Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Sinilevärintamalla vielä rauhallista Kaakkois-Suomen vesillä

Jaa

Viime päivien tuuliset kelit ovat sekoittaneet pintavettä niin, että silminnähtäviä sinileväesiintymiä ei tällä hetkellä ole havaittavissa järvi- eikä merialueilla.

Merialueilla vedessä ei sinilevää havaittu ja siitepölykin on hävinnyt veden pinnalta tuulien myötä. Kuva Sirpa Skippari.
Merialueilla vedessä ei sinilevää havaittu ja siitepölykin on hävinnyt veden pinnalta tuulien myötä. Kuva Sirpa Skippari.

Viime viikolla merialueella havaittuja vähäisiä määriä sinilevää ei enää tällä viikolla ole havaittu, ja merivesi on ollut Itäisellä Suomenlahdella jopa huomattavan kirkasta. Myöskään sisävesiltä ei ole sinilevähavaintoja ilmoitettu, ja viime viikolla havaitut laajat siitepölylautatkin ovat hävinneet tuulisten kelien myötä. Ennustetut helteet kuitenkin lisäävät sinileväkukintojen riskiä seuraavien viikkojen aikana.

Tuuliset säät ovat myös laskeneet järvien ja Suomenlahden pintaveden lämpötilaa ja vesi on nyt noin 16-18 asteen lämpöistä niin merialueella kuin sisävesillä.

 Vedenpinnat jo laskemaan päin Kymijoella ja Saimaalla

Kymijoen vesistöalueella järvien vedenpinnat nousivat huhti-toukokuussa hyvin korkealle, mutta ovat nyt pääosin laskussa. Viimeisin kahden viikon jakso on ollut hyvin vähäsateinen ja lämmin sää on kasvattanut järvihaihdunnan suureksi.

Päijänteen pinta on noin 35 cm ajankohdan mediaanitason yläpuolella ja aivan tulvarajaksi katsotun tason NN+78,80 m tuntumassa. Näillä näkymin Päijänteen vedenkorkeus ei enää nouse, vaan kääntyy kesäkuun loppuun mennessä hitaaseen laskuun. Korkean vedenpinnan takia juoksutus Kalkkisesta on erittäin suuri. Päijänteen yhteenlaskettu lähtövirtaama säännöstelypadosta ja luonnonkoskesta on noin 380 m3/s, kun se tähän aikaan vuodesta on keskimäärin noin 230 m3/s.

Päijänteen suuren lähtövirtaaman myötä myös Kymijoen virtaama on selvästi tavanomaista suurempi, Kuusankoskella noin 530 m3/s. Virtaama Kymijoessa on jo hieman pienentynyt huippulukemista ja ennusteen mukaan jatkaa pienenemistään, pysyen kuitenkin lähiviikot varsin suurena.

Saimaan vedenpinta on noin 60 cm ajankohdan keskitason yläpuolella.
Vedenkorkeus on kääntynyt hitaaseen laskuun, ja vedenkorkeuden ennustetaan olevan heinäkuun lopulla 10-30 cm alempana. Talvella ja keväällä vedenkorkeuden nousuun on vaikutettu lisäjuoksutuksilla, jotka aloitettiin jo joulukuussa. Juoksutus nostettiin viime viikolla 850 m3/s:iin Maa- ja metsätalousministeriön päätöksellä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesienhoidon asiantuntija Ville Räihä
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 226

Tiedottaja Sirpa Skippari
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 287

Kuvat

Merialueilla vedessä ei sinilevää havaittu ja siitepölykin on hävinnyt veden pinnalta tuulien myötä. Kuva Sirpa Skippari.
Merialueilla vedessä ei sinilevää havaittu ja siitepölykin on hävinnyt veden pinnalta tuulien myötä. Kuva Sirpa Skippari.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomessa alle 25-vuotiaiden nuorten työttömyys laski viime vuodesta 39 %27.7.2021 08:19:24 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomessa oli kesäkuun lopussa 16 257 työtöntä. Verrattuna viime vuoden kesäkuuhun Kaakon työttömyys on laskenut 27 %. Työllisyys on palannut lähes samoihin lukuihin kuin ennen koronaa. Työttömiä on 5 % enemmän kuin kesäkuussa 2019 ja 5 % vähemmän kuin kesäkuussa 2018. Lomautettujen määrä on laskenut edelleen sekä edellisvuodesta että edelliskuukausista. Mikä parasta, nuorten (alle 25 vuotiaiden) työttömyys laski viime vuodesta 39 %, siis enemmän kuin työttömyys kokonaisuudessaan.

Kaakkois-Suomen maaseutu – kestävän kasvun kasvualusta9.7.2021 08:29:30 EEST | Tiedote

Kestävää kasvua Kaakkois-Suomen maaseudulta -kehittämissuunnitelma tulevalle ohjelmakaudelle (2023–2027) on valmistunut ja toimitettu maa- ja metsätalousministeriöön. Suunnitelma sisältää alueen eri toimijoiden yhteisen näkemyksen siitä, mitkä ovat Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maaseutualueiden kehittämisen keskeiset tavoitteet, painopisteet ja toimenpiteet lähivuosina. Suunnitelma ohjaa EU:n maaseuturahaston tukien suuntaamista Kaakkois-Suomessa kattaen maaseudun yritys- ja kehittämisrahoituksen sekä maatalouden rakennetuet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme