Vaasan kaupunki - Vasa stad

Skolorna börjar 14.8 som vanligt i form av närundervisning 

Dela

Skolarbetet inleds i grundskolorna i Vasa fredag 14.8.2020. Den grundläggande utbildningen ordnas enligt läsordningen i form av närundervisning för alla elever. I skolorna beaktas strikta säkerhets- och hygienkrav i syfte att göra skolarbetet tryggt för alla.

Undervisningen ordnas i enlighet med de riksomfattande anvisningar som Utbildningsstyrelsen utfärdat för att risken för smitta ska vara så liten som möjligt.  

– Det är tryggt att komma till skolan. Vi följer de nationella anvisningarna om hygienrutiner, säger Vasa stads skoldirektörer Kari Nummela och Marianne West 

I skolorna inom Vasas grundläggande utbildning fästs särskild uppmärksamhet på hygienen, och händerna tvättas med tvål och vatten flera gånger om dagen. Andra än eleverna och personalen ska undvika vistelse på skolans område. Därmed kommer till exempel vårdnadshavarna inte alls in i skolbyggnaden. Vad gäller användning av munskydd väntar man ännu på en nationell rekommendation.  

I höst börjar totalt 650 ettor sin skolgång i Vasa. Eleverna i första klassen samlas med sina vårdnadshavare på skolans gård den första skoldagen.  

Skolarbetet fortgår i enlighet med läsordningen 

Skolarbetet inleds enligt den vanliga läsordningen. Rasterna tillbringas utomhus och ordnas i mån av möjlighet i etapper.  

Undervisningsgrupperna hålls åtskilda i mån av möjlighet. Om undervisningen inte kan ordnas enligt läroplanen, elevernas individuella planer och timfördelningen kan eleverna byta mellan olika grupper. 

I fråga om elevernas frånvaro följs Utbildningsstyrelsens anvisningar. Eleverna får inte komma till skolan om de är sjuka eller har influensaliknande symtom. Om ett barn hör till en riskgrupp, kan rektorn på basis av ett läkarintyg fatta beslut om särskilda undervisningsarrangemang.  

Skolmåltiderna ordnas med beaktande av så långa säkerhetsavstånd som det i respektive skolas lokaler bara är möjligt. Skolornas morgon- och eftermiddagsverksamhet fortgår som vanligt. Vårdnadshavarna önskas avhämta sina barn utomhus. Även skolskjutsarna ordnas som vanligt. Evenemang, såsom lägerskolor eller klassutflykter, ordnas däremot inte.  

Beredskap att övergå till avvikande undervisningsarrangemang 

Om virussituationen förändras har skolorna beredskap att övergå till en modell där närundervisning och distansundervisning ordnas turvis.  

Om närundervisning inte kan ordnas tryggt kan kommunen utifrån myndighetsbedömningar fatta beslut om att övergå till avvikande undervisningsarrangemang. Det kan exempelvis innebära att när- och distansundervisning ordnas turvis en vecka i taget.  

– Övergången till särskilda undervisningsarrangemang kan gälla en eller flera klasser eller en enskild skola. I skolorna i Vasa tränas beredskapen att arbeta via Teams eller en motsvarande applikation ifall det blir en ny period med distansundervisning, säger skoldirektörerna Nummela och West.  

De eventuella avvikande arrangemangen gäller inte eleverna i årskurserna 1–3 som får närundervisning även om situationen förändras.

Kontakter

Skoldirektör Kari Nummela, tfn. 040 754 7702, kari.nummela@vaasa.fi
Skoldirektör Marianne West, tfn. 040 777 3225, marianne.west@vaasa.fi

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Utställningen på Kuntsi museum för modern konst granskar små fragment i stor skala22.9.2020 12:00:00 EESTTiedote

Utställningen Väderprognos för framtiden tar upp människans relation till andra arter under en tid då klimatförändringen och massutrotningen av arter inskränker livets möjligheter på jorden. Utställningen, som kommer 23.9.2020–14.2.2021 till Vasa via Venedigbiennalen och Kiasma, presenterar nordiska konstnärer – bland dem även konstnärsduon nabbteeri från Österbotten.

Näyttely Kuntsin modernin taiteen museossa tarkastelee pieniä osasia suuressa mittakaavassa22.9.2020 12:00:00 EESTTiedote

Sääennuste tulevaisuudelle -näyttely käsittelee ihmisen suhdetta muihin lajeihin aikana, jolloin ilmastonmuutos ja lajien joukkosukupuutto kaventavat elämän mahdollisuuksia maapallolla. Venetsian biennaalin ja Kiasman kautta Vaasaan 23.9.2020–14.2.2021 saapuva näyttely esittelee pohjoismaisia taiteilijoita, joiden mukana myös alueemme taiteilijakaksikko nabbteeri.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum