Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Sinilevätilanne rauhallinen Helsingin uimarannoilla 

Jaa

Sinilevää havaittiin vain vähäisiä määriä Helsingin uimarannoilla ja merialueilla kuluneella viikolla. Uimaveden laatua on selvitetty tällä kertaa Vantaanjoen (Pakila, Pikkukoski, Tapaninvainio) ja läntisen Helsingin uimarannoilla. Vantaanjoen uimarantojen veden laatu oli heikentynyt bakteerien vuoksi, ja rannoilta haettiin uusintanäytteet.

Pikkukosken uimaranta kesäkuussa 2020. Kuva: Helsingin kaupunki / Lotta Kivikoski.
Pikkukosken uimaranta kesäkuussa 2020. Kuva: Helsingin kaupunki / Lotta Kivikoski.

Tällä viikolla uimavesinäytteet otettiin Vantaanjoen uimarannoilta (Pakila, Pikkukoski, Tapaninvainio) sekä läntisen Helsingin uimarannoilta. Vantaanjoen uimarantojen veden mikrobiologinen laatu oli heikentynyt vedessä havaittujen bakteerien vuoksi, ja rannoilta haettiin uusintanäytteet. 

Vantaanjoen uusintanäytteissä todettiin vielä kohonneita suolistoperäisten enterokokkien pitoisuuksia, mutta määrät olivat kuitenkin laskeneet alkuviikosta. Rannoilta haetaan toiset uusintanäytteet, joiden tulokset valmistuvat ensi viikon aikana. Veden laadun heikentyminen on voinut johtua viime viikon runsaista sateista, jotka ovat huuhtoneet epäpuhtauksia maan pinnalta uimaveteen.  

Uimaveden lämpötila läntisillä uimarannoilla vaihteli pääosin 18–20 asteen välillä, kun taas Vantaanjoen rannoilla veden lämpötila oli noin 15 asteista. Sinilevää ei havaittu tutkituilla rannoilla näytteenoton yhteydessä, mutta ulkoliikunta -palvelun mukaan muutamilla uimarannoilla on tällä viikolla ollut vähäisiä määriä sinilevää. Munkkiniemessä sinilevää havaittiin jo kohtalaisia määriä. Sinilevien määrä ja esiintyvyys voi kuitenkin vaihdella suuresti riippuen vallitsevista tuulista ja lämpötilasta sekä rannan suojaisuudesta. 

Sinilevät runsastuneet hieman merialueilla

Vesinäytteitä otettiin tällä viikolla sekä ulompaa Helsingin edustalta että merenlahdista. Meriveden pintalämpötila on nyt noin 15–18 astetta.

Sinilevien määrä Helsingin merialueilla on lisääntynyt hieman viime viikosta. Runsastuminen näkyy sekä Suomenlahdelta otetuissa satelliittikuvissa että mereltä otetuissa kasviplanktonnäytteissä.  

Näytteissä havaittiin sekä Aphanizomenon- että Dolichospermum-suvun rihmamaisia sinileviä, joista Dolichospermum-suvun levät voivat muodostaa myrkyllisiä kukintoja. Sinilevien määrä kokonaisuudessaan oli kuitenkin näytteissä melko vähäinen. Sinilevät ovat tavallisesti runsaimmillaan heinäkuun lopulla ja elokuun alkupuolella.

Sinilevätilanne riippuu suuresti sääoloista ja voi muuttua nopeastikin. Tyynellä ja lämpimällä säällä sinilevät nousevat pintaan ja voivat muodostaa laajoja kukintoja. Tuulinen sää puolestaan ehkäisee pintakukintojen muodostumista ja pitää sinilevät sekoittuneena syvemmälle vesipatsaaseen.

Runsastuva sinilevä näkyy vedessä aluksi vihreinä tai kellertävinä tikkuina tai hippusina. Yksinkertainen sinilevätesti on ottaa leväistä vettä lasiin ja antaa sen seistä. Jos vedessä on sinilevää, se nousee pintaan noin tunnin kuluessa. Levämassaa voi myös nostaa kepillä, ja jos se hajoaa veteen eikä tartu keppiin, voi kyseessä olla sinilevä. 

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä 

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla. 

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta. 

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat
- vs. terveysinsinööri Anni Jylhä-Vuorio, puh. 040 3502043, anni.jylha-vuorio@hel.fi
Merialue
- tutkija Emil Vahtera, puh. 040 1530388, emil.vahtera@hel.fi
- tutkimusapulainen Annaliina Skyttä, puh. 040 6266429, annaliina.skytta@hel.fi

Kuvat

Pikkukosken uimaranta kesäkuussa 2020. Kuva: Helsingin kaupunki / Lotta Kivikoski.
Pikkukosken uimaranta kesäkuussa 2020. Kuva: Helsingin kaupunki / Lotta Kivikoski.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kruunusillat-hankkeen raitiotien rakentamisen vaiheistus ja enimmäishinnan korotus päätöksentekoon18.6.2021 09:32:32 EEST | Tiedote

Kruunusillat-hankkeen raitiotieosuuden toteutussuunnitelma ja tarkennettu kustannusarvio ovat valmistuneet. Uudessa toteutussuunnitelmassa raitiotien rakennustyöt esitetään tehtäväksi vaiheissa. Koska raitiotieosuuden kustannusarvio ylittää valtuuston hankepäätöksessään 2016 asettaman enimmäishinnan, rahoitus edellyttää kaupunginvaltuuston uutta hyväksyntää. Kruunusillat-hanke esittää, että raitiotien ja siihen liittyvien siltojen rakentaminen vaiheistetaan ja enimmäishintaa korotetaan 59 miljoonalla eurolla 326 miljoonaan euroon ensimmäisessä vaiheessa.

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 17.6.202117.6.2021 17:46:31 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 17.6.2021. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 12.8.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme