SDP EDUSKUNTA

Sivistysvaliokunnan demarit: Mentorointi osaksi opettajan työuraa

Jaa

SDP:n sivistysvaliokunnan kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta, Jukka Gustafsson, Anneli Kiljunen ja Marko Asell haluavat saada mentoroinnin osaksi opettajan työuraa. He ovat tänään jättäneet kirjallisen kysymyksen aiheesta.

– Suomalainen opettajankoulutus on korkeatasoista. Opettajankoulutuksen harjoittelujaksoja on kuitenkin vähennetty, jolloin aikaa ei välttämättä jää muuhun kuin pedagogiikan ja oppilaan tuntemuksen kasvattamiseen. Opettajan työuran alussa muodostuu se osaamisperusta, jossa opinnoissa omaksuttu teoria ja arjen käytännöt kohtaavat. Vastavalmistuneelle opettajalle työelämään siirtyminen on hyvin usein kuormittava ja yllättäväkin kokemus, valiokunnan jäsenet huomauttavat.

Tutkimusten mukaan opettajat kokevat alkuvaiheen aikana työnkuvansa usein hyvin raskaaksi, mikä lisää stressin ja väsymyksen määrää ja hankaloittaa työssä suoriutumista. Peruskoulutuksen ja täydennyskoulutuksen välissä on kuilu uransa alussa olevien opettajien saattamisessa ammattiinsa.

– Lähtökohtana tulisi olla, että peruskoulutus ja sen jälkeinen ammatillinen kasvaminen opettajan työssä muodostavat saumattoman jatkumon. Ensimmäiset viisi vuotta uralla ratkaisevat sen, jääkö korkeasti koulutettu opettaja opettajan ammattiin. Vastavalmistuneiden perehdyttäminen ja mentorointi tukevat opettajan ammattiin sukeltamista ja edistävät jaksamista sekä työssä pysymistä, kansanedustajat toteavat.

Työterveyslaitoksen laajan kunta-alan työntekijöiden työhyvinvointia selvittävän Kunta10 -kyselyn tulokset opettajien työssäjaksamisesta ovat huolestuttavia. Vuonna 2014 reilu kolmannes luokanopettajista koki työmääränsä lisääntyneen yli sietokyvyn. Vuosina 2016 ja 2018 näin koki jo yli puolet kyselyyn vastanneista luokanopettajista. Samalla aikavälillä niiden opettajien, jotka kokivat työssä tapahtuneet muutokset negatiivisina, osuus kasvoi reilusta kolmanneksesta lähes puoleen.

– Mentorointi kehittää vastavalmistuneen osaamista ja auttaa ymmärtämään, mitä työelämässä pitää osata. Samalla tunnistetaan vahvemmin vastavalmistuneen osaaminen työyhteisössä ammatillisena rikkautena. Mentorointi motivoi vastavalmistunutta jatkamaan ammatillista kehittymistään. Se on suunniteltua ja pitkäkestoista, millä edistetään vastavalmistuneen opettajan oppimista ja kehitystä yksilöllisesti ja ryhmätyöskentelyllä, kansanedustajat kertovat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kansanedustajat Myllykoski ja Salonen: Valoa tunnelin päässä – eduskunta edellyttää merimetson aiheuttamien saalisvahinkojen korvaamista kalastajille3.12.2021 14:07:46 EET | Tiedote

Laki rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisemisestä ja korvaamisesta hyväksyttiin tänään 3.12. eduskunnassa. Alkuperäisessä hallituksen esityksessä ei huomioitu merimetsojen kaupalliselle kalastukselle aiheuttamia vahinkoja. Asiaan saatiin kuitenkin parannus valiokuntakäsittelyssä. Satakuntalaiset kansanedustajat Jari Myllykoski (vas.) ja Kristiina Salonen (sd.) kommentoivat, että tuki vahinkojen ennaltaehkäisyyn on erittäin kannatettava uudistus:

SDP:n Niina Malm: Kahden kodin lapsille taattava koulukyydit molemmista kodeista3.12.2021 11:29:50 EET | Tiedote

Marinin hallitus on laatinut toimenpidesuunnitelman lasten vuoroasumisen kehittämiseksi. Toimenpidesuunnitelma sisältää ehdotuksia sosiaaliturvan, sivistyspalveluiden sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisestä siten, että lasten vuoroasumistilanteet sekä muut kahden kodin tilanteet huomioitaisiin Suomessa paremmin. SDP:n kansanedustaja Niina Malm tunnistaa uudistamisen tarpeen: - Olen saanut runsaasti yhteydenottoja erityisesti siitä, että kahdessa kodissa asuvat lapset saavat vain toisesta osoitteesta koulukyydin. Haja-ajatusalueilla, kuten meillä Etelä-Karjalassa, tämä on iso ongelma ja hankaloittaa merkittävästi perheiden elämää. Esimerkiksi vuorotyötä tekevien lapset ovat todella vaikeassa asemassa, kun vanhempien ei ole mahdollista viedä lasta kouluun. Jos matkaa on 15 kilometriä, on selvää, ettei lapsi voi olla toisen vanhemman luona tasa-arvoisesti. Toimenpidesuunnitelmassa esitetään tehtäväksi selvitys kuntien esi- ja perusopetuksen koulukuljetusvelvollisuuden laajenta

SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee kansainvälisen demokratia- ja vaaliapuinstituutin IDEA:n johtokuntaan2.12.2021 16:03:30 EET | Tiedote

Suomi on valittu International IDEA -järjestön varapuheenjohtajaksi vuodelle 2022. IDEA on yksi johtavista kansainvälisistä demokratiajärjestöistä. Järjestön asiantuntijaelimenä toimivassa johtokunnassa ovat aiemmin toimineet presidentti Martti Ahtisaari, Harri Holkeri, Sirpa Pietikäinen sekä Maria Lohela. Johtokuntaan on tehty nyt uusia valintoja. SDP:n kansanedustaja, eduskunnan Globaaliryhmän puheenjohtaja Hussein al-Taee valittiin johtokunnan jäseneksi vuosiksi 2022-2024. - Olen erittäin otettu tästä kunniasta päästä ehdokkaaksi ja ennen kaikkea tulla valituksi arvostettuun tehtävään. IDEA:n tavoitteena on kestävän demokratian tukeminen demokraattisten instituutioiden ja toimijoiden toiminnan kehittämisen kautta. Tätä työtä on hienoa päästä edistämään, al-Taee toteaa. IDEA on hallitusten välinen järjestö, joka edistää poliittisten päättäjien, yhteiskunnallisten toimijoiden ja tutkijoiden välistä vuoropuhelua, tekee alan tutkimusta ja tarjoaa apuvälineistöä demokraattisen kehityksen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme