Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Sinilevät runsastuneet merialueilla, uimavesien laatu hyvä

Jaa

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla Vantaanjoen uimarannalta sekä läntisiltä ja Itä-Helsingin suurilta uimarannoilta. Veden laatu oli kaikilla tutkituilla rannoilla hyvä. Uimaveden lämpötila oli 19–23 asteen välillä, mikä on vuoden aikaan nähden poikkeuksellisen lämmintä.

Pikkukosken uimaranta kesällä 2020.
Pikkukosken uimaranta kesällä 2020.

Sinilevää on tällä viikolla esiintynyt vaihtelevasti Helsingin uimarannoilla. Näytteenoton yhteydessä sinilevää havaittiin vähäisissä määrin ainoastaan Kallahdenniemen uimarannalla sekä Laajasalon uimarannalla. Sinilevien määrä ja esiintyvyys voi kuitenkin vaihdella suuresti riippuen vallitsevista tuulista ja lämpötilasta sekä rannan suojaisuudesta.  Kallahdenniemen sinilevänäytteestä tehtiin lajitunnistus. Näytteessä esiintyi Aphanizomenon-sinilevärihmastoa, jonka ei toistaiseksi tiedetä olevan murtovedessä myrkyllinen. 

Vähäinen sinilevämäärä, joka ei ole silmin havaittavissa, ei estä uimista. Jos vedessä näkyy runsaasti sinilevää, erityisesti lasten on suositeltavaa välttää uimista tai käydä suihkussa heti uimisen jälkeen. Sinileväpitoista vettä ei tule niellä tai käyttää talous-, kastelu- tai löylyvetenä. Lisäksi on hyvä varmistaa, etteivät lemmikkieläimet pääse juomaan sinileväpitoista vettä. 

Uimakausi alkaa 15. kesäkuuta ja kestää elokuun loppuun saakka. Helsingin ympäristöpalvelut valvoo uimakauden ajan rantojen hygieniaa sekä veden laatua. Lisäksi näytteenoton yhteydessä seurataan veden lämpötilaa ja aistinvaraista laatua kuten muun muassa jätteiden, öljyn ja sinilevien esiintymistä.

Sinilevät runsastuneet merialueilla

Meriveden pintalämpötila onkohonnut viime viikosta ja on nyt Helsingin edustan merialueilla noin 17-21 -asteista. Kesäkuun lämmin ja tyyni sää on suosinut sinilevien esiintymistä ja niiden määrä on alkanut runsastua merialueilla hieman tavallista aikaisemmin.

Ulompaa Helsingin edustalta tällä viikolla otetuissa kasviplanktonnäytteissä ovat runsastuneet erityisesti pienet nielulevät, sekä Aphanizomenon-suvun rihmamaiset sinilevät, jotka eivät ole myrkyllisiäAphanizomenon-sinilevän voi havaita vedessä silmämääräisesti vihertävinä ja kellertävinä tikkuina.Laajoja sinilevälauttoja ei merellä kuitenkaan vielä havaittu.

Sää vaikuttaa sinilevien pintaesiintymien muodostumiseen suuresti. Lämpimän ja tyynen sään jatkuessa sinilevien pintaesiintymät voivatedelleen lisääntyä. Tavallisesti sinilevien määrä on merialueilla runsaimmillaan heinä-elokuussa.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla. http://www.hel.fi/uimavesi 

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta https://ulkoliikunta.fi/ 

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä: 

http://www.hel.fi/merivesi (meriveden laatu)

meri.hel.fi (veden lämpötila, merisää ja aallokko)

Uimaveden lämpötilat Helsingissä ovat nähtävissä osoitteessa https://uiras.fvh.io/ 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat
vs. terveysinsinööri
Anni Jylhä-Vuorio
puh. 040 3502043
kymp.uimavesilaatuvalvonta@hel.fi

Merialue
tutkija
Emil Vahtera
puh. 040 1530388
emil.vahtera@hel.fi

tutkimusapulainen Annaliina Skyttä
puh. 040 6266429
annaliina.skytta@hel.fi

Kuvat

Pikkukosken uimaranta kesällä 2020.
Pikkukosken uimaranta kesällä 2020.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Millainen on huomisen Länsi-Helsinki? Asukastilaisuus verkossa keskiviikkona 27. tammikuuta kello 17.30−20.0022.1.2021 13:13:11 EETTiedote

Uutta Länsi-Helsinkiä -illassa kaupunkiympäristön toimialan asiantuntijat esittelevät Länsi-Helsingin ajankohtaisia hankkeita ja suunnitelmia. Verkkotilaisuudessa käydään läpi muun muassa alueen kaavoitusta, liikennettä, rakentamista sekä alueen koulujen ja päiväkotien tilannetta. Länsi-Helsinki tiivistyy merkittävästi 2020-luvulla ja alueelle nousee useita uusia asuinalueita, jotka täydentävät nykyisiä kaupunginosia. Illan aiheita ovat muun muassa Läntinen bulevardikaupunki, Kuninkaantammen aluerakentaminen ja Malminkartanon suunnitteluperiaatteet.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 21.1.202121.1.2021 18:11:47 EETTiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 21.1.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 4.2.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 19.1.202119.1.2021 18:07:29 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 19.1.2021 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme