Sitran taseesta 100 miljoonan euron kertapanostus yliopistojen pääomittamiseen
Sitran hallintoneuvosto päätti 19.12.2019 pidetyssä kokouksessaan 100 miljoonan euron kertaluonteisesta panostuksesta yliopistojen pääomittamiseen. Panostus tehdään vaiheittain kolmen vuoden aikana, jotta Sitran riippumaton ja vaikuttava toiminta voidaan taata.
Suomen yliopistot saavat Sitran hallintoneuvoston päätöksellä merkittävän 100 miljoonan investoinnin, joka toteutetaan finanssisijoituksin kahdessa vaiheessa. Ensimmäisen vaiheen investointi, 33 miljoonaa vuonna 2020, jaetaan kaikille yliopistoille käyttäen tutkimuksen vaikuttavuuteen liittyviä indikaattoreita. Toinen vaihe toteutetaan 2,5-kertaisena vastinrahoituksena yliopistojen vuosina 2020-2021 keräämille rahalahjoituksille. Jos yliopistot eivät saa kerättyä 66,6 miljoonaa euroa lahjoituksina, summa jaetaan ensimmäisen vaiheen kriteerein.
"Hallintoneuvoston päätöksessä painoi päätöksen ainutkertaisuus. Hallintoneuvosto pitää tärkeänä, että 100 miljoonan euron panostus on kestävä ja yliopistojen pääomittaminen tarjoaa mahdollisuuden tuottaa Sitran panostusta suuremman vipuvaikutuksen kannustamalla vastinrahoitukseen laajemmin”, sanoo hallintoneuvoston puheenjohtaja Antti Lindtman.
Sitran toiminta rahoitetaan kokonaisuudessaan sijoitustoiminnan tuotoilla. Taseen supistuminen pienentää tuottoja ja Sitran mahdollisuutta sijoittaa rahaa suomalaisen yhteiskunnan ja yritystoiminnan kehittämiseen. Näin ollen Sitran hallintoneuvosto päätti, että panostus on järkevää tehdä vaiheittain, jotta Sitran riippumaton toiminta voidaan taata ilman toimintojen ja projektien hallitsematonta alasajoa tai supistamista. Viimeisen vahvistetun tilinpäätöksen (2018) mukaan Sitran taseen loppusumma oli 714 miljoonaa euroa.
Lisätietoja
Antti Lindtman, Sitran hallintoneuvoston puheenjohtaja, 040 577 6255
Veera Heinonen, Sitran viestintäjohtaja, 050 372 5244
Perustietoa Sitrasta
- Sitra on suomalaisten tulevaisuustalo, jonka tavoitteena on reilu ja kestävä tulevaisuus – hyvä elämä, jota eletään maapallon kantokyvyn rajoissa.
- Eduskunnan alaisena julkisoikeudellisena rahastona Sitraa valvoo hallintoneuvosto, joka on sama kuin eduskunnan pankkivaltuusto. Sitran hallitukseen kuuluvat valtiosihteeri Martti Hetemäki (puheenjohtaja), kansliapäällikkö Jari Gustafsson (varapuheenjohtaja), kansliapäällikkö Anita Lehikoinen, professori Markku Wilenius, hallitusammattilainen Kirsi Sormunen ja yliasiamies Mikko Kosonen.
- Sitran toiminta rahoitetaan rahaston oman peruspääoman tuotoilla, ja vuotuinen budjetti vaihtelee 30-40 miljoonan euron välillä. Peruspääomansa Sitra on saanut aikanaan valtiolta, käytännössä Suomen Pankilta.
- Valtiovarainministeriö asetti 21.12.2018 parlamentaarisen työryhmän arvioimaan Sitran lakisääteisiä tehtäviä ja hallintoa sekä resursointia. Työryhmä jätti loppuraporttinsa 29.3.2019. Katso tarkemmin tästä: Sitran asemaa pohtinut parlamentaarinen työryhmä luovutti loppuraporttinsa
- Sitran toimintaa säätelee Sitrasta annettu laki (1990/717), ja rahaston tehtävät määrittää lain 2§: Rahaston tavoitteena on edistää Suomen vakaata ja tasapainoista kehitystä, talouden määrällistä ja laadullista kasvua sekä kansainvälistä kilpailukykyä ja yhteistyötä toimimalla erityisesti sellaisten hankkeiden toteuttamiseksi, jotka vaikuttavat kansantalouden voimavarojen käyttöä tehostavasti tai tutkimuksen ja koulutuksen tasoa kohottavasti taikka jotka selvittävät tulevaisuuden kehitysvaihtoehtoja.
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sitra
Uhkaako some demokratiaa? - Sitran selvitys julki keskiviikkona 27.1. klo 1422.1.2021 15:01:53 EET | Kutsu
Uhkaako muuttunut tiedonvälitys- ja mediaympäristö jo länsimaisen demokratian olemassaoloa? Ovatko someyhtiöiden omat alustasäännöt jo lainsäädäntöä vahvempia sananvapauden sääntelijöitä? Onko kehitystä mahdollista kääntää?
Korona paljasti Suomen päätöksenteon kehittämistarpeita14.1.2021 02:00:00 EET | Tiedote
Tuoreen muistion mukaan suomalainen päätöksenteko- ja hallintojärjestelmä on toiminut koronakriisissä melko hyvin. Silti esimerkiksi päättäjien reagointikykyä, lainvalmistelun laatua ja eri hallinnonalojen välistä yhteistyötä tulisi parantaa vastaamaan tulevien kriisien haasteisiin.
Kirjastot kehittävät keinoja kansanvallan vahvistamiseksi – eduskunnalta lisäraha toiminnan jatkamiseen22.12.2020 09:22:23 EET | Tiedote
Kirjastot eri puolilla Suomea kehittävät toimintamalleja, joiden avulla kirjastot voisivat toimia osallistumisen, kohtaamisten ja turvallisen keskustelun alustoina. Konseptien jatkokehittämiseen ja levittämiseen osoitettiin eduskunnan budjettikäsittelyssä miljoona euroa valtion ensi vuoden budjettiin.
Coronatiden har skakat om finländarnas värden: hållbara levnadsvanor hoppas förbli permanenta15.12.2020 02:00:00 EET | Tiedote
Coronaviruset har tillfälligt gjort många människors levnadsvanor mer hållbara. Många önskar att de nya levnadsvanorna skulle förbli permanenta, avslöjar vår nya utredning.
Korona-aika on ravistellut suomalaisten arvoja: kestävistä elämäntavoista toivotaan pysyviä15.12.2020 02:00:00 EET | Tiedote
Poikkeusolot ovat muuttaneet monen elintapoja hetkellisesti kestävämpään suuntaan. Useat toivovat uusista elintavoista kuitenkin pysyviä, kertoo Sitran tuore selvitys.
Tiedonkäyttö lainsäädäntötyössä on sekavaa – selvitys ehdottaa kehittämisen asiantuntijoita eduskuntaan ja valtioneuvostoon24.11.2020 09:30:00 EET | Tiedote
Päätöksentekoa ja lakien säätämistä tulisi selkeyttää ja tehdä avoimemmaksi, jotta luottamus kansanvaltaan säilyy monimutkaistuvassa maailmassa. Päätöksenteossa kansalaisten rooli tiedon tuottajina jää nykyisin pieneksi.
Mediakutsu webinaariin ti 24.11.2020 klo 9:30: Miten tietoa käytetään päätöksenteossa?19.11.2020 15:54:25 EET | Kutsu
Tilaisuudessa julkistetaan Sitran tekemä Miten tietoa käytetään päätöksenteossa -selvitys, joka tarkastelee lainsäädäntöprosessin sujuvuutta ja sitä, miten tietoa käytetään päätöksenteossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme