UKKO.fi

Sivutyö kantaa yrittäjyydeksi yhä useammalla

Jaa

UKKO.fi:n kevytyrittäjyyskyselyssä loppuvuodesta 2021 kävi ilmi, että 51 prosenttia kevytyrittäjistä tekee töitä palkkatyönsä ohessa. Usein ajatellaan, että yrittäjyys on pelkästään päätoimista yrittäjyyteen ja yhteen asiaan keskittymistä, mutta kyselytulokset kertovat toista. Kyselyyn vastasi yhteensä 2191 kevytyrittäjää.

Vaikka työlainsäädäntö ei pysty käsittelemään muuta kuin vallitsevaa normia, jonka mukaisesti ollaan palkansaajana 100-prosenttisella työajalla yhdellä työnantajalla tai yrittäjänä, sivutyöbisnes kasvaa Suomessakin. Moni löytää itselleen omista mielenkiinnon kohteistaan kokonaan uuden työn, josta saa lisätuloa pysyvästi tai tarpeen mukaan.

- Sivutyö on kuin varasuunnitelma, johon tukeutua työelämän yllättäessä. Tai sitten se antaa vain itselleen motivaatiota ja osaamista kehittää omaa uraansa. Työnteon tapoja on erilaisia, esimerkiksi palkkasuhde voi olla yhteen ja useaan työnantajaan sekä (kevyt)yrittäjyyttä ja näiden yhdistelmiä, UKKO.fi:n Yrittäjyyskoulun päätoimittaja Jenna Heino kuvailee. 

Itsenäisen yrittäjyyden yleistyminen on ollut viime vuosien merkittävin työelämän trendi. Noin kaksi kolmasosaa yrittäjistä on Suomessa jo yksinyrittäjiä. Näihin itsensätyöllistäjiin lasketaan yksinyrittäjät, ammatinharjoittajat, freelancerit ja apurahansaajat. Maatalousyrittäjiä ei lueta ryhmään mukaan. Yli puolet UKKO.fi:n kyselyyn vastanneista haaveileekin omasta yrityksestä ja 81% on sitä mieltä, että kevytyrittäminen helpottaa yrityksen perustamista. Yhteensä 26 % vastaajista suunnittelee tällä hetkellä oman yrityksen perustamista. 

Vuosituhannen alussa yksinyrittäjiä oli Tilastokeskuksen mukaan 123 000, vuonna 2018 jo 183 000. Lisäksi moni toimii verokortilla ilman yritystä tai erilaisten laskutuspalveluiden kautta joko kokonaan tai palkkatyön ohessa. Näillä freelancereilla ei ole omaa Y-tunnusta eivätkä he siksi tilastoidu yrittäjäksi, mutta heidän määräkseen on arvioitu viimeksi vuonna 2020 olevan jo 150 000. Yhteensä yksinyrittäjiä on Suomessa 68% kaikista yrityksistä.

Itsenäinen yrittäjä vuonna 2022

UKKO.fi:n kevytyrittäjille tehdyssä kyselyssä tuli näkyväksi, miten yrittäjät arvostavat omaa jaksamistaan ja hyvinvointiaan. Vuonna 2022 itsenäinen yrittäjä haaveilee lyhyemmästä työajasta ja ideaali työviikon pituus olisi useammalla 4 päivää ja 5–7 tuntia päivässä.  

Vuonna 2022 yrittäjä haluaa imeä kaiken saatavilla olevan tiedon ja ymmärtää vastuunsa ja velvollisuutensa ennen tositoimiin ryhtymistä. Tästä kertoo UKKO.fi:n Yrittäjyyskoulun kävijät, joita on parhaimmillaan kuukaudessa yli 75 000. Viime vuoden luetuimmat ja suosituimmat artikkelit puhuvat sen puolesta, että yrittäjäksi aikovat ovat myös löytäneet tietopankista kaikista tärkeimmät jyvät ja vieläpä täysin oma-aloitteisesti.

- Yrittäjyyskoulun kymmenen luetuimman artikkelin joukosta neljä käsitteli verotusta, tarkalleen ottaen ennakkoveron maksamista, toiminimen verotusta, ennakkoperintärekisteriin liittymistä sekä arvonlisäveroa. Myös matkakustannusten korvausten laskeminen oli luetuimpia juttuja. Ykköspaikalle kiilasi yrityksen perustamisen vaiheet, sillä yrittäjäksi aikovat haluavat tietää perustamisen askelmerkit etukäteen, Heino kertoo.

Kevytyrittäjille suunnattujen palvelujen lisäksi UKKO.fi hoitaa yhä useamman toiminimiyrittäjän kirjanpidon. Vuonna 2021 UKKO Toiminimiyrittäjyyden kautta saateltiin matkaan 3552 toiminimiyrittäjää - vastaava luku esimerkiksi Uusyrityskeskusten kautta perustettavissa toiminimissä oli 3869. UKKO.fi:n datasta näkee, että harkinta-aika toiminimiyrittäjyyteen ryhtymiseen on noin puoli vuotta. Tämä kertoo hyvästä valmistautumisesta ja huolellisuudesta. 

Vuonna 2022 itsenäinen yrittäjä on yhä harvemmin maatalousyrittäjä ja hän on yhä useammin muiden alojen yksinyrittäjä, freelancer ja ammatinharjoittaja. UKKO toiminimiyrittäjien keskuudessa suosituimmat alat ovat rakennusala, muu terveydenhuolto ja kauneudenhoito. Kevytyrittäjiä eniten löytyy toimialoilta rakentaminen ja remontointi, kulttuurialat sekä viestintä ja markkinointi.

Lisätietoja:


Jenna Heino, päätoimittaja, UKKO.fi Yrittäjyyskoulu, jenna.heino@ukko.fi

Leena Honkajuuri, viestintäpäällikkö, SLP Group / UKKO.fi, p. 040 1955 943, leena.honkajuuri@ukko.fi

Kyselytulokset liitteenä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

UKKO.fi
UKKO.fi
Itämerenkatu 1
00180 HELSINKI

https://ukko.fi

UKKO.fi on suomalainen yritys, joka tarjoaa muun muassa laskutuspalvelua kevytyrittäjille. Palvelun avulla yksityishenkilö voi laskuttaa omista töistään ilman omaa yritystä. Lisäksi UKKO.fi tarjoaa digitaalisen kirjanpidon ja taloushallinnon palveluita toiminimiyrittäjille. UKKO.fi:n kevytyrittäjyyspalvelun on perustanut SLP Group vuonna 2012.

Käyttäjämäärällä mitattuna se on Suomen suurin laskutuspalvelu. Kymmenen vuoden aikana UKKO.fi-palveluun on rekisteröitynyt jo yli 140 000 kevytyrittäjää ja työtä on laskutettu yli 500 miljoonalla eurolla toiminnan aikana. UKKO.fi-konserniin kuuluu lisäksi kaksi muutakin digitaalista palvelua: toiminimen kirjanpitoon tarkoitettu UKKO Toiminimiyrittäjyys -palvelu ja uusimpana palveluna UKKO Kevytyritys.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta UKKO.fi

UKKO-kysely: Yli 56 % kevytyrittäjistä haaveilee oman yrityksen perustamisesta31.1.2022 10:17:08 EET | Tiedote

Yrityksiä perustettiin Suomessa yhteensä lähes 42 000 kappaletta viimeisen 12 kuukauden aikana (Tilastokeskus: aloittaneet yritykset 2020 Q4 - 2021 Q3). Samaan aikaan myös kevytyrittäjien määrä kasvoi tasaisesti. Halusimme selvittää kevytyrittäjiemme motiiveja yrittäjyyteen ja kiinnostusta esimerkiksi Y-tunnukselliseen yrittäjyyteen. Teimme loppuvuodesta 2021 kyselyn, johon saimme yli 2000 vastausta. Yli puolet vastaajista haaveilee oman yrityksen perustamisesta ja yli 80 prosenttia kokee, että kevytyrittäjänä toimiminen helpottaa yrittäjäksi siirtymistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme