Pohjois-Savon ELY-keskus

Sinilevälauttoja vielä yleisesti pohjoissavolaisten järvien rannoilla

Jaa
Pohjois-Savon järvillä seurattiin jälleen kuluneena kesänä säännöllisesti rantojen sinilevätilannetta viikoittaisilla vakiohavaintopaikoilla.
Kuopion Pirttilahdella oli tiistaina runsaasti rantaan ajautuneita sinilevälauttoja.
Kuopion Pirttilahdella oli tiistaina runsaasti rantaan ajautuneita sinilevälauttoja.

Seurannan viimeisen viikon alkupuolella vallinnut tyyni sää suosi pintalauttojen muodostumista ja syyskuun lopussa levätilanne oli yksi koko menneen seurantajakson heikoimmista: sinileväkukintaa havaittiin peräti seitsemällä havaintopaikalla.

Levätilanne olikin selvästi ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvoa (vuosien 1998-2021) heikompi. Niukasti sinilevää havaittiin Kiuruveden Rytkynjärvellä ja Toiviaisjärvellä, Siilinjärven Siilinlahdella sekä Unnukalla Kalmalahden uimarannalla ja Haijanselällä. Leppävirran Palokilta raportoitiin runsas sinileväkukinta. Vakiopaikkojen ulkopuolisia havaintoja tuli Kallavedeltä: esimerkiksi eteläisen Kuopion Pirttilahdella oli tiistaina runsaasti rantaan ajautuneita sinilevälauttoja. 

Vaikka sinilevät lisääntyvät nopeimmin lämpimän veden aikaan, ovat runsaatkin sinileväkukinnat mahdollisia myös syksyllä. Syyskeleillä tuulet sekoittavat vesikerroksia ja ravinteita päätyy syvemmältä levien käyttöön pintavesikerrokseen. Tyynet jaksot mahdollistavat pintalauttojen muodostumisen ja ajautumisen rannoille. Ravinteiden ja valon riittäessä sinilevien ns. kukintaa voi joskus esiintyä jopa jään alla.

Takana vaihteleva leväkesä

Leväseurannan viimeistä viikkoa yleisempiä leväkukinnat olivat vakioseurantapaikoilla koko kesänä ainoastaan elokuun toisella viikolla, jolloin kymmenellä vakiopaikalla havaittiin levää. Elokuussa levätilanne olikin kokonaisuutena selvästi tavanomaista heikompi ja eräillä seurantapaikoilla, kuten Siilinjärven Ahmolla ja Lapinlahden Onkivedellä kukinnat jatkuivat yhtäjaksoisesti yli kuukauden. Alkukesä kesä-heinäkuussa oli puolestaan tavanomaista rauhallisempi levätilanteen suhteen, vaikka pintavedet olivat varsinkin heinäkuussa selvästi tavanomaista lämpimämpiä. Syyskuussa pintavedet viilenivät nopeasti ja levätilanne oli tätä viimeistä viikkoa lukuun ottamatta rauhallinen.   

Kuluneen kesän leväseuranta oli osa jo neljännesvuosisadan jatkunutta valtakunnallista levähaittaseurantaa. Levätilanteen havainnoitsijoina Pohjois-Savossa toimivat pääasiassa kuntien ympäristö- ja terveysvalvontaviranomaiset, mutta osittain myös yksityiset kansalaiset. Kuluneen kesä-syyskuun seurantakautena Pohjois-Savossa oli 21 pitkäaikaista vakioseurantapaikkaa sekä 13 muuta lyhyemmän havaintohistorian paikkaa eri puolilla maakuntaa. Leväseuranta jatkuu jälleen ensi kesänä.

Levätilannetta kannattaa tarkkailla ja selvästi leväpitoisen veden käyttöä välttää

Sinilevät, eli sinibakteerit, tuottavat myrkyllisiä yhdisteitä, joille altistuminen voi aiheuttaa erilaisia oireita. Selvästi sinileväpitoista vettä ei tule käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä, eikä myöskään löylyvetenä. Vettä ei suositella käytettävän pesu- tai tiskivetenä eikä syötäviksi tarkoitettujen kasvien kasteluun. Selvästi sinileväpitoisessa vedessä ei tule uida eikä päästää lemmikkieläimiäkään uimaan.  Sinilevämyrkyille altistuminen voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, tukkoisuutta, silmien kirvelyä, ihottumaa, kuumeilua tai heikotusta. Jos epäilet sinilevämyrkytystä, ota yhteyttä myrkytystietokeskukseen p. 0800 147 111 (24h).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


limnologi Taina Hammar, puh. 0295 026 782
taina.hammar@ely-keskus.fi


hydrobiologi Antti Kanninen, puh. 0295 026 801
antti.kanninen@ely-keskus.fi

Kuvat

Kuopion Pirttilahdella oli tiistaina runsaasti rantaan ajautuneita sinilevälauttoja.
Kuopion Pirttilahdella oli tiistaina runsaasti rantaan ajautuneita sinilevälauttoja.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 26.6.202526.6.2025 12:16:54 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,00. Taso on 33 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja kevään tulvahuipusta laskua on 36 cm. Virallisten vesiväylien kulkusyvyydet ovat normaalit, sillä Kallaveden väylät on mitoitettu 25 cm tämänhetkistä alemman vedenpinnan mukaan. Viime päivien sateet eivät vielä näy pinnan nousuna, mutta vedenpinta on sentään pysynyt ennallaan kolme vuorokautta. Tilastollisesti tarkastellen vedenpinta on varsin alhainen, sillä tämänpäiväistä alempi pinnankorkeus 26.6. on havaittu viimeksi vuonna 1978, joka on ollut koko säännöstelyhistorian vähävetisin vuosi, mutta koko vuoden havainnot huomioituna minimi lukemat eivät ole vuodelta 1978. Lisäjuoksutuksia ei ole ollut käynnissä ja luonnonkoskien virtaamaa säätäviä rakenteita ei ole. Iisalmen reitillä säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä virtaamat ovat olleet pieniä. Näissä järvissä kaikki lähtevä virtaama menee patoluukkujen kautta, joten pinnan taso ei pääse samalla t

Joroisten Maaveden, Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien tyytyväisyys vesistöihin ja vedenkorkeuksiin25.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Osana Joroisvirran reitin padotus- ja juoksutusselvitystä Pohjois-Savon ELY-keskus teetti helmi-maaliskuussa 2025 kyselytutkimuksen asukkaiden mielipiteistä. Kahden erillisen kyselyn perusteella selvitettiin Maaveden altaan (Maavesi, Salmenjärvi ja Monni) sekä Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien ja ranta-asukkaiden yleistä tyytyväisyyttä vesistöihin ja niiden vedenkorkeuksiin sekä kartoitettiin mahdollisia haittoja, jotka haittaavat vesistöjen käyttöä. Molemmista kyselyistä oli kaksi erillistä versiota: yleisesti jaettu versio sekä otannalla toteutettu versio, joka lähettiin yhdelle omistajalle noin puolessa rantakiinteistöistä. Vesitalousasiantuntija Aarni-Matti Mäntyselkä kertoo, että yleisesti Maaveden kyselyyn vastanneet olivat hieman tyytyväisempiä vesistöihin, kuin Sysmäjärven ja Paron kyselyihin vastanneet. -Maaveden altaan kyselyyn vastanneista noin kymmenes (12 %) oli erittäin tyytyväisiä ja yli puolet (59 %) melko tyytyväisiä käyttämänsä järven nykyiseen tilaan kokonai

Uusi liikennejärjestelmäsuunnitelma Mikkelin seudulle linjaa kehittämistä vuoteen 2040 asti24.6.2025 09:22:04 EEST | Tiedote

Laajassa vuoropuhelussa valmisteltu Mikkelin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma tarjoaa kokonaisvaltaisen näkymän alueen henkilö- ja tavaraliikenteen kehittämiseen pitkälle tulevaisuuteen. Suunnitelma tähtää liikenteen saavutettavuuden, turvallisuuden, kestävyyden ja tasa-arvoisuuden parantamiseen. Suunnitelma kattaa Mikkelin, Hirvensalmen, Juvan, Kangasniemen, Mäntyharjun ja Puumalan kunnat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye