Savonlinnan kaupunki

Siveltimen jäljillä sisältöä Ajan henki -taidenäyttelyyn Savonlinnassa

Jaa

Ajan henki -taidenäyttely avasi tänään ensimmäisenä Savonlinnan maakuntamuseon väliaikaistilojen näyttelyt Savonlinnan Nälkälinnanmäellä, entisen pääkirjaston salissa. Savonlinnalaisen Ars Nova ry:n taiteilijat ovat voineet tulkita vapaasti kuvataiteen keinoin muuttuvaa maailmaa ja aikaa. Suurin osa teoksista on maalauksia, joiden yhtenäinen väriskaala yllättää. Väliaikaistilojen avajaisviikon kunniaksi yleisöllä on vapaa pääsy koko viikon ajan.

Suurin osa teoksista on maalauksia, joiden yhtenäinen väriskaala yllättää. Ajan henki -näyttely on ensimmäinen näyttely Nälkälinnanmäen väliaikaistiloissa. Kuva: Anssi Taskinen.
Suurin osa teoksista on maalauksia, joiden yhtenäinen väriskaala yllättää. Ajan henki -näyttely on ensimmäinen näyttely Nälkälinnanmäen väliaikaistiloissa. Kuva: Anssi Taskinen.

–Tänä vuonna vuosinäyttelyymme ovat voineet tarjota teoksiaan kaikki ammatti- ja harrastajataiteilijat Savonlinnasta ja sen lähialueilta. Näyttelyn juryttäjäksi kutsuimme kuvataiteilija Jouni Airaksisen Kuopiosta. Airaksinen on suunnitellut tekniikoiltaan ja ilmaisuiltaan monipuolisen, kiinnostavan näyttelykokonaisuuden, jossa on kaikkiaan 48 teosta 23:lta taiteilijalta. Museon väliaikaistiloina toimiva kaunis ja kulttuurihistoriallisesti arvokas entinen kirjastorakennus on nyt arvoisessaan käytössä alueen asukkaiden ja matkailijoiden nähtävänä. Taidenäyttelytilana rakennus on toimiva, ja se antaa näyttelyiden ripustukseen vaihtelevia mahdollisuuksia. Suurten ikkunoiden kautta maisema tulee osaksi näyttelykokonaisuutta, ja samalla teokset ja koko tila saa paljon luonnon valoa, kertoo Ars Nova ry:n sihteeri Anne-Mari Heiskanen.

Kaija-Leena Hännisen kiinnostavat kollaasit hakevat uusia ulottuvuuksia ja nykivät katsojansa pohtimaan. Anna Armisen taidegrafiikan keinoin toteutetut figuratiiviset kuvat keskustelevat Asta Moron herkän ja naisellisen sävypaperille maalatun akvarellin kanssa. Tuomo Kukkosen raikkaat maisemalliset öljyväri maalaukset akryylilevylle lähestyvät abstraktiota.

Maalauksia näyttelyyn ovat tuoneet myös Paavo Pelvo, Anne-Mari Heiskanen, Esa Tuomiranta, Marja Putus, Katriina Kaija, Pauliina Toivanen, Helena Ronkainen, Anna Toiviainen, Joni Ahonen, Merja Tuomisto-Mielonen, Marjo Eskonen Ritva Vepsä ja Jaana Vatjus-Anttila. Näillä jokaisella taiteilijalla on omaperäinen maalaustekniikkansa ja näkökulma aiheeseen sekä taiteelliseen ilmaisuun. Jokaisen käsialat ovat hyvin tunnistettavia. Kenelle väri on aiheen kannalta tärkein elementti, taas toiselle se on viiva, joka voi olla monin tavoin eloisa. Vaihtelevat sivellyksien rytmit ja voima luovat osaltaan sisältöä. Esittävyys ja abstraktisuus tai molemmat yhdessä, vaihtelevat teoskohtaisesti. Joku on inspiroitunut ekspressiivisyydestä, kun taas toinen ilmaisee hyvinkin hillitysti. Jossain teoksessa syvyysvaikutelma on tärkeää, kun taas toisessa se on haluttu hylätä.

Annamari Kinnunen on tuonut näyttelyyn hiilipiirroksia, joissa valo on merkittävässä roolissa. Elise Kososen veistosten tekniikkana on keramiikka ja materiaalina myös muovi. Juho Sihvonen valaa seinälle ripustettavat pienoisveistoksensa pronssiin. Jarmo Vellonen on työstänyt teoksensa alumiinilevylle pakotustekniikalla reliefimäisiksi. Mari Liimatainen toteuttaa veistoksensa mdf-levylle, joiden pinnassa kieppuu puupiirroksia. Kati Ranta on yhdistänyt tunteikkaassa muotokuvateoksessaan neula- ja märkähuovutusta.

Ars Nova ry on virkeä alueellinen kuvataiteen toimija, sen jäsenistö koostuu 76:sta ammatti- ja harrastajataiteilijasta. Yhdistyksen tarkoituksena on tukea kuvataiteen harjoittajia, järjestää taidenäyttelyitä sekä kehittää ja syventää kuvataiteen harjoittamista sekä taiteen ymmärtämistä paikkakunnalla. Ars Nova ry puolustaa Nälkälinnanmäen, vanhan kirjastorakennuksen käyttöä taidenäyttelytilana jatkossakin, osana kaupungin museotoimintaa ja elävää paikallista kulttuuria.

AJAN HENKI – Ars Nova ry:n 52.vuosinäyttely, 21.10.-15.12.2019, Saimaan luonto- ja museokeskus, Savonlinnan maakuntamuseo, Nälkälinnanmäki, Tottinkatu 6a, 57130 Savonlinna

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Katriina Kaija, puheenjohtaja, Ars Nova ry
puh. 045 631 1290
katriina.kaija@gmail.com

Nikke Kaartinen, museonjohtaja, Savonlinnan maakuntamuseo
puh. 044 417 4460
nikke.kaartinen@savonlinna.fi

Kuvat

Suurin osa teoksista on maalauksia, joiden yhtenäinen väriskaala yllättää. Ajan henki -näyttely on ensimmäinen näyttely Nälkälinnanmäen väliaikaistiloissa. Kuva: Anssi Taskinen.
Suurin osa teoksista on maalauksia, joiden yhtenäinen väriskaala yllättää. Ajan henki -näyttely on ensimmäinen näyttely Nälkälinnanmäen väliaikaistiloissa. Kuva: Anssi Taskinen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan kaupunki
Savonlinnan kaupunki
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

(015) 527 4000http://www.savonlinna.fi/

Saimaan luonto- ja museokeskus on kohtaamispaikka ja näyttelykeskus Savonlinnan keskustassa, lähellä Olavinlinnaa. Riihisaaren museorakennuksen ollessa peruskunnostusremontin vuoksi suljettuna lokakuusta 2019 noin vuoden eteenpäin, toiminta jatkuu väliaikastiloissa entisessä kirjastorakennuksessa Nälkälinnanmäellä.

Saimaan luonto- ja museokeskuksessa ovat Savonlinnan maakuntamuseon ja Metsähallituksen näyttelyt sekä Savonlinnan seudun matkailu- ja retkeilyinfo. Avoinna päivittäin klo 10–17. Asiakaspalvelu, puh. 044 417 4466.

Riihisaari – Saimaan luonto- ja museokeskus, Savonlinnan maakuntamuseo. Toiminta väliaikaistiloissa Nälkälinnanmäellä (Tottinkatu 6a, 57130) loppusyksyyn 2020. Riihisaaren museorakennus peruskunnostuksessa noin vuoden ajan.


 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan kaupunki

Valokuvanäyttelyt Savonlinnasta: Talvisodan värikuvia sekä nuoret muuttotappiota uhmaten19.12.2019 09:41:00 EETTiedote

Ruotsalainen Carl-Erik Groth valokuvasi 80 vuoden takaista talvisota-ajan Savonlinnaa ja sen ympäristöä käyttämällä kamerassaan tuohon aikaan erittäin harvinaista värifilmiä. Groth toimi ruotsalaisen sairaalan lääkärinä Savonlinnassa talvella 1939–40, ja kuvasi mm. sairaalaympäristöä. Valokuvaaja Veera Konstin näyttely puolestaan käsittelee muuttotappiokunnan elämää nuorten aikuisten kautta. Savonlinna on ollut viime vuosina esillä puhuttaessa synkistä väestöennusteista, varsinkin nuorten aikuisten osalta. Näyttelyssä tuodaan esille ihmisiä, jotka kaikesta huolimatta ovat jääneet tai palanneet. Savonlinnan maakuntamuseon valokuvanäyttelyt avautuvat joulupäivänä Saimaan luonto- ja museokeskuksessa Savonlinnan Nälkälinnanmäellä.

Vuoden Luontokuva 2019 -näyttelykiertue alkaa Savonlinnasta22.10.2019 09:30:25 EESTTiedote

Viime lauantaina Helsingissä ratkenneen Vuoden Luontokuva 2019 -kilpailun palkitut teokset ovat esillä ensimmäisenä Savonlinnassa. Kaikkiaan 39 valokuvaa sisältävä näyttely avautuu huomenna Saimaan luonto- ja museokeskuksen väliaikaistiloissa, Savonlinnan Nälkälinnanmäellä. Vuoden Luontokuva -kilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista, sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto.

Hemminkisen neiti Punkaharjun hovikuvaajana5.9.2019 10:40:39 EESTTiedote

Valokuvaaja Anni Hemminkinen (1879–1966), Hemminkisen neiti, tunnettiin kiertävänä valokuvaajana Itä-Suomessa Punkaharjulla. Anni ikuisti kuviinsa paikkakuntalaisia erityisesti harjualueella, Laukansaaressa, Tuunaansaaressa, Vaahersalossa, Pöllänsaaressa ja Punkasalmella. Usein kuvattavat poseerasivat ulkona, luonnon helmassa. Savonlinnan Riihisaaressa tänään avatussa näyttelyssä on esillä noin 50 valokuvaa, yhteensä 614 lasinegatiivin kokoelmasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme