan mukaisiin raja-arvoihin on reilusti pelivaraa. Juojärvi on vielä lähes 10 cm ajankohdan keskimääräistä alempana. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 15 cm alle ajankohdan keskimääräisen tas

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme