Skills-huippuvalmennusyksiköt kehittävät ammatillista koulutusta

Jaa

Skills Finland ry on nimennyt kaudelle 2021–2023 huippuvalmennusyksiköt, jotka toteuttavat valmennusta kansainvälisiin ammattitaitokilpailuihin.

Reetta Härkönen edusti Suomea maalaus ja tapetointi -lajissa WorldSkills Kazan 2019 -kilpailussa. Kuva: WorldSkills
Reetta Härkönen edusti Suomea maalaus ja tapetointi -lajissa WorldSkills Kazan 2019 -kilpailussa. Kuva: WorldSkills

Skills Finland lähettää vuosittain Suomen ammattitaitomaajoukkueen kansainvälisiin ammattitaitokilpailuihin. Nuorten ammattitaidon MM-kilpailu WorldSkills ja EM-kilpailu EuroSkills järjestetään vuorovuosin, erityistä tukea tarvitsevien International Abilympics neljän vuoden välein. Ammattitaitokilpailuissa kilpaillaan eri ammattien ja alojen osaamisessa. Lajeja on kymmeniä hiusmuotoilusta ja ravintolapalvelusta autokorinkorjaukseen ja sähköasennukseen. Kilpailijoiden valmennus tapahtuu yhdessä ammatillisten oppilaitosten ja yritysten kanssa.

− Huippuvalmennusyksiköt kehittävät yhdessä Skills Finlandin kanssa Suomen ammatillista koulutusta ammattitaitokilpailujen kautta. Huippuvalmennusyksikkönä toimiminen on tapa kehittää oppilaitoksen toimintaa ja syventää yritysyhteistyötä. Meillä Suomessa on maailman parhaat ammatilliset opettajat, sanoo Skills Finlandin huippuvalmennuspäällikkö Teija Ripattila.

Huippuvalmennus on yhteistyötä

Huippuvalmennusyksikköstatus tarkoittaa, että oppilaitoksella tai yrityksellä on nimettynä joko yksi tai useampi Skills-lajipäällikkö ja/tai -huippuvalmentaja. Skills Finland valitsee lajipäälliköt ja huippuvalmentajat avoimen haun kautta. Skills-lajipäällikkö toimii lajinsa kansainvälisen kilpailutoiminnan koordinaattorina Suomessa. Skills-huippuvalmentaja vastaa lajinsa kilpailijoiden valmennuksen toteutumisesta. Yhdessä lajin toimijat muodostavat muiden alan ammattilaisten kanssa valmennusringin, joka kehittää ammatillista osaamista kansainvälisesti ja yli organisaatiorajojen.

− Huippuvalmennusyksikkönä toimiminen tuo uutta draivia myös ammattiopistoon. Se motivoi henkilökuntaa kehittämään omaa ammattitaitoaan sekä mahdollistaa ammattitaidon kehittymisen kansallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Tästä on hyötyä paitsi opiskelijoille ja opettajille myös työnantajalle koulutuksen myynnin, esimerkiksi koulutusviennin mahdollisuuksien lisääntyessä, sanoo Savon ammattiopiston apulaisrehtori, Savon Koulutus Oy:n toimitusjohtaja Jukka Kosunen.

Suomen ammattiosaaminen on maailman huippua

Suomi on osallistunut kansainvälisiin WorldSkills-ammattitaitokilpailuihin vuodesta 1989 alkaen ja järjesti vuonna 2005 WorldSkills-kilpailun Helsingissä. Erityistä tukea tarvitsevien International Abilympics -kilpailuun Suomi lähetti joukkueen ensimmäisen kerran 2007. Vuonna 2008 järjestettiin ensimmäinen EuroSkills-kilpailu, jonka perustajajäsenistöön Suomi kuuluu.

Ensimmäistä WorldSkills-kilpailua lukuun ottamatta suomalaisnuoret ovat tuoneet mitaleita kotiin kaikista kisoista. Yhteensä Suomi on saanut WorldSkills- ja EuroSkills-kilpailuista lähes 130 mitalia. Abilympics-kilpailussa mitalimenestystä ei ole vielä tullut.

Suomi osallistuu seuraavan kerran kansainvälisiin ammattitaitokilpailuihin vuonna 2022. Keväällä 2022 järjestetään International Abilympics Moscow ja syksyllä WorldSkills Shanghai.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Huippuvalmennuspäällikkö Teija Ripattila, teija.ripattila@skillsfinland.fi, 040 455 2020.

Kuvat

Reetta Härkönen edusti Suomea maalaus ja tapetointi -lajissa WorldSkills Kazan 2019 -kilpailussa. Kuva: WorldSkills
Reetta Härkönen edusti Suomea maalaus ja tapetointi -lajissa WorldSkills Kazan 2019 -kilpailussa. Kuva: WorldSkills
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Skills Finland ry
Simonkatu 12 B 24, 5. krs.
00100 HELSINKI

040 7320691, viestinta@skillsfinland.fihttp://www.skillsfinland.fi/

Skills Finland ry edistää ammatillisen koulutuksen laatua ja vetovoimaa kilpailu- ja valmennustoiminnan avulla. Tavoitteenamme on rakentaa yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa maailman parasta ammattiosaamista. 

Järjestämme vuosittain ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Taitajan. Lähetämme vuosittain Suomen virallisen ammattitaitomaajoukkueen kansainvälisiin ammattitaitokilpailuihin. Julkaisemme Ammattiosaaja-lehteä ja -verkkopalvelua, jotka kertovat ammatillisen koulutuksen vaihtoehdoista yläkoululaisille.

Toimintamme perustana ovat arvomme – avoimesti, reilusti, viisaasti, osaamisesta iloiten ja taitavasti.

Vuonna 1993 perustetun yhdistyksen taustavoimia ovat opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja ammatilliset oppilaitokset sekä keskeiset työmarkkina- ja opetusalan järjestöt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Skills Finland ry

Med särskilt stöd har alla möjlighet att uppnå toppkunnande20.5.2021 08:05:53 EEST | Tiedote

Att få särskilt stöd i samband med studierna hindrar inte utvecklingen mot toppkunnande. Alla kan avancera enligt sin egen individuella väg. Ville Köngäs, programledare för Mästare2021-evenemangets öppnings- och avslutningsceremoni, har inte låtit det faktum att han är synskadad hindra honom från att nå sina drömmar. I MästarePLUS-grenarna får studerande i behov av särskilt stöd hjälp med att hitta sina egna starka sidor.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme