Aluehallintovirasto

Skärpta sammankomstbegränsningar för Egentliga Finland

Dela

Sammankomstbegränsningarna skärps i hela landskapet Egentliga Finland. För att förebygga att sjukdomsläget försämras är det nödvändigt att trygga säkra avstånd och tillräcklig hygien vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 20 personer från och med den 26 oktober.

För att förebygga spridningen av coronasmitta har Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland den 22 oktober 2020 beslutat att man från och med den 26 oktober i Egentliga Finland inomhus och på avgränsade platser utomhus kan ordna offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 20 personer om evenemangsarrangören kan trygga deltagarnas säkerhet.

Säkerheten i evenemang kan tryggas genom att följa Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar för att förebygga coronasmitta. I anvisningen förutsätts till exempel att:

  • man ser till att det är möjligt att hålla säkra avstånd om 1–2 meter mellan deltagare eller sällskap.
  • man i situationer där det kan uppstå köer påminner och hjälper deltagarna att hålla säkra avstånd.
  • arrangören instruerar deltagarna om säkert avstånd, god handhygien och ger dem möjlighet att rengöra händerna.

För att tygla det epidemiologiska läget är det essentiellt att varje enskild individ och evenemangsarrangör agerar på ett ansvarsfullt sätt.

Sammankomstbegränsningen ovan gäller följande kommuner: Aura, S:t Karins, Kimitoön, Koskis, Gustavs, Letala, Lundo, Loimaa, S:t Mårtens, Masku, Virmo, Nådendal, Nousis, Oripää, Pemar, Pargas, Pyhäranta, Pöytis, Reso, Rusko, Salo, Sagu, Somero, Tövsala, Åbo, Nystad och Vemo.

Coronaepidemin har accelererat i Egentliga Finland

Enligt statistik från Institutet för hälsa och välfärd har incidensen för smittor i Egentliga Finlands område nästan fördubblats i oktober jämfört med läget i slutet av september. Den procentuella andelen positiva prov ökar fortsättningsvis i Egentliga Finland. Läget är klart lugnare i till exempel grannlandskapet Satakunta än i Egentliga Finland.

Det epidemiologiska läget i Egentliga Finland kan fortsättningsvis accelerera. Massexponeringar kan lätt uppstå om man inte ser till att man följer hygien- och säkerhetsanvisningarna. Genom att ta ansvar och följa bestämmelserna kan vi tillsammans se till att sjukdomsläget inte förvärras. Det är viktigt att följa myndigheternas rekommendationer.

Nya ändringar i sammankomstbegränsningarna är möjliga

Om smittläget snabbt försämras i Egentliga Finland, kan respektive kommun besluta om lokala sammankomstbegränsningar som är striktare än de begränsningar som regionförvaltningsverket har meddelat. Kommunen kan också besluta att stänga sina lokaler och ge rekommendationer för privata tillställningar och användningen av munskydd. Sjukvårdsdistriktet kan också ge rekommendationer för sitt område. Om det i flera kommuners områden eller ett helt landskap krävs striktare sammankomstbegränsningar är det regionförvaltningsverket som fattar besluten.

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finlands beslut för Egentliga Finland från den 22 oktober 2020 grundar sig på 58 paragrafen i lagen om smittsamma sjukdomar. Beslutet träder i kraft den 26 oktober 2020. Beslutet kan enligt lagen om smittsamma sjukdomar vara i kraft högst under en månad. Regionförvaltningsverket har den 22 oktober 2020 fattat ett separat beslut för Satakunta. Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finlands behörighet begränsar sig till dessa två landskap.

Mer information:

Beslut om sammankomstbegränsningarna i Egentliga Finland, 22.10.2020

THL:s och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar för att förhindra coronavirussmitta, 21.9.2020 (minedu.fi)

Svar på vanliga frågor om coronaviruset (avi.fi), exempel:

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt (vsshp.fi)

Coronaepidemin: Regionernas situation, rekommendationer och begränsningar (thl.fi)

Rådgivning för evenemangsarrangörer

  • Tfn 0295 016 666 (ma-pe kello 8-11.30 ja 12.30-16)
  • E-post: koronainfo(at)avi.fi

Mediakontakt:

  • Mikael Luukanen, överdirektör, regionförvaltningsverket I Sydvästra Finland, tfn 0295 018 092, mikael.luukanen(at)rfv.fi
  • Heikki Mäki, direktör, regionförvaltningsverket I Sydvästra Finland, tfn 0295 018 094, heikki.maki(at)rfv.fi
  • Tanja Railo, kommunikationschef, regionförvaltningsverket I Sydvästra Finland, tfn 0295 016 552, tanja.railo(at)rfv.fi

Nyckelord

Om

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Följ Aluehallintovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto

Coronaepidemin accelererar i Västra och Inre Finland, tre veckor med striktare sammankomstbegränsningar i regionen1.12.2020 15:20:00 EETTiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland fattade den 1 december 2020 beslut om att begränsa offentliga tillställningar och allmänna sammankomster strängare än tidigare. Beslutet är i kraft tre veckor. Den strängare begränsningen behövs för att förebygga mer omfattande spridning av coronaviruset, skydda riskgrupper och trygga kapaciteten inom hälso- och sjukvården.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum